Tuesday, 31 December 2013

SELAMAT TAHUN BARU 2014

Assalamualaikum...

Dalam beberapa jam lagi..2013 akan berlalu.Welcome 2014...Ngeee..tambah lagi umur lagi setahun.

Kenangan yg paling manis sepanjang 2013 ni tentulah kelahiran Muhammad Al Fatih dan Amani start sekolah darjah satu.

Alhamdulillah,takdelah sgt kenangan pahit utk dikenang..sikit sikit tu adalah.Takdelah perfect no idup aku nih.

Azam yg blm dicapai sepanjang tahun 2013...hmmm..bkn aku kesah sgt pun azam thn baru nih.Cuma azam sepanjang idup ni utk jadi ibu yg kurang garang masih blm tercapai.Kalo tetiba aku tukar tajuk blog kepada "ibu yg kurang garang"maknanya dh tercapai azam aku.

Seperti tahun tahun sudah..new year eve duk umah lipat kain lagi bagus.Sbbnya,takat nk tgk bunga api,duk kat laman rumah pun nampak..hehehe.

Jadi..Selamat Tahun Baru 2014.Diharap tahun baru ni lebih baik dari tahun tahun sudah...









Saturday, 28 December 2013

NIAT BAIK DIBALAS BAIK..INSYAALLAH

Assalamualaikum...

Ni akak nak citer sket nih tp hangpa semua jgn plak pikir akak nak riya'ke apa.Dosa tau uolls...

Sorrylah,blm apa apa aku dah merepek....

Gini citernya...

Kat area kaw perumahan aku ni,kontraktor MBSA ni mmg agak rajin sket bersihkan kawasan.Kalau area depan rumah,InsyaAllah...boleh dikatakan selang dua tiga hari mesti licin sampah sarap diorg sapu dan kutip.Maksud aku tu,daun daun kering yg byk berterabur kat depan rumah.

Belah belakang rumah ni,diorg ada bersihkan jugaklah tp tak sekerap yg belah depan.Tak kira lah kan,janji memang aku puas ati lah dgn kerja diorg.Kalo ada rumput liar tetiba tumbuh kat celah celah simen retak kat blkg rumah,abih togel diorg cabut.

Alkisahnya,kat blkg umah aku dlm sehari dua ni aku perati tetiba ada byk lak sampah.Ada tin buruk,daun pokok kering dr jiran blkg umah aku ni,ada kayu kayan ntah mana dtg,ada jugak aku nampak bekas polistrin yg ada air bertakung kat dlmnya.Pastu mcm ada bau yg tak sedap sket.

Bila tgk camtu,baru terperasan mcm dh lama dorg tak dtg bersihkan blkg umah.Lama tu bukanlah smpi tahap berbulan,maybe aku jer yg tak perasan sbb dlm sebulan ni aku byk kat luar kawasan.

Bila dh mcmtu,aku terdetik dlm hati...takpelah,jap lagi aku kutiplah sampah sarap tu segala.Rimas pulak nengoknya.Bekas polistrin tu sbnrnya kat blkg umah jiran tapi takpelah...alang alang tu baik buang sekali.Mana tau nyamuk aedes duk bertelur kat dlm tu,tak pasal kene demam denggi. Takyahlah nak berkira sgt ngan jiran,walau sampah tu kat blkg umah dia sekalipun.Kataku dlm hati...

Masa tu aku tgh basuh pinggan.Aku berkira kira lps settle pinggan,nak startlah operasi.

Tetiba....




Datang lah 2 org pekerja pembersihan MBSA.Terus diangkut segala sampah sarap kat blkg umah aku sampai licin semuanya.Clear semua...

Allahurabbi....terkesima aku kejap.

Jap ek..bukan aku bermaksud yg "eh baiknya aku ni terus dpt balasan yg baik..cash lagi"...bukan camtu ya..errr,susah nak explain sebenarnya.

Memang itu kerja rutin diorg tapi takdelah tiap tiap hari dorg ronda blkg rumah.Kalau ikutkan jadual dorg,maybe aku kene bertahan ngan bau busuk dan pemandangan menyakitkan mata tu dlm sehari dua lagi.

Tapi,ini menyedarkan aku bahawa indahnya aturan Ilahi.Baru sahaja terniat nak tolong jiran sekali buangkan sampah kat belakang rumah dia,terus dtg bantuan yg sememangnya aku harap harapkan.Ikutkan aku,takdelah larat aku nk ngangkut kayu reput yg dh berbau hapak,daun kering yg besar besar,tin karat etc tapi utk mengelakkan nyamuk dan tikus buat sarang nanti,itu yg niat nak bersihkan sendiri.Alhamdulillah..

Susah gak aku nak explain kat sini.Cakap lebih lebih kang nampak poyo plak.Tapi,point di sini ialah..kalau kita berniat nak buat benda baik,InsyaAllah Allah permudahkan urusan kita dgn cara tak disangka sangka.


Aku tak bermaksud tulis cerita ni utk mengatakan bahawasanya aku adalah seorg yg rajin,ikhlas dan baik.Benda mcm ni tak dtg dlm hidup aku hari hari pun.Dan,niat mcm ni bukanlah aku buat secara berkala pun.Aku ni manusia biasa gak yg kengkadang bila dtg angin,masih juga nak memaki org.

Segala yg baik itu datangnya dari Allah..tapi sekurangnya itu bukak mata aku utk mensyukuri nikmat balasan yg Allah bagi utk sekelumit niat ikhlas.

Phewww...mcm jiwang jer...

Gitulah lebih kurang nya.Jadi,buat baik berpada pada..buat jahat jgn sekali.Err...penutup mcm tak baper nak kemas sgt,tapi...gasaklah.Lebih kurg camtu kot...

Sekian..terima kasih.






























Friday, 27 December 2013

AKTIVITI CUTI SEKOLAH

Assalamualaikum...

Kesian kamu wahai blogku..owh...dasar pemalas betul aku lately.Maklumlah..sibuk duk pikir masalah negara........puiii...Tak mampu aku nak mengulas pasal isu sara hidup yg mencanak naik kebelakangan ni.Alangkan Prof Muhaya pun boleh kene bash sebab ulas isu ni,apalagi aku ni yg ntah sapa sapa tetiba nk bercakap pasal isu negara...Takuiit...takpe,aku simpan segala input,cadangan dan perancangan utk aku apply dlm kehidupan family aku.InsyaAllah...semoga dipermudahkan.

Jadi,hidup perlu diteruskan...

Agak lama dah kami sefamily tak jejak Sunway Pyramid.Maklumlah,kenalah jimat cermat sket.Aku ni dh lah tak keje,taklehlah selalu nk ngabihkan duit laki nak gi berlibur walaupun aku jarang shopping beli brg sendiri tapi byk mengketedarah kat tempat yg harganya #nakmeninggaltgkbill#.Gitu...bukan tempat 5 star pun tapi utk golongan cam aku ni kira dh class bebenorlah #komampu?#

Abaikan luahan perasaan di perenggan atas itu.Mari kita tumpukan kpd perenggan yg berikutnya lagi afdal.

Semenjak cuti sekolah ni,kami busy ngan wedding adik ipar aku pastu ikut laki aku gi Ipoh plak so xde masa nk bwk anak anak gi jenjalan santai.Jadi,hari Khamis aritu,adik ipar aku offer nk bwk anak anak aku keluar tgk wayang citer Frozen

Pastu tetiba rasa..eh,nak ikutlah.Tapi taknak tgk wayang sbb takut Fatih buat wayang kat dlm tu,sia sia bayar tiket.Jadi,aku ikut sbb saja nak ronda ronda lawat kawasan.

Memandangkan laki aku keje,maka aku telepon saja dia mintak izin nak merayap beserta dgn janji manis tidak akan membeli brg brg yg bukan bukan...ngeeee...

Movie start kul 1.20pm,kul 1.15pm still terkial kial carik parking.Penuh bhai...nasib baik aku beli tiket online


Dah settle hal parking,naik atas,kami berpecah.Dua org adik ipar aku bwk anak anak aku yg bertiga tu terus ke panggung sementara aku merayap dating ngan baby Al Fatih Bambam.

Memula aku masuk Jusco,ingat nak belikan baju tidur Fatih,sekali tgk kaunter cashier,mak ai,panjangnya que.Tak jadi beli...so gi cuci mata masuk Daiso jap.

Tapi tetap end up tak beli apa apa pun.Solehah sungguh aku kan..ingat janji kat laki.Puiii...

Lepas ke surau,masuk bilik baby nyusukan Fatih,Fatih dah tido...sepedek time.Nasib baik Fatih tak meragam,biasanya dia bosan duk dlm stroller lama lama.

Aku gi Kenny Rogers,cuba berlagak cool makan sorg sorg ditemani bayi yg sedang tido.Sedih giler rasanya bila waiter tu mati mati ingat aku tunggu seseorg sampaikan tanya aku dua kali "itu jer yg puan order?" dan letak dua set pisau garfu kat meja...huhuhuhu.Terus rindu kat laki.Chaittt...

Elok dh nak abih makan..Fatih bangun.Terus suap bubur dia yg aku bwk dr rumah.Dah settle,ngam ngam dorg semua dh abih tgk wayang.

Budak yg celik mata jer terus makan....






Ingat nak terus balik tp hakim ngadu lapar so pegi makan dulu.On the way nak blk,melintas kat kedai jual cupcake.Singgah nk beli tapi hampa sbb red velvet dah abih.Huwaaa...kecewa.Tapi sbb semua kek dia sedap..beli ajelah yg lain.

Tak sempat ambik gambar..dua dah ilang..heh
 Aku tak taulah tekak org lain kan tapi bagi aku...cupcake kat twelve cupcakes ni mmg terbaik.Lembut,sedap,kebabom lah kalau ikut standard selera aku.Aku suka red velvet dan Nutella..mmg sedap.Harganya kalau 6 ketul RM34+RM3.


Sebelum keluar dari Sunway,sempat lagi anak aku ambik gambar kat buaian kat tgh lobby tuh.Al maklumlah baru tgk citer Princess,berangan..

Org lain muka ceria..si Hakim merajuk




Jadi..itu sahajalah.Seronok tgk anak anak gembira walaupun ujung ujung diorg start buat perangai sebab letih gamaknya..

Takpe nak...enjoy your school holiday.Next week...back to school!!!

Yeah...aku plak yg malas ni rasanya....
























Thursday, 19 December 2013

DASAR LELAKI...

Assalamualaikum...
 
Jap tadi pergi dinner kat luar.Ya Rabbi,anak anak aku kemain lagi tak reti duk diam langsung.Kut sorg takpe lagi,kalau dah sampai 3 org? Si Fatih yg blm pandai berjalan tu pun takmo duk diam.Ada ke patut dia suruh aku lambung lambung dia? Jap gi aku terlambung sampai ke siling kang....bukan main dia lonjak lonjak badan,Adoyai...hehehehhehe.Bukan merungut,saja jer nak habaq mai kat masyarakat.
 
Aku pun saja jer bikin drama ngan anak anak aku...Aku tak ingatlah permulaan drama,almaklumlah urat dah byk putus,nyanyuk jer.
 
Aku keluarlah ayat sedih... " Korang ni,kalau ibu mati mcmmana?"
Amani tetiba bergenang airmata.Anak dara aku ni memang cepat tacing sket.Si Rafhanah dan Hakim buat tak tahu jer.Sibuk diorg meratah ayam goreng.Fatih lagilah,masih lagi lonjak lonjak henyak paha aku nih.
 
