Friday, 27 June 2014

UJIAN ATAU MUSIBAH-SAMBUNGAN

Assalamualaikum...

Sambung kembali cerita smlm.Kene karang cepat sebab bila lebih dari 2 hari...cerita akan tergantung begitu sahaja.Hihi...

Maka dlm masa seminggu,aku makan ubat dan meneruskan dgn madu,habbatus sauda dan sebagainya.

Leher dh langsung tak rasa sakit pun.Tapi lump tu masih timbul.Tiapkali ngadap cermin aku rasa tertekan.Tapi...sepanjang masa gak aku duk tekan picit benda alah tu.

Pastu,mlm hari yg aku gi jumpa doc tu,aku cerita kat laki aku.Pastu aku dh mcm meledak.Terus nangis teresak esak.Dia cam pelik tgk aku beria ia nangis.Aku tanya dia what if kalau lump tu ialah cancer? ( Nauzubillah).Dia rilek jer jwb.. "Istighfar,Allah yg bagi sakit,Allah jugak yg akan sembuhkan.Ingat Allah yang...jgn fikir bkn2"

Masa tu aku dh terbayang mcm mcm.Teringat anak anak yg masih kecil.Teringat pengalaman mak mentua sendiri.Mcm mcm aku fikir.Aku pun tak tau naper aku jadi emo mcm tu sekali.Ialah...ketul tu besar kut,menonjol lagi.Mana ko tak ngeri...

Dua tiga hari lepas tu,tiapkali aku picit,aku rasa mcm saiznya makin kecik.Alhamdulillah...tapi aku tak puas hati selagi tak dengar apa cakap doktor.

Dua minggu itu adalah minggu yg paling panjang dalam hidup aku.Tiapkali celik mata,aku rasa seram sejuk.Dengan mcm2 andaian bermain kat kepala.

Hari isnin berikutnya...ngadap doktor.Dia picit picit leher aku.Lama....mcm mencari cari sesuatu.Sebelum tu dia siap siap ambik measuring tape.Tapi lepas dia picit picit..dia tanya aku balik..."Kat sini kan?" Aku ia kan ajer.

"Okey....ketul tu dah takde.Alhamdulillah.Kalau tak saya maybe rujuk awak ke hospital..."katanya.

Time tu aku rasa mcm nak sujud syukur kat lantai klinik tu jugak.Nak peluk doktor kang dia kata aku buang tebiat plak.Tapi...leganya mcm baru melepaskan beban yg berat dari bahu aku.

Syukur YaAllah kerana KAU kembalikan nikmat kegembiraan,kelegaan dan kesihatan setelah diuji ketakutan serta kesakitan selama dua minggu.Tak terungkap rasa syukur itu.

Balik dari klinik,tak henti henti tersenyum.YA ALLAH...ampunkanlah dosa dosa aku....syukur ke hadratMU YA ALLAH.

Jadi begitulah.Mungkin aku dah banyak lalai selama ni.Jadi,bila diuji begini,aku jadi lebih dekat padaNYA.Eh...maksud aku bukannya tetiba jadi alim...tak.Maksudnya,kuranglah sikit lalai tu.Kang org cakap poyo plak kang.

Itu sajalah aku nak cerita...memang rasa perit hidup dlm ketakutan ni.Paranoid sgt sementelah aku pernah hidup dgn org yg ada sakit tu jadi aku memang cepat tersangka bkn bkn.

Harapnya aku dan keluarga diberi kesihatan yg baik dan dijauhkan dari penyakit merbahaya itu...

AMIN.....


Thursday, 26 June 2014

UJIAN ATAU MUSIBAH?

Assalamualaikum....

Alhamdulillah....cuaca panas lately tapi syukur bila malam aku rasa selesa dan nyaman jer.Cuma bila nak keluar kena hati hati sebab jerebu dah kembali.Maklumlah,aku ni ada anak kecik..nak kena jaga gak tu.

Sekarang bila bukak berita...tak payah tunggu jerebu pun dah boleh sesak nafas.Dengan cerita jenayah yg dah makin pelik dan tak masuk akal.Cerita org bunuh diri semakin berleluasa.Tembak menembak dh jadi cerita biasa.Buang bayi,dera anak,culik dan bunuh...Aku mohon perlindungan dari Allah...jauhkan lah kami dari musibah musibah ini....

