Sunday, 28 December 2014

PRAY FOR PANTAI TIMUR & PRAY FOR QZ8501

Assalamualaikum...

Aku baru sampai dari Terengganu.Meredah jalan 13 jam lamanya.Alhamdulillah selamat sampai ke rumah.

Dalam seminggu ini,remuk redam hati ni bila baca news pasal banjir terutama di Pantai Timur.Alhamdulillah kampung aku tak terjejas tapi kata org,cubit paha kanan..paha kiri pun terasa.

Tambah lagi bila baca kisah sepasang suami isteri yg lemas selepas bot terbalik di Kemaman,mangsa banjir yg terperangkap di Kelantan berhari hari lamanya tanpa bekalan makan minum(bantuan tak sampai disebabkan arus deras)...Allahurabbi,tak dapat aku bayangkan situasi diorg sekarang.Belum lagi nanti bagaimana diorg nak teruskan hidup apabila hampir keseluruhan harta benda hilang...kalau nak disenaraikan satu persatu mmg tak tertulis.Semoga Allah memberi kekuatan kepada mereka semua.Dan semoga Allah menggantikan apa yg hilang dgn sesuatu yg lebih baik.Amin...

Last week,aku bgtau laki aku yg aku nak blk kampung.Dah lama pun tak blk Trg.Masa tu baru start nak banjir.Kebetulan pula laki aku ada kerja kat Kemaman.So plannya...lepas abih kerja kat Kemaman,kami terus ke kampung.

Sepanjang 5 hari kat Kemaman,setiap hari hujan lebat.Masa tu Kelantan,Terengganu dan Pahang dh mulai banjir.Hari Rabu,24hb Dis 2014,kuatkan hati balik juga ke Marang walaupun dh berbelah bahagi juga awalnya sbb dgr cerita keadaan makin teruk di Kemaman.Takut nanti laluan balik kami ke KL tersekat.

On the way ke Marang,dekat Kg Nyior Dungun,air dah melimpah ke atas jalan tapi still boleh lalu.Alhamdulillah,selamat sampai ke kampung.Esoknya dengar cerita laluan tu dah terputus dek banjir.






Lokasi gambar : Kg Nyior, Dungun


Pantai Kelulut,Marang.Ombak besar


Khamis dan Jumaat,cuaca kat Marang baik.Kadang2 cerah keluar matahari.Hari2 ngadap news portal yg update pasal banjir.Luluhnya hati bila baca keadaan mangsa banjir kat Kelantan.Ya Allah,permudahkanlah urusan mereka..

Hari Sabtu 27hb Dis 2014...awal2 laki aku dh cakap,takyah lah tido blk lepas Subuh tapi sbb Fatih nak menyusu time tu..terus terbabas sampai kul 8.30am.Abah aku dh kalut pagi2 suruh bersiap cepat sbb dgr khabar air semakin naik di Dungun dan Temerloh.

Pukul 10am,baru lah nak bertolak balik ke KL.Adik aku yg on the way dari KL hantar whatsapp msg kata jalan kat LPT berhampiran Temerloh dh mula naik air.Tapi diorg still boleh lalu.

Cuaca cerah awal perjalanan

Sampai Dungun,terus ambik laluan masuk ke Al Muktafi Billah Shah terus ke LPT.Awalnya semua lancar siap kami berhenti makan dan solat kat R&R Gambang sampai lah ke Maran.Sangkut lebih sejam hanya utk melepasi Tol Maran.Bila dh hampir kat plaza tol barulah nampak ada satu kereta polis parking kat tepi jalan sambil announce jalan LPT Temerloh dh pun ditutup utk kenderaan ringan.Memang berpusu pusu lah kenderaan kat situ.Elok lepas plaza tol,clear lah kejap jalannya.Kami terpaksa ambik jalan lama sbb highway dh tutup.

Kereta bersusun sebelum masuk ke Tol Maran


Sampailah ke Paya Pulai,jammed lagi.Memula kami ingatkan sebab mmg banyak kereta so laki aku pun dh lapar,kami berhenti makan dekat satu restoran kat situ.Lepas makan,gerak balik...Allahurabbi..rupanya air dh melimpah ke atas jalan.Siap arus deras lagi...mengucap tak berhenti aku time tu.

Kereta dh mula bersusun dan trafik sgt perlahan

Singgah makan kat restoran betul2 kat papan tanda Paya Pulai tanpa sedar kat depan tu air dh mula deras.Syukur masih sempat melalui jalan ini.