" Taknak lah ibu...janganlah mati..." Amani bersuara...sebak...mata berkaca.
 
" Napa? Kalau ibu mati suruhlah daddy kahwin lain.." sambil jeling laki aku.Laki aku buat blur.Pandainya berlakon...
 
" Taknaklah ibu lain...nak ibu jugak" balas Amani
 
" Nanti ibu baru tu baik.Tak marah korang.Ibu kan garang...asyik marah korang jer"
 
"Taknak..taknak..." Amani masih menyahut permainan drama aku.Sedih plak tgk anak aku mcm tu.Kalaulah betul betul aku tak ada,mcmmana lah agaknya diorg yer?
 
 
 
Tetiba,Hakim bersuara pulak...
 
" Yeaaay yeaaay ibu lain..ibu lain.Daddy...daddy kahwin lah lagi.Nanti kalau ibu baru tu pun mati,daddy kahwin lagi tau.Kahwin banyak banyak..."
 
Eiiiii...kecik besor kecik besor jer aku tgk budak nih.Umur baru 5 tahun,merenyam ko yer...
 
Aku pandang laki aku....beliau masih sambung lakonan blur beliau...buat buat pandang kiri kanan...hehehehehheehe.
 
Macam macam betul lah si Hakim ni...spoil drama aku...heh.
 
 
 

Thursday, 12 December 2013

KENDURI KAHWIN

Assalamualaikum...

Cuti sekolah ujung tahun mmg musim org kahwin.Sana sini jemputan.Bulan ni sendawa bau nasi minyak manjang.

Cerita pasal majlis kahwin ni...mau lah aku membebel sepatah dua.Eh...tak mungkinlah sepatah dua...maybe berpatah patah.

Ramai org mmg berhabis habisan untuk kenduri kahwin.Untuk majlis yg berlangsung hanya 2-3 jam pun boleh menjangkau kos belasan ribu.Nak buat camne,semuanya mahal.Kos pelamin,katering,sewa dewan,door gift,hantaran dan lain lain bukannya murah zaman skang ni.Tambah plak,sekarang bukan mcm dulu,saudara mara semua pakat pakat datang membantu.Seminggu sebelum majlis dah berkampung kat rumah pengantin,tolong siapkan hantaran,bunga telur,rewang etc.Jadi,bila dah bergotong royong,banyak jimatnya.Sekarang dah kurang budaya camtu.
 
Pasal kos berhabis habisan ni,ada banyak pendapat.Kalau ikutkan aku,tak kisahlah nak buat besar,sederhana atau kecik...janji tak susahkan org lain.Simple ajer.Memang betul kalau buat besar besaran tak digalakkan dalam agama sbb takut ada unsur pembaziran,riak atau hiburan melampau.Tapi,kdg kdg setiap pengantin ada ceritanya sendiri.Maybe dia ada ramai saudara mara jadi kena buat besar besaran dan seribu satu sebab lagiJadi,terpulang pada niat masing masing.Hanya Allah yang mampu menilai.
 
Aku cuma nak tekankan ialah...ukur kemampuan diri sendiri.Kalau banyak duit atau dapat sponsor byk cam Che Ta,nak buat kenduri 7 hari 7 malam pun terpulanglah.Tapi,kalau duit tak berapa nak ada tu,buatlah sekadar yg mampu.Asalkan tak bergolok gadai atau berhutang.Harus di ingat,majlis kahwin bukan penutup kpd kehidupan berumahtangga,itu baru permulaan utk hidup berkeluarga.
 
Itu satu,ada kes pulak,pengantin tak apa-apa,nak buat simple ajer tapi org sekeliling plak yg sibuk sibuk nak atur persiapan itu ini especially mak bapak pengantin.Tapi,yang keluar belanja adalah pengantin.Ada pengantin terima hantaran beribu ribu tapi duk perabih utk majlis sahaja.Habis majlis kayap satu sen pun tak tinggal.Naya lah dia...org yg duk sibuk sibuk tadi lepas tu goyang kaki cam xder apa apa berlaku.
 
Kebanyakkan kes kes begini terjadi sebab emak bapak sibuk nak bermegah dgn org kampung,saudara mara dan sahabat handai.Wei,majlis kahwin anak aku grand woih,ko ader??? Yelah,kalau buat kecil kecilan nanti diumpat plak dek org kampung.
 
Pengantin plak nak reject cadangan tak sampai hati bila mak bapak start nak merajuk apa bagai.Paling parah kalau pandai pandai buat tempahan sendiri tanpa pengetahuan pengantin.Tahu tahu kena bayar.
 
Wahai makbapak yg camni,tolonglah kesiankan anak.Jgn sebab kita nak jaga nama sendiri anak jadi mangsa.Perjalanan mereka sebagai suami isteri baru nak bermula.Kalau alam rumahtangga dimulai dgn hutang piutang,mana nak datang manisnya nanti?
 
Itu belum campur lagi dgn adat itu ini yg wajib dibuat walhal tak diajar dlm agama.Ajaran agama kita sangat mudah utk urusan pernikahan ni jadi takyahlah nak mewajibkan benda benda yg akhirnya menjadi beban kepada pengantin.
 
Masyarakat sekeliling pulak,tolonglah terima seadanya apa yg pengantin nak jamu waima karipap sekalipun.Kerana maybe kita tak sedar,dek kerana umpatan kita,pihak pengantin terpaksa tanggung beban semata mata nak penuhi expectation kita.Pengantin pulak,sabarlah dan cubalah pekakkan telinga.Manusia ni memang mcm mcm.Buat sederhana pun kena umpat,buat besar besaran pun kena kutuk juga.
 
Lainlah kalau pengantin tu memang sengaja menempah susah dek kerana kepuasan diri sendiri.Yelah,kahwin ni kan kalau boleh seumur hidup sekali.Jadi,demi kerana kenangan sepanjang hayat mereka sanggup berhabis,lantaklah.Dah nak pilih jalan begitu,nak buat mcmmana kan? Ikut pandai mung laaa...
 
Aku bukan sesuka nak bebel.Semua yg aku cakap berdasarkan pengalaman sendiri ataupun yg berlaku depan mata.Kalau ikut pengalaman sendiri,aku memang buat sesederhana yg mungkin.Alhamdulillah,lepas kahwin takde masalah hutang.Memang simple gila sampai adalah jugak aku dengar sedikit rungutan tapi aku tak ambik port apatah lagi nak ambik hati.Sebabnya mudah,bukan diorg pun yg akan tanggung hidup aku lepas tuh.Mak bapak aku pun tak bising,so,buat apa nak pening kepala sangat.
 
Macam aku cakap memula tadi...tak kiralah nak buat majlis yg macam mana,kecik atau besar,terpulanglah.Asalkan tak menyusahkan org lain.Itu sahaja....
 
Kepada bakal pengantin atau yg baru sahaja berkahwin...Selamat Pengantin Baru,semoga kekal ke akhir hayat...Amin.
 
 
 
 
 









Tuesday, 10 December 2013

WAN MAIMUNAH NAK KAHWIN PUN KECOH

Assalamualaikum...

Olololo. siannya blog aku..bersepah sarang labah labah dan sawang sawang...sorylah blog...ku bizi lately.Takde masa mau layan kamu.

Aku baca portal berita online..kat fb la sebenarnya.Pasal Wan Maimunah nak kahwin...ilmiah tak bahan pembacaan aku?

Tak kisahlah dia nk kahwin.Alhamdulillah..dah jodoh kan.Yang aku kisah tang yg mengomen...hai,dah tua tua pun gatal nak berlaki lagi?

Aiseh man...org tua menikah bukan sbb gatal ajer...biasanya org tua ni kalau dia nak berpasangan sbb dia kesunyian.Ada pasangan bolehlah dia bersembang atau seperti kata abah aku...nak mintak tolong garu gatal belakang badan ajer... #sambil jeling mak aku yg tgh siang ikan#

Lantak ler deme..yg penting dorg bahagia..tak kacau org sudahlah.
Selamat berbahagia... till Jannah kata mude mudi zaman sekarang....





Wednesday, 4 December 2013

BENCANA BANJIR PANTAI TIMUR

Assalamualaikum...

Dua hari ni banyak berita pasal banjir keluar kat suratkhabar,TV dan media sosial.Antara negeri terlibat termasuklah negeri kelahiran sendiri,Terengganu.Dan juga Pahang,Kelantan dan Johor.
Sedih...

 Alhamdulillah kampung halaman aku setakat ni blm terjejas tapi nak keluar dari Terengganu memang tak dpt lah sebab Kemaman banjir teruk.

Rumah adik aku kat Kemaman memang tenggelam.Adohai kesian...

Banjir kali ni memang agak luar biasa sket.Sama sama kita berdoa agar keadaan tak bertambah buruk dan tiada kemalangan jiwa yang berlaku.Untuk mangsa yg terkorban semalam..AlFatihah.

Kepada ibubapa,tolong pantau anak anak jgn dibiar main banjir.Harap dapat bagi kerjasama pada pasukan penyelamat yg sedang bertungkus lumus memindahkan mangsa banjir.

Semoga Allah ringankan bebanan semua mangsa banjir dan harap harap keadaan beransur pulih.

Doa doakan...Amin








Thursday, 28 November 2013

HAIRCUT YG SGT DISASTER

Assalamualaikum....

Hari tu...aku rimas sgt tgk rambut Rafhanah yg dah panjang sampai tutup mata.Aku nak bawak pergi kedai gunting rambut,manjang daddynya sibuk...

Kadang kadang aku pun lupa nak ingatkan laki aku suh bawak gi kedai.Nak pergi sendiri,tak dapek lah nak membawak askar 4 org...

Jadi,aku dgn mandai mandainya cuba potong sendiri....ni lah hasilnya.....





Pastu kene marah ngan daddynya dan mengundang kritikan dari masyarakat sekeliling....hehehe.

Ada aku kesahnya pun...hohoho.Nasi telah menjadi bubur.

Tu tak kisahlah lagi...org lain komplen aku boleh buat tak tahu jer...tapi bila empunya badan sendiri komplen,tertusuk hati tisu ku...huhuhuhu.

Yang peliknya, dia komplen selepas sebulan rambut dia kena potong.Sebelum tu redho jer...ke sana ke mari riang gumbira ajer.

Alih alih hari tu dia ckp ngan aku...
 "Apalah ibu otong amut akak hanah ni?Tak omey!!!" (sapa rajin bolehlah try translate)

Aku syak ada org hasut dia nih....

Hehehehe....Sorry Akak Hanah...
























Wednesday, 27 November 2013

MINTAK DIJAUHKAN DARI MUSIBAH INI

Assalamualaikum....

Nak merepek apa di malam yg sepi Pak Amat jual topi nih?

Aku nak share pengalaman kawan aku baru baru ni kena ragut.Masa tu dia baru keluar bank tapi tak withdraw duit pun sebab org ramai.Husband dia masa tu tgh cari parking.Elok jer dia nak ke kereta..tetiba ada peragut try nak ragut handbag dia.

Tapi,Alhamdulillah...cubaan tak berjaya.Tindakan reflex dia utk rentap balik bag tu buatkan cubaan ragut tu gagal.Dan,dia pun tak dicederakan...cuma tgn kiri dia sakit lepas tu.Syukur Allah lindungi sahabat aku...

(Apasal ayat aku cam pembaca berita?)

Malaysia masih aman?? Kalau dalam keadaan mcm ni memang aku nak bagi penampar jer sapa yg cakap mcm tu but looking at the bright side ( betul ke ayat aku..tak tau tapi nk gak ckp omputih)..kata kata itu doa,jadi mari kita sama sama berdoa Malaysia kembali aman seperti zaman aku kecik kecik dulu.