Aku takde nak bagi tazkirah apa apa kat sini.Diri pun tak sempurna mana tapi aku nak share sesuatu.Sesuatu yg buat aku lebih menghargai diri dan org sekeliling aku....

Aku ingat lagi time tu 13 May 2014.Masa tu cuti umum.Tak gi mana mana...just duk rehat.Dari pagi tu aku start rasa tak selesa kat bahagian leher.Belum rasa sakit tapi bila nak menoleh belah kiri,aku rasa mcm ada "sesuatu" kat leher especially kat bwh telinga tu.Tapi aku buat tak tahu lagi.

Bila petang,husband aku bwk anak2 pergi berenang.Tinggal aku ngan Fatih jer kat rumah.Boleh plak kami berdua tidur berjemaah sampai petang.Aku bgn nak solat Asar..rasa makin tak selesa bila nak toleh atau gerakkan leher.Aku raba raba lah leher...sampai aku tersentuh lump yg agak menonjol..betul betul kat bahagian otot leher atas sikit dari tulang selangka.

Terus saja aku rasa darah aku kering serta merta!! YaAllah...lump apa ni??

Aku berlari ke depan cermin.Imej kat cermin betul2 buat aku pucat lesi.Jelas tertonjol lump tu.Sentuh lagi...ada lagi satu kat leher bwh rahang.

Terus aku rasa cam nak nangis.Dahlah takde org kat umah ni...aku solat Asar.Lepas tu duk diam diam atas katil sambil pegang dan picit ketul ketul tu.

Musibah atau ujian??

Sepanjang hari aku rasa tak tenang.Nak makan tak selera,nak tido tak lena.Tiap kali teringat,darah berderau dan badan jadi seram sejuk.Bila dh mcm gini...aku asyik bad mood.Dengar bunyi bising takleh...rasa serabut.

Rasa sedih,takut,seram semua bercampur baur.Sejak bila lump tu ada? Kenapa aku baru sedar? Mcm2 persoalan.Tapi semua aku simpan sendiri.Tak bgtau sesapa even laki aku.Pastu berkira kira sendiri nak gi jumpa doktor ke tidak....

Memandangkan aku terlampau takut dan tertekan...aku decide nak biar dulu sampai aku bertenang.Esoknya...leher aku start rasa sakit.Nak toleh pun seksa.Urat leher tu mcm dicengkam dan ditarik.Time sujud lagi lah...rasa mcm bwh rahang tu ditindih benda berat.Sakit yg amat.

Aku buat kerja mcm biasa.Hantar anak gi sekolah.Tapi bila bwk keta...nak menoleh tgk cermin pun rasa sakit.Aku tahankan ajer.Masak,kemas rumah mcm biasa juga.

Time tu lah aku rasa aku lebih beriman dari hari hari biasa ( semoga berpanjangan..:) )..Solat lebih kusyuk...doa lebih panjang,bermunajat memohon pertolongan Allah.Tak henti...berzikir dan merintih.Celik mata jer zikir,ingat Allah.

Sambil sambil aku pegang lump tu...tak kurang jugak saiznya.Masih sama...aku rasa dh tak tentu arah.

Masuk hari ketiga..Alhamdulillah.Sakit tu beransur kurang tapi lump tu masih terbonjol dan bersaiz sama.Hati masih tak tenteram.

Hari Sabtu...sakit tu berkurang byk.Tinggal rasa tak selesa ajer.Tapi ketulan tu masih disitu.Aku masa tu dah agak bertenang tapi masih risau dan sedih.Aku cuba google apa simptom ni tapi semua result menjurus kpd kemungkinan yg menakutkan...if u know what i mean.Nauzubillah...

Hari Ahad...aku nekad.Aku mesti pergi jumpa doktor.Walau apa dia nak kata,at least aku dh berikhtiar.Sekurang2nya kalo nak terjadi penyakit tu,awal2 aku dh dptkan pertolongan.Dalam seminggu tu,aku usahakan makan madu dan pil habbatussauda.Alhamdulillah...