Syukur hari tu anak2 tak buat perangai langsung walaupun perjalanan agak panjang.Biasanya diorg bising tanya " bila nak sampai?"

Bayangkan itu air belum naik tinggi lagi...mcmmana lah agaknya mereka2 yg terperangkap dlm air banjir separas 3 tingkat bangunan sekolah...YaAllah,lindungilah mereka.

Alhamdulillah,selamat kami meredah air.Dan terima kasih buat seorg abang yg nampak cam pakai baju askar or RELA aku tak nampak sgt sbb gelap...sebab sanggup berdiri ditengah2 kenderaan yg sibuk,dgn arus deras...menjaga laluan.Hanya Allah mampu membalas..

Dari situ,kami singgah lagi dlm 2 stesen minyak utk solat dan isi petrol.Hampir sampai ke Tol Lanchang,langsung takde nampak mana2 kereta.Risau gak.Laki aku tanya petugas tol,dia kata takde masalah..boleh jer lalu.Lancar perjalanan kami sehinggalah ke KL.Tapi,semasa lalu kat Lanchang ni,laluan dr KL ke pantai timur dah ditutup.

Sampai kat Gombak,bukak radio.DJ announce yg jalan Paya Pulai tadi dh pun ditutup dan mana mana kenderaan ringan kena berpatah balik.YaAllah,urut dada aku sekejap.Syukur YaAllah..Kau permudahkan urusan kami hari ni.Rezeki kami sampai juga ke rumah walaupun memakan masa 2 kali ganda dari biasa.

Tak kisah lah tu...walaupun perjalanan ni sungguh memcabar tapi tak setanding dgn dugaan yg ditanggung oleh mangsa banjir.Tidak setanding cabaran sukarelawan,askar,polis,doktor,jururawat dan mereka2 yg terlibat secara langsung membantu mangsa banjir.Semoga rahmat Allah bersama sama dgn kalian...

Amin...

Terkini...

Belum reda sedih dgn kejadian banjir,sekali lagi kita dikejutkan dgn berita kehilangan pesawat AirAsia dr Indonesia-Singapura.Belum terubat lagi kedukaan kita di rantau ini dgn tragedi kehilangan MH370 dan terhempasnya pesawat MH17, sekali lagi kita berhadapan dgn ujian ini.Walaupun hanya seorg sahaja rakyat Malaysia terlibat tetapi seperti yg aku katakan, cubit paha kanan,paha kiri turut terasa.Doa kami utk penumpang dan anak kapal pesawat terbabit...

#PrayforPantaiTimur
#PrayforQZ8501AirAsia




Saturday, 20 December 2014

HK TRIP -DAY 3 AVENUE OF STARS

Assalamualaikum...

Sambungan dari sini ,sini dan sini

Day 3,laki aku kerja full day.Jadi mcm biasa lah...tetap melangut kat bilik.Melayan Rafhanah dan Al Fatih.Si Fatih mcm biasa lah,abih bilik diselerakkannya sampai byk brg hotel aku kena sorok tempat tinggi.Nasib lah housekeeping nak carik balik kang...hahahaha.

Untuk lunch,aku masak sup daging ngan kari ayam.Ewah..bunyinya cam beria aku masak walhal sumer dr dlm tin..hihihi.

Mcm iya iya jer masak..tapi seriesly,rasanya mmg sedap sgt semuanya.

Laki aku balik dlm pukul 6pm mcm tu.Aku tanya dia,ada plan nak gi mana tak.Dia jwb dia penat.So,aku "hmmm" kan saja.

Dia perasan kut muka aku lain mcm,so dia tanya balik samada aku nak keluar.Dah dia penat,takkan nak paksa paksa pulak.

Tetiba jer lepas dia mandi,badan dah segar,aku nampak dia belek peta lepas tu dia tanya samada aku nak pergi Avenue of stars,Victoria Harbour.Tgk pancaran lampu laser (symphony of lights)katanya.Of course lah mak melompat nak pergi.Sangap weh seharian berkurung kat bilik.

Aku tgk laki aku berwhatsapp ngan member2 yg lain pastu ckp ngan aku nanti kwn dia yg semalam tu nak ikut kitorg.Cantek lah tu...

Pukul 7.30pm,dah makan,mandi dan solat,kami turun ke lobby.Kali ni naik train dari Mongkok East station yg mana keluar jer dari pintu hotel terus jumpa stationnya.Sgt convenience,patutlah boss laki aku tempah kat sini.

Dah sampai station,tetiba laki aku baru sedar Octopus card dia tertinggal kat bilik.Nasib baiklah station MTR tu attached ngan bangunan hotel,kalau tidak...belilah tiket.Hmmmm...