Suatu masa dulu,kalau ada kes jenayah..memang hot topic lah.Berminggu minggu org akan bincangkan kes mcm tu especially kes bunuh.Sebab...ianya jarang berlaku.Rare bak kata org skang....unik,pelik,ganjil etc.

Sekarang? Tak sempat nak bincang kes bunuh A,esok dah keluar berita kes bunuh B plak....Skang lagi lah,kes tembak saja...dulu dulu mana ada sangat.

Menakutkan....

Dulu,masa aku kecik kecik,payah nak jumpa org nak pasang grill kat rumah.Ada tu ada lah tapi biasanya org ada ada ajer yg pasang.Satu satunya masa yg emak aku kunci pintu rumah adalah masa nak tidur dengan nak keluar.Kut tak,nganga camtu jer takde sapa kisah.

Skang? Rumah yg dah nak menyembah bumi pun kena pecah masuk...

Scary kan?

Rumah aku pernah ada org masuk tapi Alhamdulillah...takde apa apa berlaku.Aku pernah cerita kat sini.Pengalaman mcm ni memang buat org trauma.
 
Aku pun malas nak komplen apa sumer kenapa kes kes jenayah semakin berleluasa skang ni.Nak huraikan satu satu point mau bulan depan baru siap.
 
Lagipun,menjaga keselamatan dan mengelak jenayah adalah sebahagian tanggungjawab kita juga.Kita kena sama-sama alert dan lebih berhati hati.Terutama kaum wanita.
 
Doa minta perlindungan dari Allah juga penting.Bukanlah kata sapa sapa yg ditimpa musibah itu tak berdoa,kadang kadang itu adalah ujian utk kita,tapi kalau boleh,mintak dijauhkan lah,yer dop? Amalkan baca Ayat Qursi sebagai pendinding masa nak keluar rumah or sebelum tidur.Kita ikhtiar dan tawakkal.
 
InsyaAllah,moga kita semua berada dalam lindungan Allah Yang Maha Berkuasa...
 
Amin...

Tuesday, 26 November 2013

RESEPI BEGEDIL YANG CONFUSED

Assalamualaikum....

Hari ni aku start memasak setelah bercuti selama dua minggu.Seminggu tutup dapur disebabkan demam dan lagi seminggu sebab balik kampung.Kesah lah plaknya org nak tau sebab apa aku tak masak kan?Whateverrrrrr....

Hari ni aku masak bihun sup jer.Laki aku nak diet katanya,taknak nasi.Aku taknak diet so aku rasa cam nak makan begedil daging.

So,lepas amik Hakim kat sekolah..terus ke Giant.Lunch terus kat sana.Kat Giant..si Al Fatih buat perangai plak.Tak maunya dia duk dlm stroller.So,terpaksalah aku dukung dia sambil tolak troli dan Amani tolong tolak stroller.Nak patah pinggang aku dibuatnya.Kalau tahu dia nak buat perangai,baik bawak carrier jer tadi.

Kisah buat perangai tadi bersambung sampai ke rumah.Tak mahu tidur...check pampers rupanya poopoo...hehehe.Dah siap basuh wangi baru tido.

Baru nak bukak bunga silat kat dapur...dah bangun balik.Sudahnya pukul 5 lebih baru nak start masak.

Dah siap sup apa sumer,teruslah buat begedil.Kalut punya pasal sbb Bambam aku kejap tido kejap bangun,maka cacamarba lah begedil gue.Rebus kentang tak sempat empuk pun.Masa nak campur ngan daging cincang...alamak aih,keras plak kentang ni.Laki aku dh nak balik ni.Plak tu dh nak senja.Anak anak blm mandi lagi nih.

Ah...gua blender ajelah.Kreatif tak bertempat.Lunyai kentang itu...lembik camne nak kepalkan?Nak goreng cemane?Huk aloh....

Aduih...semangkuk tu bahan bahan begedil.Takkan nak buang? Kena pikir contigency plan nih...syg wooo.Tetiba nampak tepung gandum...Ting,mentol menyala atas kepala!

Aku campurkan bahan bahan tuh ngan gandum...tadaaa...dh boleh bentukkan bulat bulat.Gasaklah apa jadi,yg penting tak membazir.

Kalut punya pasal nak kejar Maghrib,lada sulah pun tak bubuh.Seb baik ingat gak buh garam..huh.

Akhirnya...siap jugakkk...

Begedil tak jadi...hukhukhuk

Yer...walaupun begedil aku disaster jadinya dgn bahan tak cukup dan ada penambahan bahan lain yg tak pernah ada dlm mana mana resepi begedil,tak apalah janji aku tak buang camtu jer.Makan ajelah,rezeki tuh.Habih plak tuh...

Rasanya??? Tak rasa sangat begedil.Dan of course lah rasanya cam cekodok!!



















Monday, 25 November 2013

HAPPY BIRTHDAY RAFHANAH

Assalamualaikum....

Dah nak sampai penghujung Nov 2013...tapi baru nak up entry birthday Rafhanah yg jatuh pada bulan October.

Takpelah,janji ada memori dicatit kat sini.Selalunya pun,aku tak pernah lagi buat party besar besaran utk birthday anak anak aku.Aku malas,ni cakap terus terang.Sbb anak anak aku rapat rapat dan kecik lagi so bila nak organize party ni mcm lecehnya.

Apa aje daaa aku merepek.Back to the story...

Kami celebrate birthday dia kat taman tasik Shah Alam.Yg ni taman tasik dekat SUK tuh.Kat situ tak ramai org sbb jalan masuknya mcm nak masuk hutan.Laki aku suka gi situ sbb nk mancing.Bukan nak mancing ikan nak buat lauk pun,ikan kecik jer pon yg ada tapi dia nak asah skill memancing jer.Sepanjang aku kahwin ngan dia,tiapkali dia gi mancing tak pernah dapat ikan pun...hohohoho.Kesian.

Hari Ahad tu,pagi pagi buta aku dh bangun masak nasik lemak.Kene gi awal,ntt kalo dh panas terik tak best.Sehari sblm tu,aku dh amik kek yg aku tempah kat kawan aku.Kek Red Velvet...sedap dia buat.

So...xder apa citer sgt..moh layan gambar.Party ni takde tema pun,cuma yg meriahnya bila makcik makcik Rafhanah(adik adik ipar aku) join sekali dan bagi hadiah bertema Princess kat dia.Anak aku ni perasan dia keturunan Cinderella.Layankan ajer...









Lepas potong kek dan makan nasi lemak,semua duk pakat mancing.Siap cari buluh dan cacing.Aku terlepek atas tikar ngan Al Fatih sambil ber selfie gitu.Dalam ramai ramai yg mancing tu,adik ipar aku sorang jer yg dapat ikan.Tu pun ikan puyu besar tapak tangan dua ekor.Yang lain sampai mati lemas cacingnya tak dapat dapat gak ikan...hohohoho.

Sebelum balik,lepaskan balik ikan tu.Bungkus bungkus barang,balik dan terus Zzzzzzzzzzzzzzz.....penat mancing lah katakan.

Apapun...seronok tgk anak anak aku happy especially si birthday girl.To Rafhanah,happy 3rd birthday sayang.Kami semua sayang Akak Hanah....muah muah muah....











CERITA PASAL DEMAM DI MUSIM TENGKUJUH

Assalamualaikum...

Aku baru jer baik dari demam.Demam since hari Isnin minggu lepas.Mulanya..demam mengada.Panas kejap pastu kebah.Takyah makan panadol pun.Hari Selasa,naik level sket.Kena makan sebijik panadol.Tetiba hari Rabu,suhu naik mendadak,tambah dos...2 bijik.Hari khamis...xleh jadi ni..tak kebah jugak.Pergi klinik.Elok ngadap muka doktor,terus baik.Nampak sgt takut jumpa doktor.

Bila kene demam...insaf diri dah tua.Yelah,umur dh bertambah,pertahanan badan pun dah semakin kurang.Dulu aku payah nak demam,skang ni,boleh plak jangkit demam dari anak.Takpe,aku bersyukur Allah beri kesihatan yg baik untuk aku selama ni.Bila dh lama sgt sihat,jadi lagha.Bila Allah tarik sikit nikmat kesihatan,Alhamdulillah.Balik semula pada Sang Pencipta.Apekehel dua tiga hari melarat jiwang ntah.

Sebelum tu Fatih demam.Demam yg pertama dlm usia 6 bulannya.Syukurlah tak berpanjangan.Batuk,selsema takda pun masa demam.Bila dh baik demam barulah nampak hingus berjejeran.Silalah imagine...terutama masa mkn cendol.

Layan gambar budak demam ni...manja yg amat.Ololololo...

Nak tidur pun atas dukung ajer.Letak atas tilam ngamuk...isk isk

Budak kalau demam mmg Doktor nasihatkan pakai baju yg mcm pukat...ha tu kau,pukat kata ko.Ala,yg berjaring jaring tuh.Tapi Fatih cuma ada selai jer baju camtu.

Maka gigihlah aku menggeledah baju lama Rafhanah yg masih aku simpan just in case nak beranak baby girl lagi.Haha,berangan lagi tuh.Nasib baik jumpa.

Tadaaaa....

Tak pasal pasal Fatih jadi Fatihah hari tu.....



Alhamdulillah,dia demam dua hari jer.Pastu disusuli oleh Rafhanah.Tapi Rafhanah demam sehari jer.Dan disudahi ngan emaknya yg vogue da vass gitu.Heh....

Sekian cerita demam kami....









Sunday, 24 November 2013

ANDAINYA TERSALAH BUAT PILIHAN

Assalamualaikum...

Lama tak membebel.So,hari ni aku amik keputusan nak membebel...ecewah.Amik keputusan yer...

Cerita pasal buat keputusan ni,aku nak bebel sketlah.Benda kalau depan mata atau aku sendiri yg buat,adalah lebih baik aku bebelkan.Nak harapkan mak aku bebelkan,dia duk jauh ( apa kau merepek ni???)

Aku bagi senario lah utk memudahkan cerita.Misalnya,kau amik keputusan untuk kahwin.Calon suami/isteri kau adalah bermasalah.Utk lebih spesifik,andaikan dia seorang yg pemalas.Tapi,demi cinta lautan api sanggupku renang.Mak bapak kau punyalah berkicau mcm murai menghalang.Bukan apa,esok esok kau balik pada mereka jugak.Pastu bwk pakej masalah sekali.
 
Kau pun berhujah mcm mcm.Kata kau,kita tak tahu apa jadi kemudian hari.Kau,kau dan korg semua bukan nujum.Mana tahu yg malas boleh jadi rajin.Kemudian kau akhiri hujah kau dgn ugutan taknak kahwin selama-lamanya kalau dihalang jugak.
 
Fine....makbapak kau pun izinkan.Kahwin lah korang.Happily ever after....
 
Errr...tak.Rupanya selepas setahun,apa yg kau harapkan tak menjadi.Kalau dapat laki yg malas kerja,kau menanggung biawak hidup.Kerja malas.Dah dapat kerja memilih pula.Gaji keciklah,apalah.Tapi,melangut kat rumah makan tanggung.Suruh meniaga goreng pisang,takde class katanya.Kalau dapat bini pemalas plak,rumah dah mcm Villa Nabila.Kain baju pakai longgok,periuk belanga bergelimpangan,tanak masak plak tuh.
 