Hari Isnin..lepas hantar Amani aku terus ke klinik.Perasaannya time tu mcm waktu dihantar ke labour room tapi debarannya lagi hebat.Masuk bilik doktor,dia tenang ajer waktu aku bgtau masalah aku.Doktor Husna namanya.Muda dan cantik..( tak tau apa kaitan aku nak cerita mende ni.hihi)

"Kalo ada sakit mungkin infection.Ada demam tak?"

"Tak..."

Time tu muka dia agak berubah sikit tapi takde lah ketara sgt.

Pastu dia suh aku duk tegak...dia picit2 keseluruhan leher termasuklah kat lump dua ketul tu.Time dia tekan...alemak,sakit weh.Sebelum tu okey jer.

"Okey...biasanya kalau bengkak kat leher tu maybe ada infection tapi kita nak tahu dari mana punca infection tu.Breast ada sakit? Boleh saya periksa?"katanya.

Nasib baik doc pompuan jadi aku bg dia check.Tekan sana picit sini...dia cakap takde apa apa masalah kat situ.Dia suh aku duduk kat kerusi balik.

Kali ni dia amik measuring tape.Dia ukur saiz lump tu.

"Okey, i treat this as an infection ya.Saya bg antibiotik but saya nak jumpa awak lagi seminggu.Saya nak tgk samada lump tu makin besar atau sebaliknya.Kalo dia still kat situ..i have to refer you to hospital la utk tahu apa bendanya"lembut tapi tegas suaranya.

Oh no....aku telan air liur time dia tulis tarikh dlm kad appointment.

Alamak...Al Fatih melalak plak..nanti sambung lagi..






Sunday, 22 June 2014

KENAPA BEGINI ??

Assalamualaikum...

Aku ingat hari ni nak update citer pasal trip ke kidzania anjuran pelitawanis ( kelab kat tempat keje laki aku tapi laki aku bkn ahlinya la,pelitawanis utk pompuan jer..hihihi).Kemain seronok anak anak aku ke sana tambah plak jumpa kwn2 baru sampaikan naik pening aku mencari si Hakim.Kejap kejap hilang ikut kwn.Nasib baik mak kawan dia ada duk monitor.Aku plak dah mcm gps dah,merata rata aku pergi cari dia.Yang tu later lah aku citer..

Tup tup balik,terbaca berita pasal budak OKU yg dijumpai dlm keadaan yg sungguh menyayat hati.Tergerak ati plak nak klik video tu.MasyaAllah,tak ada kata yg boleh aku gambarkan betapa sayu dan hibanya keadaan dia...

Dalam pada anak2 kami bersuka ria,dia hidup sebegitu rupa.Adohai anak...syukurlah Allah tunjukkan jalan kepadanya utk lepas dari seksaan ini.Terima kasih kepada pegawai bertugas yg  menjumpainya tu...walaupun secara tak sengaja tapi bagi aku tetap hero.

Aku pun takde bende nak komen pasal emaknya.Terserah kepada pihak berkuasa utk menyiasat.Aku pada mulanya nak bersangka baik...tapi bila kenang kembali video tu..entahlah.

Bekas pengasuh anak itu pun ada melawatnya di hospital dan sebagai org yg pernah menjaganya,tentulah dia terkejut.

KLIK SINI

Aku harap pihak berkuasa siasat sekali bapa budak tu.Maybe emaknya tertekan dgn perangai bekas suami dan yg jadi mangsa si anak malang itu.Entahlah,hanya Allah sahaja yg Maha Mengetahui.

Hari ini..dengan perkembangan terbaru yg dia dh beransur pulih.Harapnya nasib anak malang ini terbela.Sama sama kita doakan...Amin.

Nak cakap lebih lebih pun kang...ujian tu belum menimpa kita.Harapnya kita boleh jadikan iktibar supaya kita jadi lebih prihatin.Dan semoga dijauhkan tragedi ini dari berulang lagi...


Update: Bapa anak malang ini disahkan sudah meninggal dunia pada tahun 2012.
Klik sini




Wednesday, 18 June 2014

CHOC MOIST CAKE & CHOC CHIP COOKIES

Assalamualaikum...