Dari station Mongkok East ke station Hong Hum.Dari situ,tukar platform saja menuju ke station Tsim Sha Tsui East.Dari station tu,jalan kaki around 5 minit jer.Kat station nanti ada tunjuk exit mana,aku jer nyanyuk tak ingat kat exit mana kena keluar..hehehe.

Bila sampai ajer,pertunjukkan lampu tu dah selesai.Kak Wan ckp,pukul 8pm.Kami sampai dh pkl 8pm lebih pun.Takpe lah,amik angin cuci mata pun best juga.

Tak sangka,kat sini pun aku kena marathon.Si Fatih tetiba menjadi begitu teruja nampak tanah lapang sampaikan aku bernafas pun cam naga dah...takpe la nak,lari lah selagi boleh.Balik kang,cepat sket dia tidur.









Tengoklah setiap gambar...xde satu pun yg dia fokus kat camera.Sumernya fokus kat mana dia nak lari..hehhee.

Tak lama pun lepak,nak balik kemas brg,esok pagi pagi nak bertolak ke Shenzhen pulak.

Okey...sambung lagi ntt.



Wednesday, 17 December 2014

HK TRIP -DAY 2 KOWLOON PARK & LADIES MARKET

Assalamualaikum....

Sambungan dari entry Ni

HK Trip-Day 2

Disebabkan laki aku kerja..jadi memang tak ke mana mana lah aku pagi tu.Memerap jer dlm bilik hotel.Bangun dh lah lambat...Fatih dan Rafhanah bgn dulu.Dah bangun dihenyaknya aku...bagus betul "jam loceng" dua org ni.Senak perut mak nak...huhuhu.

Buat breakfast...roti nutella dan milo utk kekanak tu dan aku plak makan maggi.Dah abih makan,dua org tu mandi kat tub.Aku monitor dari luar jer sambil layan TV HK.Nasib baik ada gak channel movie English...layan.Pastu ngadap handphone jer.Belek2 gambar Amani n Hakim...rindunyaaa..sob sob sob.

Suh abah whatsapp gambar diorg.Ni yg atuknya hantar...

Gambar masa atuk ambik diorg kat Pahang.Lepas posing terus tertido beramai ramai...hahahaha.


Fatih ngendap akak hanah mandi....hohoho.Aku bukak curtain bilik air jadi boleh tgk diorg berendam kat situ.

Sebelum pukul 1,nasib baik aku dh masak nasi.Lauk jer blm panaskan.Tetiba laki aku blk kul 1pm.Hoh...kelam kelibut aku panaskan lauk sbb muka laki aku monyok kelaparan.Sian...

Masak rendang...ko mampu? Hahahaha...walhal yg dlm tin ni.Sedap rupanya...


Dah kenyang semua org,kitorg bersiap siap nk keluar.Semua ahli rombongan tunggu kat lobby hotel pukul 3pm.Naik free shutter bus dari hotel ke Nathan Road.

Bila sampai...ketua rombongan ada bgtahu,kalau nak blk naik bas tu jugak..last trip adalah pukul 9pm,tunggu kat tempat di mana kami diturunkan tapi ikut first come first serve lah dgn mana mana guest hotel lain.

Dah turun bas...tercangak nak merangka plan nak ke mana ramai ramai tu.Kami sekeluarga dah lah mmg dah merayau kat situ jugak malam sebelumnya.Bila sembang ngan org lain,rupanya mlm semalam ada yg pergi Avenue of Stars,ada yg sempat pergi Victoria Peak.Sbb tu hari kedua ni diorg datang area Nathan Road.Huk aloh...dua kali lah kitorg redah tempat sama.

Memula kitorg gerak sama sama..lepas tu ramai yg nak ke Kowloon Mosque.Memandangkan kami dh solat kat hotel plus dh pergi pun situ,maka masing2 berpecah jln sendiri dan janji berkumpul balik kat masjid time Maghrib nanti.

Kami anak beranak meredah dari Kowloon Mosque melalui Park Lane Shopper's Boulevard pastu ke Kowloon Park.Tak plan pun pergi sebab kami merayau ikut suka kaki jer sebenarnya.Bila sampai kat taman tu...mmg tak cukup tanah si Fatih berlari.Gumbira benar lah dia jumpa kawasan lapang.Aku kat HK walaupun makan banyak tapi tak sempat jadi lemak.Abih terbakar dek kerana Al Fatih..hehehehe.