Maka,kau menyesal.Tapi,kekesalan itu tak plak kau lemparkan pada diri sendiri.Tapi,pada org sekeliling.Pada makbapak kau yg menghalang pada asalnya.Kata kau,kenapa dulu mak ayah tak cuba sungguh sungguh sedarkan saya bahawa saya telah membuat pilihan yang salah?
 
Faham tak senario tadi.Itu hanyalah senario sahaja ya.Takde kena mengena dgn sejarah hidup aku plak.Tapi aku pernah berhadapan dgn manusia sebegini.Dan juga pernah begini.Mungkin masih begini...errr,entahlah.Sebagai manusia biasa,sukar aku nak mengaku kelemahan sendiri.Bagitahu pada khalayak.Entahlah...
 
Bila kita membuat sesuatu pilihan,maka sila bertanggungjawab dgn apa yg telah pilih.Mengapa bila kau buat pilihan yg salah,tetap juga kau menyalahkan org terapat kerana tidak menyedarkan kau tentang bahana yg bakal kau tanggung di masa depan?
 
Kita semua bukan nujum yg boleh meramal apa terjadi pada masa depan.Berbalik pada senario di atas,andai kata makbapak kau berjaya menghalang perkahwinan kau,lepas tu ditakdirkan kau membujang sampai ke tua.Nescaya org tua itu jugak yg akan dipersalahkan.
 
Senang bukan? Meletakkan kesalahan di bahu org lain atas pilihan yg di buat sendiri.Begitu juga kalau kita buat keputusan kerana di dorong oleh nasihat org tertentu.Lepas tu,hasilnya tak seperti yg kita harapkan,adakah kita akan cenderung menyalahkan org yg bagi nasihat tadi ataupun diri sendiri?
 
Org yg bagi nasihat itu juga bukan nujum.Dia juga tak tahu apa yg bakal berlaku pada masa depan.Biasanya dia akan bagi pandangan berdasarkan pengalaman.Tapi,pengalaman itu tak semestinya reflect pada semua situasi.
 
Jadi,aku mesti latih diri sendiri untuk redha andainya aku salah buat keputusan.Tapi,mohon juga yg sekeliling aku juga tidak menghentam andai aku salah buat pertimbangan.Sebab aku bukan nujum.Kadang kadang aku buat trial and error jugak.Bagi aku masa utk perbetulkan keadaan tanpa perlu aku salahkan org lain.Begitu juga dgn kau.Andai kau salah buat pilihan,sila salahkan diri sendiri dan cuba betulkan keadaan.Bukan tuding jari merata...
 
Tak pasal pasal makan penampar nanti :)
 
Wassalam

Tuesday, 5 November 2013

KES DERA DI TASKA

Assalamualaikum...

Baru baru ni gempar lagi dgn kes penderaan di taman asuhan kanak kanak.Mcm neverending story.Lepas satu,satu.Dulu,pengusaha taska yg tak bertanggungjwb tu bolehlah nak deny sbb takde bukti.Skang,nah kau...bukti video lagi.

Syabas kpd bapa kanak kanak yg pasang camera video tu.

Lepas tu barulah terjawab persoalan dibenak ibubapa yg pernah menghantar anak di situ kenapa sikecil mereka tak mahu ke taska.Contohnya pengalaman ibu ini.
Credit :blog orlyloveshop.blogspot.com

Kalau ikut cerita ni,owner taska ada anak kecil juga.Jadi,napalah tergamak buat anak org lain mcm tu?Apa perasaannya kalau anak dia dibuat org begitu?

Aku taknak lah tuduh panjang lebar.Biarlah siasatan dilakukan dgn adil dan telus.

Sebab itulah,kalau hendak memilih kerjaya ataupun bisnes..biarlah ada passion dan minat.Lebih lagi kalau melibatkan nyawa manusia nih.

Dulu,sblm aku berhenti kerja..ada sorg member ni.Dia baru dpt duit durian runtuh.So,dia plan nak buat bisnes tapi dia taknak run business tu sendiri sbb dia taknak berhenti kerja.

Dia tahu intention aku utk berhenti,so dia offer nak invest duit dia suruh aku bukak bisnes taska (wah...mementanglah asyik aku jer ambik maternity leave terus offer bukak taska..hehehe).

Tapi..aku tolak offer tu.Bukan apa,kalau aku nak buat bisnes..eloklah aku pakai duit sendiri.Aku maybe boleh cuba berlaku amanah dgn duit dia tapi kalau aku tak mampu dan gagal..camne?

Dan...sebab plg utama,aku blm mampu nak memikul tanggungjawab dan amanah utk menjaga anak org.Bukan tak suka,tapi aku takut tak mampu.Bukan senang beb.Berjaya besarkan anak sendiri tak bermakna mampu nak menjaga anak org.Aku takut...takut jadi apa apa kat anak org,seumur hidup nanti aku tanggung bebanan.

Biar org yg yakin,ada minat dan passion saja yg buat.

Aku mmg jarang angkat tangan kat anak sendiri,tapi,bab jadi tarzan mmg dh terkenal seantero dunia.Aku bknnya penyabar sgt.Ngan anak sendiri pun kengkadang hilang sabar...eiiii...

Masa mula mula stay at home,ada jugak member aku yg baru bersalin bg hint nak mintak aku jaga baby.Tapi,awal awal aku tolak ngan baik.

Bukan sebab aku rasa aku dh byk duit sampai tak heran org nak bg job yg boleh buat kat umah.Tapi,firstly...aku bukannya surirumah yg memerap semata kat dlm umah.Byk benda aku kene tolong laki aku.Aku kene jd driver hantar anak sekolah,gi pasar,Tesco,Giant,settle bil,pergi bank,uruskan itu ini.Dan..satu lagi,aku takut nak handle anak org.Jadi apa apa kang,seumur idup nyesal.Tu blm kira lagi kalau dia dh besar,lasak,nakal.Takut aku lost temper kang...saja jer.

Jadi,agak agak ko tu tak penyabar ngan budak...rentikanlah niat nak bukak taska dan sewaktu dgnnya.Aku mmg tak sanggup nak tgk video tu tapi sbb nak tahu,tgk jugak.Nangis aku tgk dia pukul budak yg still pakai pampers.Ko pukul sbb budak tu tak paham arahan ko?Budak tu still pakai pampers kut?????

Lagi satu,ada byk jugak komen yg blame ibu ibu bekerja.Kata mereka...ibu takyahlah galak sgt nak kerja,duk umah jaga anak..senang.Takde kes dera....Ohhh...been there before..jgnlah senang sgt buat kesimpulan.Kdg kdg,cubalah duduk di tempat mereka sesekali.Kebanyakkan ibu ibu ini,jika diberi pilihan,mmg nak sangaaaaaat jaga anak sendiri.Tapi,ada kekangan yg buatkan mereka terpaksa keluar cari rezeki.Aku appreciate org yg nasihat dgn cara baik,tapi jgnlah kutuk.Kita tak paham kesusahan org..usah terus menjatuh hukum.

Dah...banyak sgt bebel nih.Bukan apa,geram jugak.Anak anak ni amanah...lagi plak anak org.Amanah yg dipikul lagi besar.Harap harap ambil iktibar yer....





















Saturday, 2 November 2013

BILA SURIRUMAH MINTAK EMERGENCY LEAVE

Assalamualaikum...

Salam Sabtu dan selamat bercuti.Aku mcm biasa lah..memang kene masuk "opis".Kepada isteri isteri bekerjaya..hari ni kene masuk "opis" lagi satu.Utk aku,ni lah satu satunya opis aku.

Tapi..hari ni kena mintak emergency leave..Al Fatih tetiba demam.Dari petang aku dah perasan badan dia dh dedar dedar.Aku amik suhu...normal jer.Sampai mlm..takde apa apa lagi.

Tapi..itulah.Allah memang kurniakan buat ibu ibu ni instinct terhadap anak anak yg kuat.Bila org lain pegang Al Fatih..semua cakap tak panas pun.Tak apa apa.Tapi hati sorg mak ni lain.Tetap x sedap hati.

Malam tu..aku tidur sambil letakkan dia atas dada.Rafhanah pun tetiba buat tanak paham malam tu..nak juga tidur atas badan aku.Lenyek aku semalam kene hempap ngan dua org budak yg setiap sorg seberat 8kg dan 12 kg...

Pukul 1 pagi,terasa badan dia betul betul panas.Terus ambik suhu.37.9'C...sah demam.Terus bagi ubat,sponging badan dan kepala dia.Rupanya dia selsema.Kesian...

Bila jadi seorg ibu,benda yg dia plg takut ialah bila anak sakit walaupun cuma demam.Aku tak kisah kene bersengkang mata jaga anak sakit asalkan sakitnya tak melarat jadi serius.Itu ajer aku pohon dari Allah.

Pagi tadi dah bwk jumpa Doktor.Doc kata x apa apa...just aku kene monitor.Kalau dh melarat sampai batuk dan demam tak kebah,dia suh aku datang lagi.

Al Fatih...cepat sembuh ye nak.Jgn demam sangat..nanti tak bambam lagi.

So hari ni i declare...today is public holiday!

Untuk akulah...sorry.Dapur tutup!









Tuesday, 29 October 2013

MAKE UP TUTORIAL

Assalamualaikum...

Hari ni topik kita uolls ialah make up tutorial yer.Walaupun sejak duk umah ni berselebet jer tak bermekap tak bermakna I dah lupa asas asas mekap yer.

Nanti kalau hari hari asyik rupa mcm Mak Lampir pun tak elok juga.Laki nak kene jaga jugak.Walaupun laki mak tu rupanya cam ahli gusti,mana tau ada yg berkenan (mampus kutuk laki sendiri)...ahli gusti kacak ape...##kaberline##

Okey...mula mula..tgk gambar ni dulu.Aku pakai anak dara aku utk jadi model...Murah..xyah bayar.Aku.kedekut..


Okey..cuci muka kasi bersih dulu supaya bersih dari noda dan cela yer...

Pastu...amik lipstik.Jgn tanya naper nak pakai lipstik dulu bkn foundation.Teknik aku sedikit berbeza utk dptkan wajah yg cun melampau.Hanya pakai lipstik...

Okeh...pastu...
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :
 :



 TADAAAAA......



 Cantik kan???

Comey tak Kak Ton???


























BAMBAM AND HIS FIRST SOLID FOOD

Assalamualaikum...

Hari Jumaat lepas..bawak Al Fateh Bambam pegi cucuk.Alhamdulillah,Doktor kata dia sihat dan tembun.Okey...ayat last tu aku tambah sendiri.Alah,itupun nk sentap..

Kejap jer masa berlalu...dah 6 bln dah si kecik aku nih.Hukhukhuk...kalo boleh,nak berhentikan masa supaya aku boleh peluk cium gomol dia puas puas.

Dia dh start meniarap masa umur nak masuk 5 bln.Almaklumlah..bontot berat sket.Nak pusing badan pun riuh rendah satu rumah dia jerit.

Bila dah terer..dah tak jerit lagi.Kemain eksyen..asal letak jer terus meniarap.Dah start angkat bontot tp gerak ke depan tak sampai seinci pun..hehehe

Dah tumbuh gigi sebatang...(nahas aku pasni).Habit dia skang asyik masuk jari dlm mulut..pastu gigit.Pastu air liur menjejeh...pastu masyammmmm...

Lepas genap umur dia 6 bln...aku dah ready nak bagi dia solid food.Semangat aku hari ni buat puree.Veggie puree.Carrot +broccoli..

Sekali....



Tengoklah muka siap kerut kerut lagi.Eiii....tak cedap betul puri nihhhhhh...