Sepanjang aku idup ni lah kan...dan sepanjang menjadi bini org dan emak org,aku tak pernah bake kek tau...buat cookies pun baru start tahun lepas...

So,aritu kan ada buat cookies ngan bebudak ni kan.Pastu tengok banyak lagi bahan bahan tu kat dlm lemari mcm gula,tepung etc.Stok gula saja ada tiga jenis..tepung pun berjenis jenis..tak pakai sayang ler.

3-4 thn lepas,masa adik2 ipar aku stay ngan aku,diorg kekononnya nak buat kek dan biskut raya.Lepas buat semua tu,ada tinggal byk lagi bhn2 mcm tepung,serbuk koko,shortening etc.Dah lah diorg beli yg pack 1kg each tapi guna nya sikit ajer.Aku plak bkn peduli nak buat cake segala time tu so aku buat vodoh sajalah.Lagi plak,barang org...lagilah aku tak peduli.

Lepas diorg pindah,aku kemas lah lemari tempat dorg simpan brg2 bakery,sekali tgk..tu dia...semua dh expired.Cam ralat jugak time buang semua tu sbb byk lagi bahannya...adoi.

Jadi,terpikir aku nak buat cake.Kalau nak layan malas memang tak terbuat lah jwbnya.So,pagi pagi hari aku keluarkan bahan bahan,letak atas meja.

Lepas tu tak bersentuh...sampai malam.Kehkehkehkeh.

Aaaaahhh...takleh jadi.Jgn dilayan kemalasan itu.Maka start lah projek buat choc moist cake...my feveret.Ikutkan nak buat ni kejap jer tapi tau lah bila si fatih dh buat perangai.Meleret2 sampai 2 jam.

Resepi aku cilok dari sini:
SUPER CHOC MOIST CAKE

Aku mmg suka ngan resepi dia sbb bahan simple,mudah dan sangat moist serta sedap.Now everyone can bake a cake...eh,tertiru tagline Airasia plak :p

Dan ini lah hasilnya



Abaikan hiasan cacamarba itu...hahahahaha.First time buat kek lah katakan jadi mmg aku pakai hentam sahajalah.

Bila dah start tu,mulalah nak buat bende lain plak.Malam semalam bebudak sumer tido awal.Aku pun google resepi choc chip cookies.Pergi blog kak azie,ada resepi choc chip cookies ala ala famous amos.Tapi aku buat tak jadi famous amos pun...hahahhahaa.Biasalah...amatur.Cikgu ajar lain,lain aku buat.

Kalo nak buat,boleh jengah blog kak azie.Aku suka refer resepi kat situ sbb kak azie kalo bg resepi siap tepek gambar step by step.Kan senang...




Tray pertama...hodoh ghupenya.Tapi jgn bimbang,rasa sedap.Bkn sebab aku pandai buat cookies tapi sebab resepi kak azie mmg mahvelles.Tenkiu akak...


Aku punya oven kecik.Muat satu tray jer.Satu tray plak ngam ngam utk 12 keping jer.So,dua jam baru siap.Ni dh masuk tray ke 3.Rajin plak aku nak menggetel cookies ni supaya jadi chipsmore...hahahahaha.


Sementara tunggu cookies masak...gigih aku khatamkan baca blog kakkiahsukatravel...heheehehe.Suka sgt baca blog travel.Dah la detail...rasa cam diri sendiri pergi sana.Lagi satu blog travel yg best...blog  Kak Yan.Sapa suka travel refer lah blog diorg.Informative dan cara penyampaian sgt santai.Aku mmg suka merayap...fulus jer takde.Hehehhehee.Jadi,bila baca blog org...tgk gambar...boleh imagine diri sendiri kat sana kan.

Ehhhh....cookies ku apa jadi????

..

Ni last...dah kul 2 pagi.Esok dh lah nak bgn awal hantar Hakim sekolah.Time weekend malas plak nak buat...time budak sekolah,rajin tetiba.

Punyalah lama nak nunggu cookies...ni jer hasilnya..dua balang pun dua balang lah.Ini sekali sental jer dek budak Hakim tu kang....huhuhuhuhu.Ingat nak simpan sampai raya...ekekkekekekee...