Park Lane Shopper's Boulevard.Byk kedai sepanjang jalan ni tapi aku tak jeling pun...hohoho.Kuatkan iman (sambil tepuk poket)

Comic Avenue.Byk arca watak komik kat sini.Si Fatih terkagum kagum nengok setiap patung kat sini...hahhaaha.

Sculpture walk kat Kowloon park.

Diorg dah start dahhh....lari satu taman.Aku biarkan jer sbb mmg kawasan lapang.Kasi can korg abihkan tenaga...hehehehe.

Laki aku ckp ni watak dlm komik Pedang Setiawan.Entah,mana aku tau.Nampak tak tgn laki aku tgh pegang pedang? 


Time maghrib,berkumpul blk kat masjid.Lepas semua solat,masing2 nak cari tempat makan.Laki aku plak dh kekenyangan lunch tadi dh makan byk.Anak anak pun tak lapar asyik duk bedal biskut dan coklat yg aku bwk so kami tak pergi lah makan.Berpecah lagi dan kami decide nanti nak balik sendiri naik MTR jer.Kawan laki aku sefamily nak ikut kitorg sbb kitorg plan nak singgah ladies market.So,let's jalan.

Kami naik blk train dr station Tsim Sha Tsui ke Mongkok station dan dari situ jalan kaki jer pergi ladies market.Jalan yg sama kami lalu semalam.

Kat HK ni tak susah nak ke mana mana.Signboard bersepah sepah.Jalan sket jumpa signboard...dah jumpa kemain excited cam pandai sgt baca peta.Hohohoho.

Masa jalan jalan ni...Rafhanah ngadu badan dia gatal gatal.Aku ingatkan sbb baju dia ke apa.Aku tukarkan baju dia ke t shirt.Aku tgk makin kuat dia garu.Kesian sgt.Last last dia tidur dlm stroller.Jadi terpaksalah laki aku dukung Al Fatih tu.Takleh bagi dia jalan sendiri sbb elok ajer kaki dia cecah tanah,mcm Usain Bolt dia lari.Bahaya...dahlah area Ladies Market tu sesak...ilang kang,meraung aku kat situ.

Aku tak beli banyak brg kat situ sebab pikirkan nanti byk tempat lagi nak pergi.Satu,sebab nak jimat duit sbb ikutkan plan hari last nak ke Disneyland.Tapi...pikir balik,nyesal pulak tak beli souvenir kat situ byk2 sbb lepas tu,kami tak pergi lagi tempat jual souvenir yg lain.Huhuhuhuhu.

Aku cuma beli tshirt "I πŸ’œ HK" tu dua belas helai.Redah dari hujung ke hujung akhirnya jumpa kedai yg jual agak murah.Dia jual 6 helai pada harga HKD 90.Aku tak tau lah mana tempat lain yg lagi murah sbb dah tak larat dah nak jalan.Uncle yg jual tu dah lah muka garang,English pun tak tau.Nak tawar pun tak layan.Peniaga lain walaupun xtau ckp English at least nak gak layan..communicate pakai calculator ngan isyarat tgn.Nak jer rasa gi tempat lain tapi laki aku dh tak larat.Dia suh jer aku amik.Ujung2 time bayar baru lah senyum...hmmm.

Pastu biasa lah,beli keychain ngan fridge magnet.Tu pun nyesal gak tak beli byk2.huhuhuhu.Takpelah...nak buat camne.

Ada jugak peniaga kat sini yg tahu perkataan melayu sikit sikit mcm "terima kasih".Maybe sebab kat sini ramai pekerja Indonesia kut.Takpun ramai org Malaysia dtg beli belah kat situ.Suka ati aku jer bg teori..hahahahaha.

Tapi aku suka tgk gelagat peniaga kat sini.Time kita nak tgk barang,bkn main peramah lagi.Kita start je bargain harga,terus jadi naga.Bkn dia marah,tapi cam bergaduh pun ada..hahahahaa.Bertekak kemain...tapi bila deal selesai dan kita jadi nak beli brg,terus senyum dan ketawa ramah balik.Poning den.

Aku bkn org yg pandai nak tawar menawar ni.Nasib baik Kak Wan,wife kpd kwn laki aku (mesti pening nak relate kan..hahaha) yg byk tolong aku.

Dah selesai shopping,jalan kaki balik hotel.Time tu baru terasa sengalnya kaki.Cam tak terdaya dah nak seret kaki tu.Ku gagahi jua sbb dh terbayang katil memanggil manggil..huhuhuhu.

Sampai hotel,jalan dh terkengkang kengkang...hahahahaa...rasakan.