What do u expect son?Steak?

Esok...try bagi lagi.Amani siap suggest suh bubuh kurma.."Sedap ibu.."katanya.

Okey kakak along....terima kasih atas cadangan anda...











Friday, 25 October 2013

KEGILAAN APAKAH INI?

Assalamualaikum...
 
Dalam tempoh minggu ini sahaja, terjadi 3 kes jenayah yg menggemparkan Malaysia.First,seorg remaja perempuan yg berumur 15 tahun dibunuh dan mayatnya dimasukkan ke dlm beg pakaian sebelum di buang.
 
 
Lepas tu kes rompak dan bunuh pekerja Ambank...
 
SUBANG JAYA - Kejam! Hanya itu yang dapat digambarkan apabila seorang pengawal keselamatan tergamak menembak mati pekerja wanita sebuah bank di USJ Sentral 2 sebelum melarikan sejumlah wang dari peti besi bank berkenaan, petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.15 petang itu, mangsa bersama tiga pekerja bank wanita diiringi pengawal keselamatan terbabit untuk mengeluarkan wang daripada bilik kebal.

Timbalan Ketua Polis Selangor, Datuk Abdul Rahim Jaafar berkata, suspek berusia 37 tahun itu melepaskan tembakan ketika dua pekerja wanita sedang membuka pintu peti besi berkenaan.

"Tembakan berkenaan mengenai wajah salah seorang pekerja, Norazita Abu Talib, 37, menyebabkan hampir separuh mukanya berkecai," katanya.

Menurutnya, berdasarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV), suspek dipercayai bertindak sendirian.

Katanya, saksi mendakwa tiada sebarang percakapan antara suspek dan mangsa malah mangsa juga dikatakan tidak melawan.

Kejadian dilapor berlaku dalam tempoh seminit, suspek sempat mengaut sejumlah wang dan memasukkannya ke dalam beg sandang yang ada bersamanya
"Suspek yang menggunakan senjata ‘pump-gun’ kemudian keluar melalui pintu depan bank dan melarikan diri dipercayai menaiki sebuah motosikal," katanya.

Abdul Rahim berkata, suspek yang berkhidmat dengan syarikat kawalan keselamatan itu sejak setahun lalu biasanya bertugas di bank bersebelahan, namun semalam menggantikan rakan setugas di bank terbabit.

"Polis dalam proses memastikan identiti suspek kerana kad pengenalan dirinya didapati tidak wujud dalam rekod.

“Rakaman CCTV premis bersebelahan juga akan dilihat semula untuk siasatan,” katanya sambil memberitahu kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Justeru, polis meminta bantuan orang ramai mengesan suspek yang masih bebas bersama senjata api digunakan dalam kejadian itu.
 
Kredit : Sinar Harian
 
Selang sehari,berlaku plak kejadian amuk yg mengorbankan 2 nyawa dan 2 lagi cedera parah
 
 
Aku tak tahu nak cakap apa...apakah kegilaan ni semua? Apa yg dah jadi?
 
Macam kes Allahyarhamah Norazita,aku paling rasa terkesan.Sebagai seorg yg pernah terlibat dlm industri perbankan,aku sgt terasa.Apa lagi yg boleh diharapkan kalau seorang pengawal keselamatan yg sepatutnya bertanggungjawab menjaga keselamatan staff  bertindak sedemikian rupa?
 
Dunia makin hampir ke penghujung.Kerana duit,manusia yg diharapkan menjaga keselamatan tergamak membunuh satu nyawa yg langsung tidak mampu melawan.Arwah hanyalah seorg wanita yg lemah.
 
Kita mungkin terlepas pandang...ada lagi pihak yg juga menderita.Rakan sekerja arwah yg juga saksi kejadian.Aku tak dapat bayangkan trauma yg mereka lalui.Semoga mereka tabah.
 
Buat keluarga arwah yg ditinggalkan..hanya doa yg mampu aku titipkan buat kalian.Semoga kalian tabah menghadapinya.Harap ada keadilan buat kalian.
 
Semoga roh Allahyarhamah Norazita dicucuri rahmatNya..Amin.

Tuesday, 22 October 2013

MANA PERGI CD MOVIES AKU HAH?

Assalamualaikum....

Hari ni masak awal sket..sempatlah ada masa nak bersantai sambil layan movie kat youtube.Senang sket,sambil menyusu anak sambil layan movie.Multitasking sangaaatt
 ## bknnakmengajihembushembuskepalaanaktu# LOL...

Rasa urban sangat hari ni sebab guna LOL...ntah apa makna ntah tu..:p

Cerita pasal movie ni,laki aku selalu bengkek kat aku sebab suka tgk cerita komedi.Eh...suka hati aku lah kan? Dah dia duk layan citer lawan lawan,perang perang,ganas etc tu aku tak marah pun.Abih kuat pun aku bebel sebelah dia sambil mulut kunyah kopok pastu siap gi dapur bancuh kopi layan balik movie tu sampai abih.

Ah,rasa best plak tulis ayat senapas jer.Semputlah sapa yg baca nanti..

Aku nih kalau dah suka satu satu cerita,layan sampai pengsan pun tak apa.Masa kat kampus dulu,CD Mami Jarum tu sampai calar balar aku duk putar hari hari.Asal penat menelaah jer (baca buku kejap jer,penat yg lebih),aku bukak CD tu sambil makan Maggi.Uih...syorgaaa sungguh.

Tapi,sejak sejak aku berhenti kerja ni,dah takde masa nak layan VDC apa bagai nih.Kat rumah ni aku lagi banyak tgk kartun dari tgk cerita org.Nasib baik lah laki aku takdelah mcm abah aku..kalo tak,mesti duk layan cerita binatang hari hari..( National geographic,Discovery Channel etc)

Satu satu masa yg aku dapat layan TV ialah tetengah malam.Nasib baik si kecik tu tidur awal pastu dia mmg akan lena terus sampai pagi.Tapi,nasiblah kan,kalau ada citer best.Selalu kalau aku bukak,asyik citer hantu jer.Binawe sungguh.Dahlah aku sengsorg layan TV sambil lipat kain,mau terlambung lambung kain yg dah berlipat tu sebab terkejut punya pasal.

Since last week,aku duk layan citer Homeless To Harvard & Gracie's Choice.Citer ni best,based on true story,buat org rasa bermotivasi.

Dua hari lepas,aku cari Legally Blonde,takde full movie plak.

Semalam tgk My Big Fat Greek Wedding,pastu Monster In Law...

Hari ni perabih tgk Scary Movie 5 plak....

Sebenarnya kan...sebenarnya..nak tau tak napa aku tgk kat youtube? ( Mcmlah ada org kesah pun kan?)

CD aku sumer dah ilanggggggg...huwaaaa....

Saturday, 19 October 2013

KENANGAN DENGAN CIKGU

Assalamualaikum...

Yeayy yeayy...ujan ujan...

Ujan petang petang plak tuh..selesa jer rasa.Sayu pun ada gak.Tak tau naper,kalau ujan petang petang hala ke maghrib tu,hati tetiba rasa sayu...haishh.

Hari tu masa tgh blogwalking,aku terbaca satu artikel pasal pekeliling "Hukuman yg tidak boleh dikenakan kepada murid murid".Betul atau tidak pekeliling tu,Wallahua'lam.Kalau di baca senarai tu,kesimpulannya ialah,murid murid takleh dihukum sama sekali.Sonang...
 
Aku bkn nak berdebat pasal benda benda mcm ni.Kalau aku menyokong murid murid kena hukum,nanti kalau anak aku kena cubit ngan cikgu sampai lebam pastu aku meroyan...org akan padankan muka aku.Ayat biasa..." Tak kena kat diri sendiri bolehlah cakap"
 
Kalau aku menentang plak,hmmmm...naik kepalalah kut bebudak zaman laaaa ni kalau sampai cikgu berleter pun dikira sebagai deraan mental.
 
Apa-apapun,baik cikgu atau makbapak mahupun murid sendiri adalah manusia biasa yg tak lepas dari membuat silap.Ada masa cikgu juga stress sampai .." Oppsss terlebih sudaaa..".Makbapak plak,kdg2 stress,serang cikgu plak.Dalam hal ni masing-masing kena tahu peranan dan tanggungjawab sendiri.Bukan mementingkan diri semata...
 
Chewah....dah mcm Fadzillah Kamsah plak.Aku xyah elaborate pjg pjg,takde sapa nak peduli pun.
 
Aku cuma nak cerita pasal kenangan kena hukum zaman sekolah nih...
 
Seingat aku,dlm zaman persekolahan aku,ada sorg cikgu yg kalau dia menghukum murid,murid murid rasa terhibur.Ajaib kan,kena denda pun seronok.Tak bermakna kitorg ni mental sgt sampai seronok kena denda,tapi cara cikgu tu unik and yet tetap menimbulkan rasa gerun utk tidak mengulangi kesalahan.
 
Masa tu Darjah 6...Nama cikgu tu,Cikgu Awang Ngah.Dia cuma mengajar budak2 Darjah 6 ajer.
 
Glamer tak glamer cikgu ni,since aku Darjah 4 lagi,nama dia dah jadi sebutan dikalangan murid2 darjah 6.Kira otai lah cikgu ni.Sebelum kami melangkah masuk ke darjah 6,kami dah kenal dia.Kata org dia kelakar tapi garang gila.
 
Masa masuk kelas dia,agak rasa seram sejuk.Tapi tak lama....
 
Darjah 6 ialah satu satunya tahun yg aku rasa tak mahu ponteng sekolah langsung.Cikgu Awang ni dia ajar kebanyakkan subjek kecuali English dan Pendidikan Islam.Jadi,most of the time dia mmg kat kelas kami ajer.
 
Tiapkali dia mengajar,kelas jadi riuh rendah dgn gelak ketawa.Dia memang kelakar,suka bercerita tapi tegas.Walaupun bergurau,jgn sesekali ko anggap it's ok kalau tak siapkan kerja or tak achieve dia punya target.Kalau buat jugak...nahas.Sekali dia marah...aku rasa mcm nak menyorok kat bilik guru besar pastu suh cikgu besar panggil polis.Over...
 
Dulu,masa sekolah rendah,kami ditempatkan dlm kumpulan.Dia akan buat target...misalnya,dalam satu satu kumpulan itu,kalau ada salah sorg yg tak berjaya capai target dia,let say 90% markah kuiz matematik,the whole group akan kena hukum.Jadi,ianya mengajar kami utk tidak jadi pentingkan diri.Kami berlumba-lumba berusaha,bukan utk kami nak menang sorg sorg,tapi utk memastikan the whole group berjaya.Get it? Dia tak apply konsep berjaya secara individu,tapi mesti semua org.
 
Kalau tak berjaya....siaplah.Macam macam denda yg dipikirkan.
 
Jalan itik sampai ke kantin,kena mencangkung kat longkang tepi kelas sambil buat buat meneran nak uuk..uuk,kena pakai poster " kami berjanji blablabla..."sambil masuk ke kelas lain,Ketuk ketampi,berdiri atas kerusi,berdiri depan kelas,kena berlakon,menyanyi dan mcm-mcm lagi.Kena ketuk dgn pembaris kat tgn pun ada,cubit tu adalah jugak tapi jarang sgt.
 
Kami boleh lagi gelak-gelak kena hukum.Riuh rendah satu kelas.Sapa yg tak dengar kata digelarnya Koleh Kacang ( nama kuih tradisional).Tapi,gelak gelak jugak,namun tak sanggup lagi kena denda,kami akan berkobar-kobar nak capai target dia.Mana tidaknya,setiap satu kuiz kena denda.Bygkan betapa penat kalau tiapkali tak achieve target.
 