Hai lah...minggu ni buat kek coklat dan biskut coklat.Matiklah kegemukan akan melanda diriku nanti.....

Hahahahhaahaa....

Tuesday, 17 June 2014

GARANG MACAM.....

Assalamualaikum...

Lately ni aku selalu sound rafhanah.Walaupun dia kecik lagi tapi kengkadang aku takleh control temper bila dia dah membuas.Ada jer bende yg tak tercapai dek akal aku dibuatnya.

Sound sound gitu jelah..aku jarang naik tangan.

Lama lama dia naik fedup...eh,tau plak ko fedup.Dah lah tu...siap sound aku balik.Aku tak marah pun kadang tu,cuma cakap kat dia...

"Adik,jgn punggah mainan mcm tu"
"Adik,jgn kacau Fatih"
"Adik...makan kat dapur sayang..."

Nanti dia sound balik... " Ibu nih...asyik arah...arah (marah) aje...bocan lah"

Amboi,cakap pun pelat pandai dah bosan bosan segala...

Tadi...lepas aku tido kan Al Fatih,dia masuk bilik.Pastu dia buat bising.Aku cakap kat dia...

"Adik jgnlah buat bising sayang...Fatih tido ni.."

Lalu laju dia menjawab..

"Ibu nih...acik arah ajer.Acam ale ( ibu nih...asyik marah ajer.Macam...) "

"Haaa? Mcm apa? Ale?"

Biasa aku paham bahasa dia...kali ni..apa "ale" tu?

"Ala...ale...yg Aouuuuuuuu...." dia buat bunyi dgn muncung2 mulutnya...

" Hah? Serigala?"

" Ha...acam tu lah.."

Pengsan ibu la hai anak....serigala ko bagi.
Tau lah ibu garang....adoiiiii....

😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

Wednesday, 11 June 2014

KANSER RAHIM DAN RAWATAN ALTERNATIF

Assalamualaikum....

Salam 1 Malaysia..tetiba..

Aku rasa aku pernah tulis dulu yg aku ada bwk mak mentua aku aku jumpa gynae sbb dia ada masalah post menopause bleeding.

Klik Sini

Masa aku tulis tu doktor belum bgtau apa result DnC.Then,lepas seminggu Doktor call aku suruh jumpa dia secepat mungkin.

Dan,seperti dijangka..doktor sahkan mak mentua aku menghidap kanser rahim.Tapi stage berapa tak tahu lagi.Lepas buat operation baru tahu katanya.

Then dia suggest buat pembedahan secepat mungkin.Kami arrange rawatan kat HUKM sbb pak mentua pun pesara kerajaan so better buat kat sepital gomen jer.

Kami tahu result around September 2012.Lepas buat temujanji dan another test oleh HUKM sendiri,dpt jadual pembedahan on Januari 2013.

Kami susah hati gak sbb awal Januari tu sepatutnya kami ke Vietnam.Nak kansel,flight ticket dah beli lama dah.Tapi,takkan nak tinggal mak plak.

Tapi mak kata takpe...kebetulan pulak ada adik ipar yg tak pergi.Diorg boleh jaga katanya.Tawakkal sajalah...tapi kami standby jugak.Kalo dh kena tarikh tu...kansel sajalah apa nak buat.

Bayangkan,agak lama jugaklah dari tarikh diagnosis nak sampai ke tarikh bedah tu.Belum campur lagi dari tarikh simptom simptom muncul.Maybe dalam Julai atau Ogos mcm tu.

Sementara tunggu nak dibedah,kami ikhtiar cara alternatif.Salah satunya mak minum air rebusan daun durian belanda,makan durian belanda dan biji aprikot.Selain tu,mak memang berpantang makan lah.Gula dan daging memang tolak terus.Hari hari makan ikan,ayam dan sayur jer.