Balik,mandi,iron baju kerja laki aku pastu nak tido..

Rupanya....malam tu aku takleh tido.Rafhanah diserang gatal2 tu sampai ke pagi.Tergaru garu dia sampai luka badan.Jadi aku guna towel muka,basahkan sikit dan gosokkan badan dia sepanjang malam.Dia lena kejap pastu bangun balik.Last last,baju pun tak pakai.Sebab dia cuma gatal dari leher ke pinggang jer.Kaki tak pun.Risau aku...

Esok pagi....aku jadi zombie...huhuhu.

Sambung later...


Tuesday, 16 December 2014

HK TRIP -DAY 1 KOWLOON MOSQUE

Assalamualaikum...

Sambung cerita trip ke HK.

Utk persiapan ke HK mmg aku tak sempat sgt nak buat.Kerja melambak2 tambah lagi hujung tahun dgn anak nak cuti sekolah lah apa.

Bkn apa..kalau melancong dlm negara,apa yg kurang boleh gak terjah mana2.Ni kenalah bersedia sket.Laki aku plak mmg manja walaupun nampak macho.Spender selit kat mana dlm luggage pun dia tak tau.Mmg bulat2 dia serah kat aku.Nak pedajal laki senang jer time dia outstation tak ajak...bubuh jer stokin lain sebelah...mesti menggelabah ayam...hahhahaa.Tapi mak tak buat tau..mak bini mithali.Tak ajak pun xper...mak redhoooooo...

Maka aku mengugel info apa yg patut.Maklumat di hujung jari beb...byk gak info berguna yg aku dpt espc dr blog ni.Blog femes ni...blog Fatin Liyana.Sebab baca tips dia lah banyak membantu aku kat sana.

TIPS KE HK

Study cuaca kat sana so senang bajet baju apa nak bwk,beli makanan dlm tin byk2 dan periuk nasi kecik memandangkan laki aku keja so lunch mmg kena sendiri.Mana plak aku nak terpa cari makan dgn dua org anak kecil kan.Lagi pun...rega makanan halal kat sana,kuss semangat.Nak pitam mak nengoknya..hahahaha.Selain tu beli stroller ringan utk dibawa ke sana.Cari punya cari,jumpa kat Giant rega RM58 sahaja.Jadiklah...

Pastu tukar duit siap siap ke HKD.Last minute plak,laki aku bgtau yg diorg juga akan ke Shenzhen.Dapat approval dr office sana saat2 akhir.Satu hal nak gi amik gambar utk visa ke China.Nasib baik urusan visa disettlekan oleh management.Bila dh camtu,gelabah juga sbb sumer duit dh ditukar ke HKD.Akhirnya...tambahlah sikit duit poket utk tukar ke Yuan... (nangis sambil korek tabung)

Syukurlah masa tgh kalut ni,abah aku dtg stay kat rumah seminggu.Jadi,dia lah yg byk tolong aku settlekan byk bende.Love u abah...

Satu beg ni cuma berisi periuk nasi kecil dan brg makanan sahaja...hahahaha.Anehnya,bila blk...ianya tetap gemuk seperti ini walaupun makanan dh habis...hihihi


Flight ticket dan hotel diuruskan sepenuhnya oleh agent dan boss laki aku.Syukur lah..settle bab tu.Itenary pun ofis bagi so ikut jer.

Pastu tanya2 tips dari kwn dan sedara mara yg pernah pergi...thanks seme yer.

Masa kat HK sama dgn waktu Malaysia takyah ejas jam cuma waktu siang dia masa ni singkat.Suhu pun belum sejuk sgt dlm 22°c ke 26°c tapi sepanjang kat sana just pakai jaket nipis pun dh okey.Tak sejuk tapi agak selesa bila keluar jalan sebab windy.

So...bila dh check in kat hotel,aku tidur sekejap sbb migrain.Pastu laki aku keluar kejap jumpa geng2 dia kat bwh.Dia naik jer terus kejut aku.Katanya depa sume nak ronda pukul 5pm.

Laki aku ckp..kalau aku tanak ikut pun takpelah.Dia nak pergi tapi tak bwk lah anak2.Dia suh aku tidurkan jer budak2 sekali.

Haih...dengar nak ronda jer,terus aku bingkas.Dah dtg jauh2,takkan lah nak bantai membuta.Haruslah nak ikut walaupun kepala rasa tingtong.Tak kira,nak merayap jugak.