Bila berjaya,dia puji.Dia bagi motivasi.
 
Kalau ada antara kami yg bercakap masa dia tgh mengajar,dia tak terus marah.Lagi plak kalau budak tu tgh leka sembang.Dia akan suruh kami diam pastu pakat-pakat renung budak tu.Dengar plak cerita budak tu.Sudahnya...memang takde sapa yg berani bersembang dlm kelas.
 
Setahun berlalu dengan sangat pantas.Cikgu Awang memang antara yg terbaik.Dialah cikgu,dialah bapa,dialah kawan.Dia suka cerita pengalaman dia mengajar di Sarawak,suka menyakat,suka buat kelakar dan dia mengajar dengan cara bercerita.
 
UPSR batch aku mencatatkan peratusan tertinggi yg dpt 4A ( masa tu ada 4 subjek jer kena amik).8 org...yaaa,aku sekolah kampung ajer.8 org tu dah cukup buatkan Cikgu Awang bergenang airmata masa serahkan slip result.8 org tu jugak yg masuk paper sebab dpt 4A.Zaman skang,kalau sebut 8 org jer yg dpt 4A,mau kena tutup sekolah tu gamaknya.Jgn gelak nooo...
 
Tapi...bukan dia sahaja yg byk menabur bakti pada kami.Cuma kerana dia guru kelas makanya dia jadi hero dalam cerita ini.Aku masih ingat Cikgu Kamariah,Cikgu Shaharom,Cikgu Wan Suhaidi ( walaupun dia tak mengajar utk bdk UPSR tapi dgn baik hati offer kelas tuisyen free almost setiap petang kat sekolah) dan ramai lagi.
 
Aku mungkin tak ingat byk nama cikgu...cuma mana yg teringat aku nak catit di sini supaya aku tak lupa sampai bila bila.Cikgu Haliah,Cikgu Norma,Cikgu Hindun,Cikgu Hasnah,Cikgu Siti Zabedah,Cikgu Zainun dan ramai lagi.Aku pernah kena denda,kena hukum...tapi aku tetap sayang cikgu semua.
 
Terima kasih Cikgu.....
 
Aku dah cakap...kalau time hujan,aku akan mula berdrama swasta...sayu jer rasa.Aku sorg ajerlah...Dah korg semua boleh bersurai.Cerita dah habis,bkn best pun....:) Thiii
 
 
 
 
 

Friday, 4 October 2013

STRESS HARI JUMAAT

Assalamualaikum...
 
Stressssss......
 
Tetiba rasa stress.Tak tahu kenapa..rasa stress ajer..
Malas nak bercakap,laki balik pun tegur napa aku diam ajer,dia balik pun aku wat bodoh ajer.Time dinner aku duk dlm bilik.Diorg abih makan,aku pun keluar makan sorang sorang.Layan perasaan sendiri.Tau tau abih nasi sepinggan,semangkuk serunding,roti gardenia tiga keping.
 
Hmmm...stress teruk bebenorlah gamaknya...
 
Masuk dalam bilik pun,aku diam tak bercakap.Duk ngadap handphone,main Candy Crush yg dah masuk 2 minggu tak lepas lepas lagi levelnya lantas menambah stress aku.Ciss...
 
Pastu bukak FB,scroll down tak berenti...sekali lagi laki aku menegur.Makin stress...
 
Terus popok Al-Fatih,bagi BF,dia tidur.Pastu,tidurkan Rafhnah plak.Daddy nya,pandai pandailah tido sendiri ya...gua stress nih.
 
Semua dah selamat,keluar bilik.Kata org,makanan manis boleh mengurangkan stress.Godek godek esbok,ada coklat,ada aiskrim.Cantekkkk...
 
Selesai makan,tetiba aku terkejut.Aiskrim habis setengah tupperware.Giler tu!!Cekelat? Jgn citer lah,selesai sekeping 180g..bar besar tuh.
 
Ni bukan stresss....ni lapar nak mengketedarah...huhuhuhuhuhu.
 
I stress sebab I dah ada dabel chin tau..hukhukhukhuk...
 

Sunday, 29 September 2013

TERIMA KASIH CIKGU

Assalamualaikum...

Hari Jumaat berkejaran di dalam hujan dalam misi menghantar Amani ke sekolah.Memula bawak Al Fatih gi cucuk.Nasib baik ari ni x ramai org,kejap ajerlah menunggu.

Balik rumah sekejap suh Amani tukar baju pastu ke Plaza Masalam sebab nak lunch sekali.Tak sempat dah nak masak nasik.Hakim tu bukan boleh lambat makan,jap gi dia nangis.Sebelum lunch pergi Giant dulu sbb Amani ada subjek pendidikan seni.Cikgu dah siap siap bagi list barang apa nak beli.

On the way ke Plaza Masalam,hujan turun mencurah curah.Aku dah gabra takut lambat.Alhamdulillah,Allah permudahkan jalan.Dapat parking betul betul kat tepi bahagian berbumbung.Dalam aku terkial kial tolak stroller ngan bawak 3 lagi budak kecik,ada sorg hamba Allah tolong aku sorong stroller baby.Thanks akak tak-sempat-tanya-nama.
 
Kisahnya terkejar beli brg Amani adalah kerana dia pun gelabah serupa aku masa kecik2 dulu.Byk2 perangai aku,yg ni plak yg lekat kat dia.Time aku kecik dulu,kalau cikgu kata A,mesti A..tak boleh B.Tak ada pengecualian..walhal cikgu tu boleh jer timbangrasa.Tapi aku selalu buat abah pening terutama masa zaman aku duk asrama dulu.Peraturan kata kalau outing/blk kg,mesti balik sebelum kul 6,jadi aku mesti paksa abah hantar aku sblm kul 6 petang.Kalau tak aku nangis.Walhal,penyelia asrama geng abah aku jer.Boleh jer nak kautim,tapi aku tak boleh.Aku takut,panik dan mcm2 lagi.Sudahnya org tua tu dapat saman speedtrap....
 
Mcm last week,boleh plak dia tertinggal brg2 utk subjek seni dia.Nak jadi citer lagi,beg duit pun dia tertinggal!Kut tak,bolehlah dia gi beli kat bookshop sekolah kejap kan.Nak tambah dramatik lagi....keta aku masuk bengkel!! Sebelum tu aku mintak adik ipar aku gi hantarkan dia ke sekolah.Pastu adik ipar aku terus ke KL.
 
Disebabkan perangai aku sama ngan dia,aku plak yg gabra lelebih ni.Mulalah berkira-kira...nak hantar ke tak? Tak hantar kang takut dia nangis dlm kelas plak.Padahal,budak darjah 1 jer kut,takkan tak bwk manila kad cikgu nak denda kut.
 
Tapi,aku tetap tak puas hati.Last last call taxi.Semangat aku berangkut 4 beranak naik taxi dlm hujan pergi sekolah Amani...kuikuikui...
 
Sampai sekolah,takde kira dah.Aku dah tgk jadual,time aku sampai tu,elok elok dah nak masuk time subjek Seni dia tu.Bagi salam depan pintu,keluarlah cikgunya.Berjuta kali mintak maaf mengganggu,cikgu cool ajer.Dah jadi mcm org Jepun depan pintu,sorg duk mintak mahap,sorg lagi duk memahapkan.Nasib baik tak terangguk angguk...
 
Tengok-tengok....dia dah ada manila kad tu.Katanya,kawan dia bagi.....
 
Hukhukhukhukhuk....nak,ibu datang naik teksi tahu? Huwaaaaa....
 
Tapi....ada bagusnya jugak aku datang hari tu.Memang cikgu tu nak sangat jumpa aku.Nak discuss ngan aku pasal Amani yg terlampau pemalu.Lama jugaklah kami duk sembang.Aku memang dah tau masalah ni since Amani tadika lagi.Dan,aku masih mencari jalan nak atasinya.Bila sembang ngan cikgu tu,at least aku tahu jugak yg Amani ada progress.Sebab,masa tadika dulu,dia langsung tak nak bertanya dlm kelas ataupun cikgu.Skang,kata cikgu,dia ada bertanya,tapi ,andaikata ada org lain jugak yg nak dtg bertanya,dia akan bagi laluan kat budak lain tu dulu.
 
Memang aku appreciate sangat sangat dengan keprihatinan cikgu tu.At least,aku boleh cari jalan jugak sebab kat rumah dia sgt berbeza.Sangat vocal dan menonjol.Kat sekolah lain pulak.Maybe,aku akan jumpa lagi ngan cikgu tu sebab bila blk,aku ada slow talk ngan Amani.Aku encourage dia masuk apa-apa pertandingan kat sekolah utk hilangkan rasa malu dia tu.Tapi,dia cakap,dia memang nak masuk,tapi katanya cikgu tak pilih dia.Aku pun faham kenapa cikgu tak pilih.Sah sahlah dia pemalu,memanglah akan ada budak lain yg proaktif akan volunteer dulu.
 
Memang itu cadangan cikgu tu.Katanya,kalau Amani mahu,dia boleh bagi peluang utk Amani sertai apa-apa pertandingan.So,aku ingat next week,aku akan call dia.
 
Apa-apa pun,aku terharu..terima kasih Cikgu.
 
Ada siri kedua kisah kenangan bersama cikgu...next entry perhap...
 
Nite nite



Monday, 23 September 2013

PILIHAN DI TANGAN ANDA

Assalamualaikum...
 
Hari ni tak tau naper,teramat mengantuk sejak petang tadi.Tapi tahan jugak sebab aku ni kalau dah tidur,memang payah kang nak bangun.Lepas Isyak,aku terlelap.Al-Fatih plak yg biasanya lepas Maghrib tidur,eh...terbuntang plak bijik matanya.Dah tu,bising plak mulutnya membebel sambil sembur sembur buih.Eiiii...ibu picit pipi bambam tu kang...geyaaaammmm.
 
Dalam mamai mamai,sempat lagi mintak tolong laki aku buat itu ini.Ala, bukan selalu pun...suruh take turn jaga Al-Fatih plak,tukar pampers dia,bawak Rafhanah gi toilet,siapkan tempat tidur budak-budak..etc.Kalau dah dasar suka membebel,dlm mamai pun bulih bagi command.Ampun ye bang...
 
Tetiba,bila sumer dah okey,mata aku plak terbuntang buntang sengsorang ni haaa.Baru teringat,belum dinner lagi.Bukak periuk,ada nasik lagi.Bagus,selamat 3 pinggan pukul 11 mlm disudahi dgn roti aiskrim sebagai dessert.
 
Kawan aku baru post satu link blog pasal seorg ibu yg baru kehilangan anak due to Pneumokokal.Al-Fatihah...menangis aku baca kisah dia.Dan,lepas experience tu,dia decide utk promote vaksin PND.Vaksin ni boleh dikatakan baru jugaklah dan ianya optional.Aku tahu pasal vaksin ni masa lepas bersalinkan Hakim.Jadi,bila diterangkan oleh doktor ( dia tak paksa yer,ini optional) aku decide utk amik vaksin ni utk Hakim.Masa tu Amani dah setahun lebih,jadi doktor sarankan dtg balik masa umur dia 2 tahun utk satu jab ajer.Utk baby,ada 3 jab.Masa Rafhanah plak,aku tak amik masa dia bayi tapi bila aku ambil utk Al-Fatih,aku bawak dia sekali.
 