Tapi tau ajelah...bila sakit mcm ni,mmg ada ajerlah doktor tak bertauliah yg memandai mandai kan.Ada ke patut,salah sorg kwn mak ni bgtau dia kalo makan carrot boleh buat bleeding tu makin teruk.Org tua tu bila dgr mcm tu terus reject carrot.Dengar ajer ini pantang itu pantang...semua taknak.Abih tu,mcmmana dia nak lawan penyakit kalo nutrisi tak cukup? Sudahnya badan kurus cekeding,tak bermaya.

Aku tak salahkan dia sbb of course lah dia akan buat apa saja utk battle dgn sel kanser tu.Tapi masalahnya,cakap org luar dia percaya,cakap anak2 takmau dengar.Laki aku sorg jer yg dia percaya.Aku mmg tak campur der...aku cakap sekali jer.Taknak terima,dah...that's it.Bunyi cam kejam tapi buat apa nak paksa paksa.Cuma adik2 ipar aku bising lah kat dia sbb mmg ketara dia tak cukup nutrisi.

Tapi,Alhamdulillah.Sejak dia amalkan semua tu..nampak dia makin elok.Maknanya takde lah dia terlepek tak bermaya despite byk hilang darah ( bleeding tu tak berhenti).Lepas DnC tu,bleeding tu hilang sekejap tapi dalam sebulan dua lepas tu bleeding balik.

Masa tu kalo tgk dia...tak mcm org sakit. (Dia stay kat rumah aku sepanjang tempoh dia sakit).Pagi2 pergi jogging ( jalan jalan la sebenarnya),pastu gi kelas mengaji ngan kawan2 dia.Jiran aku sebenarnya tapi semua sebaya emak..hehehee.Siap petang2 melepak ngan member2..pergi kenduri lah.

Sampailah bulan December masa pergi jumpa doktor,jadual bedah ditunda ke Februari.Memandangkan dia nampak ok,so kami teruskan percutian ke Vietnam tu.Kebetulan sorg adik ipar aku stay sekali kat rumah aku so dia lah yg tengok2 kan emak sepanjang kami kat sana.Lagipun pergi 4 hari jer.

Februari...emak selamat dibedah.Seminggu kena tahan kat wad.Masa tu aku sarat mengandungkan Al Fatih.Kebetulan masa aku bawak mak jumpa gynae tu,tak lama selepas tu aku plak gi jumpa gynae jugak...hehehehehe.

Aku nak puji jugaklah HUKM ni.Wad yg emak duduk tu quite selesa dan layanan nurse yg baik.Adik ipar aku yg bermalam kat hospital pun nurse suruh balik sbb kesian katanya adik ipar aku tidur atas kerusi.Kata nurse tu,diorg boleh jagakan.Tapi,dah nama pun anak kan,takkan nak tinggal mcm tu jer.

Dalam dua minggu lebih mcm tu lah...result atas spesimen barah tu keluar.Alhamdulillah,sel kanser tu baru tahap 1.So,mak mentua aku tak perlu rawatan kimoterapi.Itu yg plg dirisaukan sebenarnya.

Lepas aku bersalin Al Fatih,emak dah pulih sepenuhnya dari luka pembedahan.Dia pun nak balik kampung lepas hampir setahun duk kat rumah aku sepanjang tempoh rawatan.

Lepas tu kene jumpa doktor sebulan sekali utk test darah sbb nak pastikan samada sel kanser tu merebak ke tak.Lepas tu, dua bulan sekali.Sekarang Alhamdulillah...doktor kata emak mentua aku hampir bebas kanser dan cuma ada follow up 6 bln sekali.Tidaklah kata confirm pulih lagi tapi at least buat masa sekarang,dia bebas dari kanser.

Syukur Alhamdulillah..tak ada yg lebih besar dari nikmat pulih dari penyakit yg menggerunkan ini.Tak ada ucapan syukur yg mampu diluahkan bila nikmat kesihatan tu dikembalikan.Allah Maha Besar,Maha Penyayang dan Maha Mendengar.

Siang malam emak bermunajat,memohon pertolongan dari Allah..semua aku nampak.Dan paling penting,semangat emak utk pulih.Dalam sebulan dua saja aku nampak dia down,lepas dia start rawatan alternatif,semangatnya utk berjuang lawan penyakit dah kembali.