Kami turun agak lewat.Maklumlah nak siapkan budak berdua tu lagi.Laki aku suh geng2 dia jalan dulu.Lagipun masing2 ngan family,elok jalan sendiri2 jer sbb taknak ganggu jadual org lain.

Memula kami dapatkan peta dan info brochure dr hotel.Lepas tu tanya staff hotel mcmmana nak ke Kowloon mosque.Sebenarnya hotel yg kami duduk ni attached dgn station MTR Mongkok East.Tapi train yg kami nak naik ni adalah kat station Mongkok.Kena jalan kaki.Ingatkan dekat...rupanya kat 15 minit berjalan..huhuhuhu.Kurus kaki mak...

Perjalanan dari Royal Plaza Hotel ke Station Mongkok tu kena lalu laluan jejantas gitu.Pastu aku pelik tgk tetiba ramai gila Indonesian worker berkumpul kat situ.Siap bentang tikar segala dan makan2 plak.Riuh rendah suara diorg bersembang.Tetiba rasa mcm kat Jakarta pulak..hahahaha.Memang sepanjang laluan mereka berkumpul sampailah ke station Mongkok.

Dari station Mongkok,baru terhegeh2 nk beli Octopus card.Tak sempat nk beli kat airport.Terkial kial gak mulanya laki aku nak study peta.Mak rilek ajer...hohoho.Sekali dia pergi tanya kat org Indonesia yg ramai sekali kat station tu.Senang...settle masalah.

Octopus card.Mcm touch n go la lebih kurang.
Bila beli kad ni kena bayar deposit HKD50 per card dan nilainya HKD100.Total HKD150 lah per card.Yg kanak2 punya aku tak ingat.Bila dh habis guna,boleh return card,ntt dia refund balik deposit dan balance,cuma ntt kena caj HKD9.

Kami ambil train dr Mongkok ke Tsim Sha Tsui station.Keluar station jer,sebelah kiri dr pintu keluar station..tu lah masjid Kowloon.Kat situ pun ramai juga warga Indonesia berkumpul.Sempat sembang ngan diorg kejap.Belum sempat nak tanya pasal apa diorg berkumpul ramai ramai,laki aku ajak masuk masjid sbb dh maghrib.Masa ni waktu maghrib kat HK dlm pukul 5.30pm.

Depan station Tsim Sha Tsui.


Aku" cuti" so lepak jer kat luar sambil kejar si Fatih yg mcm takleh dicontrol lagi.Takleh tgk tanah lapang,gatal tapak kaki dia nak berlari.

Kowloon Mosque

Buat drama ayaq mata sebab kene duduk dlm stroller.Tak larat dah aku nak kejar dia naik turun tangga.

Lepas laki aku solat,masa utk makan.Yeaayyy...perut dh bergelora ni.Last makan kat dlm flight.Tu pun berpanjangan jugak kenyang aku sebab sebat makanan anak jugak.Kahkahkah.Yelah,byk mana sgt Rafhanah ngan Fatih makan...last2 tanak membazir ku sental jua.Dasar kuat makan...kahkahkah.

Dalam terkulat kulat mana nak tuju,terjumpa jugak depan masjid tu banner restoran tapi di mana ya..tanya gak kat Indonesian kat situ,katanya kat Chungkin Mansion...tapi di mana yaaa?

Kami redah ke sebelah kanan dari pintu keluar station Tsim Sha Tsui,elok lepas melintas jalan,ada sorg mamat Arab tgh distribute flyers restoran nya.Kami terus tanya lah...terus di bawanya kami ke restoran.Patut ler tak jumpa,dlm bangunan apartment,naik lif pulak.Tingkat 2...

Tapi rasa aku,kalau pandai cari maybe boleh jumpa restoran halal yg lain.Tapi sebab dh susah payah dia bwk kitorg,makan ajerlah.

Ha..tu alamatnya kalau nak pergi

Makanan boleh tahan lah tapi rega mak ai.Laki aku order nasi Mandy..HKD75.Air mineral dibagi free.Terus tak order air sbb harga segelas air pun dh dalam HKD40 -HKD45 gitu.Aku order Nasi Briyani HKD70.Dan potion nasi tak sama mcm kat Restoran Nasi Arab kat sini yg agak besar boleh share.Kecik jer potion nya sbb tu aku kata mahal.

Selesai makan laki aku terus ajak balik hotel terus.Keluar dari Mongkok station lalu jejantas tu tgk2 Indonesian yg berkumpul ramai ramai tadi dah berkemas2 nk blk.Baru teringat hari ni hari Ahad.Barangkali hari tu day off diorg so pakat2 buat gathering.Gamaknya lah kan.