Dua tiga hari lepas plak,aku terbaca satu blog juga,kisah seorg ibu yg nyaris nyaris kehilangan anak disebabkan AEFI ( Adverse Effect Following Immunisation).Maybe anak dia allergic atau apa,tapi bila baca,sampai sesak nafas aku dibuatnya.Memang mendebarkan saat saat yg dilaluinya tu.
 
Ironi bukan...time time isu vaksin tgh hangat ni,mcm kebetulan plak terbaca dua artikel yg saling berlawanan.Tapi,ibu yg anaknya kena AEFI tu bukan anti vac,harus paham situasi betul betul.Dia cuma cerita pengalaman dia,cara nak buat report kalau anak kena AEFI.Bukan dia nak kempen menjadi anti vaksin.Tapi,end up,ada jugak yg bash dia.Dia dahlah dlm kegusaran risaukan keadaan anak,ada plak yg hentam,adohai...
 
Sama jugak dgn kes ibu yg pertama tadi.Dia cuma share pengalaman dia dan sedikit info yg sedikit sebanyak mungkin membantu ibu ibu lain utk buat keputusan.Tapi,ada jugak yg question dia itu ini.Adohai....
 
Hasil dari pembacaan dua artikel tadi,aku google lagi pasal vaksin.Tu dia...tak tahu plak ada perang pro vac vs anti vac.Memang lah aku nih,ketinggalan ketapi sungguh.Masing masing ada references dan hujah masing masing sampai aku jadi keliru.Semuanya nampak logikal,make sense walaupun ada satu dua yg agak mengarut.Sampai muntah hijau baca term term perubatan.
 
Aku maybe akan teruskan lagi pembacaan pasal vaksin ni memandangkan aku ada bayi yg masih lagi di bawah program imunisasi.Nampak skema ayat aku bukan?
 
Tapi,in the end,apa aku nak conclude,whatever decision yg diambil oleh ibubapa ni,wajarlah kita hormati.Sebab masing masing mahu yg terbaik utk anak-anak bukan? Cuma,kalau kita rasa pendapat dia tak rasional,menyokong tanpa fakta,cubalah pengaruhi dia dengan fakta yg kukuh.Apa hujahnya? Apa rujukannya? Jurnal perubatan mana yg perlu dirujuk? Pakar mana buat kajian? Apa peratusan kejayaan hasil kajiannya?
 
Bukannya bila dah habis ayat nak berhujah diakhiri dengan.." Bodoh...padanlah jadi SURIRUMAH saja..."
 
Dummmm...**pengsan**
 
Pilihan di tangan anda.Janganlah sebab seseorg itu tidak sealiran dengan anda,anda buat personal attack yg takde kena mengena langsung.Dan,tolong faham isi artikel betul betul sebelum jump to conclusion.Kadang kadang org bincang pasal lain,pergi melalut pasal lain.
 
Samada kita pro vac atau anti vac,sebenarnya kita dah berusaha sedaya kita.Pastu,tawakkal lah.At least,kalau terjadi apa-apa ** mintak dijauhkan**,kita dh takde rasa ralat.Allah suruh kita berusaha,dan DIA adalah sebaik baik perancang.
 
Anak-anak aku semuanya diimmunisasi,tapi tak bermakna aku mengabaikan makanan Sunnah mcm madu,habbatus sauda,kismis dan lain lain.Terus terang cakap,aku tak pernah tahu pasal AEFI sebelum ni sampailah isu vaksin ni jadi hangat baru baru ni.Baca pasal kes anak sakit disebabkan tak cucuk vaksin ( berlaku di New Zealand),pun aku berdebar,baca kes anak dpt AEFI pun aku berdebar.Sungguh aku tak tahu apa nak buat,cuma berharap dan berdoa pada Allah supaya lindungi anak-anak aku.Paling penting,usaha dah di buat.
 
Nak ajak org ikut cara kita itu okay.Takde masalah...tapi ajaklah baik baik.Bukan nak menghamun,menghentam.Camtu,sampai bila bila pun tak jalan.
 
Aku pun tak berani nak berhujah pasal vaksin ni.Ilmu sangat sangat kurang.Jadi,kenalah gigih sket mencari info lanjut sebab ini melibatkan perihal kesihatan dan masa depan anak-anak.Bukan anak-anak sahaja,malah utk generasi akan datang.Apa saja decision aku,aku pohon agar Allah tunjukkan jalan yg terbaik.Amin..
 
Eh,panjang plak membebel.Sebelum aku melalut lebih lanjut,baik aku gi tidur.Nite nite...
 
 


Sunday, 22 September 2013

SHOPPING ADALAH TERAPI?

Assalamualaikum...
Hari Ahad hampir berlalu pergi...wah,syahdu plak malam malam buta ni.Maklumlah,sumer org dah membuta,tinggal aku ajer terkebil kebil sambil shopping online.
Sebut pasal shopping online,mesti org akan kaitkan...pompuan takde lain nak buat.Mesti shopping baju,kasut atau handbag.Itu sinonim bukan?
Dulu dulu aku memang in denial pada fact yg mengatakan shopping adalah terapi utk perempuan.Sebab apa? Aku tak suka shopping baju,kasut ataupun handbag.Bohonglah kalau aku kata sampai tak beli langsung.Beli jugak,tapi apabila benda yg aku pakai tu sumer dah lusuh dan tak boleh dipakai lagi.Aku takde collection handbag yg boleh gilir gilir pakai.Cukup tempoh memang kena ganti baru.Dan itulah satu....
Kasut pun mcm tu.Paling banyak aku simpan ialah dua pasang.Just in case kalau yg aku pakai tu lunyai atau tertanggal tapak.Kalau tak,itu ajelah yg aku belasah.Pergi bersalin itu hari pun Dr tu sempat melawak ngan aku..." Amboi,tgklah sandal dia datang bersalin..(gelak)," Sebab aku pakai sandal bling bling masuk labour room...gitu.Hehehehe.Dah itu ajer yg aku ada.Gi jenjalan,kenduri kahwin,shopping complex,jalan kat taman,pergi pasar...itu ajerlah yg aku pakai.
Baju? Baru baru ni barulah aku beli agak banyak sket.4 pasang.Itupun sebab butik tu buat offer beli 3 percuma 1.Aku beli banyak sebab itu adalah stok nursing dress.Sebab Al-Fatih memang fully direct BF dan nursing dress memudahkan aku nak gerak gi mana-mana bwk baby.

Aku selalu cakap,aku tak sama ngan pompuan lain.Minat aku tak terarah pada minat kaum hawa yg lain.Pergh...cakap besar,heh.Konon...
Apa yg aku tak sedar ialah...memanglah aku tak minat baju,kasut dan handbag...tapi still suka shopping!!! Ceh...boleh plak tak sedar diri.
Aku lebih minat shopping komik,barangan Hello Kitty,barang perhiasan rumah yg comel dan peralatan dapur mcm tupperware.Pastu,dah beli...simpan.Pakai tak...sebab sayang.Dan aku sgt alert pada brg2 kesayangan aku.Jgn sapa berani sentuh,akan ku sumpah jadi batu jap gi.
Walaupun minat aku pada brg2 kecik ni tak memerlukan kos yg besar tapi tetap dihalang oleh lakiku.Sebab,membazir katanya.Pakai tidak,duk berlonggok kat dalam laci nak buat hapa.Mcm brg perhiasan rumah,mana sempat pun aku nak menghias.Nak habiskan rutin harian mcm mengemas rumah,lipat baju,jemur kain,masak,hantar anak sekolah,layan bebudak,main candy crush...eh?..pun tak cukup rasanya 24 jam tu,inikan plak nak menghias,DIY apa bagai? Tidaklah jawabnya...
Hari Sabtu hari tu kami pergi Paradigm Mall.Sebab aku nak menyinggah ke Kaison dan Daiso.Memang giler ah...mcm nak sawan aku punya tahap keterujaan tu.Banyak giler barang-barang comel kat dalam tu.
Tapi,window shopping sajalah...belilah jugak 2-3 ketul.Itupun cepat2 laki aku bawak pergi ke kaunter bayaran,takut aku meroyan beli satu kedai jap lagi.Bukan dia kedekut atau berkira ngan aku,tapi nak mengelakkan aku kumpul barang-barang "tak dipakai" kat rumah.Kut barang terpakai,boleh gak let go kat Cash Converter..heheheheheh.
Lagi satu,aku suka makan..bukan nak makan banyak,tapi aku rather spend duit cari makanan sedap dari beli baju.Hari Sabtu tu,aku hajatlah nak cari makan kat Paradigm Mall,sekali laki aku nak makan nasik kat restoran belakang umah.Muncung aku satu hari.Dahlah nak beli brg kat Kaison tak dpt...malam tu nak pujuk aku,dia bawak aku makan Chicken Maryland kat Kedai Kopi Tasik Shah Alam tuh.Barulah kurang sket muncung....gitu.Tak payah mahal pun nak pujuk aku..bukan mintak candle light dinner pun.
Jadi,kesimpulan di sini,aku masih lagi seorang wanita biasa.Tak ada yg luar biasanya....Shopping walaupun window shopping masih lagi terapi terbaik mengubat ketensenan...heheheehe.
Okey,sambung shopping online kat CESB.Beli collection Tiga Dara Pingitan....arghhh,rindunya zaman kanak kanak.Cabai masih pelukis komik kesayangan aku...

Friday, 20 September 2013

MABUK CAFFEIN

Assalamualaikum...

Besok dah hari Sabtu.Cepat tul masa berjalan.Hari ni aku pening lalat sket.Ntah naper kepala belah kanan duk berdenyut denyut.Pastu melarat ke mata plak.

Pikir punya pikir sampai sakit melarat ke belah kiri otak pulak...baru teringat..belum breakfast.Kemain duk meligan kat dapur,sediakan breakfast ngan makan tgh hari,sendiri pun tak makan lagi rupanya.Lalu duduk makan sekejap..



Mentang mkn spaghetti goreng,pinggan pun pakai SanRemo punya free gift.Aku goreng spaghetti belen smlm,dr membazir ,belasah sajalah.

Tetiba Rafhanah dtg nak makan jugak.Aku nak suap nasik tanak.Rupanya dia nak meratah lauk ajer.Suka ati kaulah nak..



Dah selesai makan,barulah beransur ansur sakit kepala tu hilang.Alhamdulillah.Lapor rupanya...pftttt.

Ntah hape aku merepek ari ni ntah...takpelah.Abaikan ajer....

Cuma nak cerita perihal ketagihan aku pada kopi dan kesan pada badan.Aku x tahulah ada kene mengena ke tak dan maybe kesan mcm ni aku sorg jer yg rasa.

Aku ni suka minum kopi.Masa keje dulu,wajib sampai opis jer bancuh kopi.Tiap tiap hari x penah miss.

Memula aku perasan hal ni bila aku start minum kopi 3 in 1.Tak kiralah apa jenama pun.Aku jadi mcm melayang layang.Bdn rasa nak terbang jer,tak pening tapi semacam jer.Pastu menggigil.Aku jumpa doktor dia bagi aku vitamin.Oklah sket tp x ilang sepenuhnya.

Tapi,bila aku x minum,aku rasa okey.Jadi aku decide berhenti kejap.Pastu aku okey.Tapi,mana tahan.Baper bln lps tu aku beli lagi.Jadi lagi.Kepala aku jadi mcm ringan,tak rasa sakit or pening,tapi kdg2 rasa cam nak melayang gitu.

Kenapakah?Aku dh terlebih cafein sgt ke?Aduh....nak kopi...nak kopi....


