Dalam perjalanan,lalu jugak kawasan street market tapi tak pergi lah.Nak blk rehat,esok laki aku kerja.Aku takpe...boleh membuta ajer..hihihihi.

Sampai jer kat hotel,mandi pastu terus kroih kroih kroih....baru sedar migrain tak baik lagi.Masa jalan elok la plak kan..hihihi.Okey..settle hari pertama di HK....


Belakang tu street market..ambik gambar jer dulu.Esok lusa datang lagi..









Wednesday, 3 December 2014

CERITA SAKIT BELAKANG

Assalamualaikum...

Kali ni tak sambung cerita trip HK.Lain tahun aku tulis..ngaaaa..

Nak cerita benda lain...

Dari HK hari tu,rombongan juga buat lawatan kerja ke Shenzhen.Duk lah kami 2 malam kat sana.

Tau ajelah bila dah ke sana ke mari cuma naik train,makanya bagpack aku dipikul sebeban sebab dh transform jadi poket doraemon.Dalam tulah aku sumbat segala mak nenek barang.Ada jaket anak2,botol air,wet tissues,coklat,biskut,sikat,bedak dan lain lain.

Makanya sejak dr kat Shenzhen lagi,tulang belikat aku dh rasa sengal2.Err..tulang blkg badan antara leher dan lengan tu org panggil belikat ke? Hohohoho...main hentam ajerlah aku.Pendek kata,belakang bdn aku sakit lah.

Bila dh blk rumah,hari Sabtu dan Ahad tu okey lagi.Siap hari Ahad tu kami gi Temerloh ambil anak2 kat sana.Hari Isnin tu baru rasa sakit sikit2.

Malamnya tu aku xleh tidur.Sakitnya makin menjadi jadi sampaikan mengiring tak kena,baring lagi lah sakit.Nak tukar posisi tu rasa mcm nak patah anggota badan..gitu lah aku membesar besarkan cerita...hiks.

Rasa sengal tu menjalar dari pangkal leher dan merebak sampai ke lengan.Pagi Selasa tu aku langsung takleh angkat lengan.Nak tunduk ambik barang pun tak boleh.

Aku bknnya boleh sakit sket.Mulalah mengada ngada kan.Pagi Selasa aku ckp ngan laki aku suh dia iron baju kerja sendiri.Dia okey jer...

Pastu makan pagi pun aku sediakan mushroom soup dgn roti nutella utk anak2.Tengah hari order Dominos Pizza.Laki aku balik terkulat2 dia tgk pizza.Dia mmg tak suka pizza jd mmg dia tak sentuh.Takpelah,katanya.Kang lepas solat maghrib,dia belikan nasi dan lauk kat kedai belakang rumah.

Dah lah baru balik ke rumah hari Sabtu malam,hari Ahad ke Temerloh,hari Selasa laki aku cakap nak gi Ipoh.Eh,dengar jer dia outstation,walaupun sakit...gua tetap nak ikut.Hahahaa,dasar kaki berjalan...lagipun kesian gak kat Amani dan Hakim sbb tak bwk diorg gi HK hari tu.Ambil kesempatan lah ni gi kerja sambil bercuti.

Masuk hari ni...rasa sakit tu agak kurang lepas aku sapu balm gamat pala.Alhamdulillah...

Tapi still lagi sengal.Nak gerakkan leher pun seksa.Time macam ni lah tetiba laki aku nak bergurau senda.Dia ni karakter dia serius.Jarang sgt nak bergurau.Alih alih time aku sakit takleh bergerak ni lah dia nak main acah acah.

Time tu aku baru nak baring balik lepas solat Subuh.Memang seksa aku nak baring sbb tengkuk aku takleh bengkok sikit pun mesti sengalnya sampai ke lengan.Baru jer settle cecah kepala ke bantal tetiba laki aku jerit.." Yang...tikus yang!!"

Aku mana boleh dgr perkataan tu.Alangkan lipas melintas pun aku terlambung..inikan plak tikus.Spontan aku bangun tegak dgn cemasnya.

Dia terus gelak.....terus aku marah dia.

Aku hempas badan blk sambil mengongoi...sakit giler wehhh...berair mata aku.Time ni lah nak bermaharajalawak plak dia....

Dah puas gelakkan aku baru mintak maaf.Nasib baik laki,kalo org lain dh tentu dia masuk muka depan Harian Metro hari ni sbb kene baling ikut atap.

Ni mesti takde lain...nak balas dendam lah tu sbb dua hari berturut2 kena iron baju sendiri...hahahahahaha.

Apa apa lah bang oiiii...nak gi Ipoh tengah hari.Dia balik kerja tghhari tgk aku tak siap siap lagi.Bilik belum kemas,dapur still berkecah.Baju blm habis pack lagi...aku buat alasan belakang aku sakit lagi.Takleh buat kerja laju laju.

Tetiba,bila aku dh siap kemas baju,aku masuk bilik nk kemas bilik...tgk dah kemas semuanya.Terus aku nak mandi kejap dan solat zohor.Sebelum masuk bilik air,nampak dia tgh sibuk basuh pinggan...

Hihihihihihi......tulah,sapa suh nyakat aku lagi.Kan dh lambat baik sakit aku.Kan dah kena buat kerja rumah.Kikikikiki....

Apapun...thanks abang.Abang lah suami terbaik in the world...hahahahaha.

HONGKONG TRIP

Assalamualaikum...

Cerita dari HongKong..

Alhamdulillah...rezeki.Baru teringat ada sekali tu dlm 2 bln lepas,aku bersembang dgn sorg akak ni,masa tu kami sama sama tunggu anak blk dr sekolah.Dia cerita next week dia nak ikut husband dia pergi HK dan Tokyo.Masa tu excitednya...wah bestnya akak...kagum sgt...maklumlah,nak pergi melancong jauh2 ni mcm dlm mimpi jer...sedih plak tetiba..haish.

Tak sangka pulak,tak lama lepas tu,tetiba laki aku cakap dia kene gi HK atas urusan kerja.Aku anggukkan ajer..tak expect nak pergi pun awalnya.Pastu selang dua tiga hari dia whatsapp dr opis.Katanya boleh bwk family,cuma tambang flight kena byr sendiri.Yg lain lain mcm hotel,pengangkutan di HK akan ditanggung.

Memula aku xnak pergi sbb tambang mahal kalo nk bwk semua.Pikir panjang jugak lah kalo nk tinggal anak anak.Tapi laki aku ckp...bkn selalu ada peluang mcm ni.Kita pergi jer dulu,ada rezeki lebih...bwk anak2 plak.

Last...check jadual sumer,kena ngam2 cuti sekolah.Roger parents aku kat Trg mintak tolong jaga anak2 aku seminggu.Aku bwk rafhanah ngan fatih jer sbb fatih still breastfeed.Rafhanah plak manja yg amat,takut demam atuk ngan umi nak pujuk seminggu.Terima kasih abah ngan ma...love both of you...begitu juga dgn adinda adinda tercinta yg sama tolong tgk2kan anak anak ai...hihihi.Love u all muah.

Kesian Amani n hakim.Jgn sedih yer syg...kita doa dpt rezeki lebih,Allah izinkan ibu daddy bwk semua sekali pergi jln yer.

Mukadimah panjang YaRabbi...hehhehehe.Jadi...here's the story.

Itenary mmg kene ikut opis laki aku la.Kene terima hakikat..ni gi keje,bkn melancong.Jadi ikut sahaja jadual diorg.Ada masa free bolehlah gi jalan jalan.

Kami bertolak pagi Ahad 23/11/14.Flight pukul 9.15am.Pukul 6.45am kami dh terpacak kat KLIA.Aku dgn tak cukup tido.Last minit baru nak pack brg..mmg cari nahas lah jawabnya.Nak jadi parah lagi...hari Sabtu aku demam pulak...huhuhu.Dah lah byk urusan hari tu,dgn brg tak pack lagi.Nasib
baik lepas makan ubat pagi tu terus kebah.

Alhamdulillah...perjalanan lancar.Sampai kat HKIA pukul 1.15pm dan takde masalah apa apa.Berkumpul sekejap dan kami dibagi envelop berisi itenary,resit flight dan hotel,kad alamat hotel etc.Lepas tu terus ambik teksi ke hotel.

Masa kat airport lagi aku dh start migrain.Mana taknya...dgn tak cukup tido,si fatih plak bkn main lasaknya dlm flight.Lagi pulak,laki aku duk business class dan aku plak kat economy class jd aku sorg jer nak handle dua org ni.Cis,antara dua darjat sungguh.Hahahahaa...redho ajerlah dah company bayor sila bersyukur.

Nasib baik kami sampai ngam ngam boleh check in hotel.So,masuk jer bilik..apa lagi.Telan kapsul habbatussauda pastu terus membuta.

Nah....turn laki aku lak jaga budak...kepala berdenyut sgt ni....zzzzzzzzzzzz

To be continued....