Thursday, 19 September 2013

JANGAN BERJANJI KALAU TAK PASTI

Assalamualaikum...

Dah lebih pukul 1 am tp mata aku tak bulih lelap lagi.Jap gi terlajak lagi...bergegar rumah sbb terkocoh kocoh nak siapkan Hakim ke sekolah.Subuh sah sahlah dh jadi Dhuha...hurmmm.

Aku sedih sebenarnya.Sedih sebab terpaksa mungkir janji dgn anak anak.Actually..hari Ahad ni dh plan nak gi Kuantan.Bebudak ni dh excited since hari Isnin lagi.

Pastu tetiba laki aku call cakap dia terpaksa cancel trip ke Kuantan sebab dia kene siapkan report utk GM dia.

Bayangkan hancur hati aku nak bagitau kat anak anak.Yes...aku mmg emo.Bukan benda besar nak cancel trip tu tapi hancur hati sebab terpaksa kecewakan diorg.

Pengajaran plg besar aku belajar hari ni ialah jgn berjanji dulu dgn diorg.Last minute mcm mcm boleh jadi.

Sebak plak bila pandang wajah diorg marah marah.Paling sedih bila Hakim cakap dia dh bgtau kawan kawan..dia nak gi hotel..main pasir,tgk laut..YaAllah..bersalahnya aku rasa.

Diorg dh okey tadi bila aku ajak diorg kemaskan almari mainan diorg.Aku nak repair laci yg patah dipijak dek Hakim tu.Jadi,sementara aku repair laci tu,aku suruh diorg punggah mainan atas lantai.Wah,kemain sukanya diorg.Maklumlah...hari hari biasa kalau diorg punggah byk2 cenggitu,ribut petir lah rumah ni aku jerit.

Budak budak...kejap jer dh lupa kekecewaan diorg.Tapi,org tua ni plak over sensitif.Dari td duk mengalir air mata.Sedih tak abih abih lagi....Maybe weekend ni aku nk bwk diorg gi tempat diorg suka.Aku kene plan dulu.Pastu baru bgtau kang.

Tapi...awat sedih yg amat ni?




Ke....Pembawaan budak lagi sekali?

Oh ooo....hehehehe











Tuesday, 17 September 2013

THE TEAPOT DELI

Assalamualaikum...
 
Last month family aku datang ke Shah Alam sebab Mak Buyung ni kene hantor laki dia balik ke tempat mencari rejeki.Dalam buyung buyung,demi laki tercinta sanggup meredah highway 6-7 jam.Solehah sungguh.Silap haribulan ketuban pecah dalam kereta,mak aku lah yg jadi bidan..kuikuikui.Jgn mare haaa..
 
Tapi,masa kat sini,laki dia kene gi kursus plak.Jadi,untuk menghilangkan boring,dia ajak aku shopping barang baby kat SACC Mall.Dia umpan aku belanja makan,jahat tau.Mestilah aku setuju :p
 
Kitorg pergi butik Anakku dan Poney.Dari kedai tu,kitorg nampaklah satu cafe yg comel.Eh,rasa nak try plak.Aku tak peduli sedap ke tak,janji org belanja...heheheheh
 
Nama cafe tu "The Teapot Deli".Interior design ala-ala cafe Inggeris / moden.Ada jugak nasi tomato tapi pada hari hari tertentu.Ia lebih kepada menghidangkan makanan barat ,pastries dan kek.Comel cafe nya.


Aku nak snap nama kedai,mak buyung ni nak jugak enterframe...hehehehhehe

Kami order roasted chicken sebab kata waitress tu,lebih cepat disediakan.Kami yg memang kebuluran tanak tunggu lama-lama,jadi dua dua order benda yg sama.Selain tu,order jugak mushroom soup dan garlic bread.

Sila meleleh ayaq liur yer.Sedap sangaaaat ( ke lapar?)
Tak tahulah sebab aku lapar atau makanan ni memang sedap.Sapa yg tergoda pastu pegi makan tak sedap,jgn marah aku lak.Tapi,bagi aku..memang sedap.Sampaikan brokoli yg aku jarang nak makan tu pun aku rasa sedap sgt.Tengah tengah puji kene sergah ngan mak buyung..." Brokoli ni rebus ajerlah...apa istimewa sgt?"Eh,suka hati akulah nak puji...:p

Red Velvet Cake
Dah abih main dish,takkan tak order dessert kan.Order lah kek ni.Boleh tahanlah.Aku jer yg banyak perabih ni.Mak buyung tu dah kembung makan sup ajer.
 
Kalau ada yg terliur bolehlah singgah kat SACC.Floor 2 kut...kurang pasti lak.Tapi,same floor dengan Butik Bayi Anakku,Poney etc.Selama ni,kalau aku ke SACC,kalau nak makan,redah kat ground floor ajer sebab situ ajer yg aku tau banyak tempat makan.Tak tau plak kat atas ada cafe.
 
Oh adikku...bila mau belanja lagi???

Monday, 16 September 2013

TRIP TO CAMERON HIGHLAND

Assalamualaikum...

Selamat hari Malaysia...best sungguh bersantai santai ngan family.Walaupun aku tak kerja,tapi hari kerja pun serupa mcm kerja jugak.Bila cuti mcm ni,lega aku bila laki aku ada kat umah.Bolehlah gua suruh dia babysit budak sementara nak buat keje lain.

Dah lama tak post cerita pasal jenjalan.Udah tak gi jenjalan,camne nak post..iye dok? Tahun ni tak baper gi jln-jln sebab Amani dah start sekolah.

Lepas pantang hari tu kami ke Cameron Highland.Sebab...sepanjang hidup aku,aku tak pernah jejak CH lagi.Owhhh...sadis sungguh luahan perasaan aku.Makanya,selama beberapa tahun kebelakangan ni,aku duk "menyanyi" kat telinga laki aku.."Ayg tak pernah pergi Cameron lagi..".Sadis sungguh,selepas beberapa tahun,barulah ada kesempatan nak pergi.Takpelah,Alhamdulillah.

Kata laki aku,trip ni khas utk aku.Sayang sungguh abg kat ayang yer...gigih org tua tu menapak ke HQ  utk book banglo peranginan TNB.Sebab,mmg susah nak dapat.Itupun ada kekosongan hari Jumaat ajer.Weekend jgn mimpilah.Org yg book weekend tu mau dah booking tahun lepas gamaknya.

Eh,takyah citer pjg pasal tu...moh zasss kita ke Cameron Highland..

Percutian kali ni taklah seindah mana sebab dua hari sebelum tu,aku ngan Amani tak sihat.Dua dua kena cirit birit.Nasib baik hari nak bertolak kami dah sihat.Tapi.....

Disebabkan laki aku drift masa nak naik CH tu,elok sampai atas,Hakim muntah.Dan,berlarutan dari pagi hingga malam.Sampaikan malam tu kami terpaksa cari klinik.Huhuhuhuhuhu.Yg tu aku dh citer kat SINI

Meh tgk banglo TNB.Sangat awesome dengan harga sewa yg sangat murah.Jimat giler ooo....



Banglo ni besar dan memanjang bentuknya.
 
Ruang tamu ada dua dan ruang makan.Pintu kat ruang makan tu adalah untuk ke dapur.
 
Masuk jer ke pintu utama,belah kiri utk ke bilik,belah kanan utk ke ruang tamu dan dapur.Bilik air pun ada tub.
 
 
Ada tiga bilik.Bilik utama siap ada baby cot.Alhamdulillah,tak pening nak pikir mana nak letak baby
 
 
Pemandangan kat belakang..MasyaAllah,sgt mendamaikan jiwa.

Ada playground.Hakim dlm sakit sakit pun ttp nak main,tapi kejap jer mampu bertahan

Baby yg sejuk sangat.Berbalut berapa lapis ntah.Hakim tidur kepenatan

Hari pertama sampai,kami tak ke mana-mana pun sebab Hakim tak berhenti muntah.Makan pun tapau jer.Nasib baik kat banglo ni pinggan mangkuk semua disediakan.Nasiblah nak,main lah kat playground belakang umah ajer.

Malam tu kami ke klinik sebab Hakim dah lembik.Nangis aku tgk dia.Dia selera nak makan,tapi,apa yg masuk walaupun air masak,mesti keluar balik.Tak ingat nama klinik,tapi pembantu klinik nya sangat baik dan peramah.Laki aku yg bawak dia jumpa doktor.Aku dan Kak Teh ( adik ipar aku) merayau kat kawasan sekitar cari baju Hakim sebab dh byk baju dia kena muntah.

Lepas tu,kami gi makan steamboat.Memang sesuai sejuk sejuk cenggini makan steamboat.Malangnya,dlm kekalutan,lupa nama restoran.Tapi,tempatnya mudah di cari,dekat ajer ngan area tengah tengah Tanah Rata,bersebelahan dgn satu kedai cenderamata.


Hakim yang tak sihat...kesian
Nasib baik masa kami makan ni,Hakim tidur.Jadi,tak adalah adegan yg tak diingini.Kalau tak,penat jugak kut nak berlari bawak dia gi toilet.Plus,tetengah org ramai ni,mau kena jeling kang.Baby pun elok lena,jadi kami makan dengan tenang.

Tetiba aku mintak minum teh...wah,ini ajaib.

Ianya bukan buffet steamboat,jadi kami mintak utk 4 org dewasa ( kanak-kanak free).Sekali...tu dia,banyak gila portion nya.Kalau tau byk cenggitu,baik mintak utk 2 org ajer.Cuba kami gagahi...tak mampu.Alhamdulillah,sedap sgt.

Esoknya,Hakim dah okey.Syukur...jadi..masa utk jalan jalan....

Memula pergi ladang teh.Aku ckp kat laki aku,aku nak gi tempat ladang teh yg cantik.Tak agak-agak punya permintaan.Adik ipar aku ckp,ladang teh Boh Sg Palas tu cantik.Tapi,kalaulah aku tahu jalan nak ke sana bersimpang siur,curam dan menakutkan...tobat aku tak mintak pegi situ.Huhuhuhuhu.

Tapi,berbaloi jugaklah bila sampai situ.Cuma parking problem sketlah.Maklumlah,weekend..memang ramai org.Nak masuk cafe pun bercinta...








MasyaAllah,view yg sangat cantik.Rasa takmo balik lah....Nyaman,hijau...indahnya ciptaan Ilahi.

Pastu,dlm tengahhari,meredah cari kebun strawberi tapi malangnya,bukan musim kah? Sumer takde yg boleh dipetik.Tapi yg jual kat cafe dlm kebun tu adalah pulak.Yang kat pokok ajer takde...huhuhuhu.Sian anak-anak,nak sgt petik strawberi.Takde rezeki nak,lain tahun lah kita datang lagi yer.

Makan strawberi cicah cekelet..sedap

Tengah makan baru perasan,bumbung cafe adalah pokok anggur.MasyaAllah...teruja plak :)

Lepas settle semua,check out,bertolak balik ke Shah Alam.Satu malam ajer cukuplah.Dah memenuhi sumer hajat aku.Alhamdulillah.Sebelum balik,singgah beli sayur dan jagung sket.Sampai bawah,turn laki aku lak kena "cherry berry".Dugaan sungguh.Nasib baik adik ipar ikut sekali.Sampai RnR Tapah,dia bawak kereta sampai ke Shah Alam.
 
Walaupun gitu,aku tetap happy...bercuti masih lagi aktiviti yg menyeronokkan buat aku.Panjang umur gi jalan jalan lagi....