Aku tak jamin yg rawatan tu berkesan pada semua pesakit tapi Alhamdulillah..setidaknya nampak perubahan positif pada mak.Kita berusaha..tak salah kan.Sebab apa yg aku nampak,lama jugaklah dari tarikh diagnosis dgn tarikh dibedah,hampir 4-5 bulan juga dan sel kanser tu lambat merebak.Tapi,still kene bedah jugak.Sebab,masa doktor buang rahim tu,kata dia sel kanser tu hampir merebak ke pangkal rahim tapi Alhamdulillah,masih sempat dibuang.

Jadi,selain rawatan moden,boleh juga mencuba cara lain.Biji aprikot tu memula mak makan mcm tu jer tapi pahit katanya.Tapi,ada jer yg dibuat dlm bentuk kapsul.Taklah hazab sgt nak makan.Dan rebusan daun durian belanda tu pun boleh juga diamalkan.

Itu sahajalah yg aku nak bebel.Tu pun panjang lebar dah.Masalah tul kalo aku dah start membebel..payah plak nak berhenti.Hehehehe.

Aku doakan semoga emak sentiasa sihat dan semoga tiada lagi ahli keluarga kami yg mendapat penyakit tu.Amin...



Thursday, 5 June 2014

DIALOG ANAK ANAK

Assalamualaikum...

Petang tadi,aku bawak bebudak ni keluar.Nak jumpa member lama jap.Si Amani sibuk cari jaketnya.Dia memang mcm tu,dia tak selesa kalau pakai gaun takde lengan.Dia mesti nak cari jaketnya.

Bila tgk kakaknya pakai jaket,Rafhanah pun sibuk suruh aku pakaikan dia baju sejuknya ( dia takde jaket).

Takkanlah tengahhari buta nak pakai sweater,aku cakaplah tak payah.Bermula lah sesi soal jawab.

Rafhanah: Apa tak oleh plak? Akak along tu oleh jer...

Amani: Yelah,baju akak along ni takde lengan.Nanti malulah nampak ketiak..

Rafhanah pun angkat tangan....tinggi tinggi...

Rafhanah: Adik pun ada ketiakkkk.....

Ibu pun pitam....

Sekian....




Sunday, 1 June 2014

SALAH TARIKH KENDURI KAHWIN

Assalamualaikum..

Selepas 3 siri entry yg emo gitu..back to entry yg santai.Cerita cerita drama ni aku kureng sket tapi demi mengambil iktibar...apa salahnya.Lagipun..ini bkn drama rekaan,ini drama realiti.

Sebab tu bila aku tgk cerita..aku prefer cerita genre komedi.Walaupun lawak bangang..aku sanggup layan sebab mengambil prinsip bapak aku dlm memilih drama ," Kita ni dah cukup banyak masalah,kenapa nak pilih tgk cerita yg byk masalah jugak? Tak ke pening kepala memikirkan tu?" Hahahahaha...sempoi lah abah.Dia memang lah,asyik tgk cerita binatang ajer,memang lah tak suka drama manusia....muahahahahahaha.

Nak cerita kisah kenduri hujung minggu aku.Minggu lepas,hari Sabtu...laki aku ajak gi kenduri kahwin kawan dia.Kebetulan dekat...Seksyen 11 ni je.Apalagi...layan nasi minyak kan best..hehehehehe.

Maka,bersiap sakanlah aku.Siap anak anak aku pakaikan dress labuh lagi.

Tetiba masa nak keluar rumah...laki aku tetiba cakap.."Abg tak ingatlah yang,hari ni ke besok? Kad tinggal kat opis"

Dengar jer mcm tu,aku masuk balik dlm umah,ambil baju biasa utk anak anak,masukkan dlm beg.Pastu...jalan.

Seperti yg diduga,sampai jer kat dewan...kosong.Walhal baru pukul dua.Yang sambut kitorg cumalah pintu gerbang dan bunting gambar pengantin.Sah...memang sah...kenduri tu esok.Heh...

Maka sebagai denda,aku ajak laki aku ke Sunway Pyramid.Dia okey jer..lagipun dia teringin nak makan kat Manhattan Fish Market.Dalam kereta aku suruh anak anak salin baju biasa.Seb baik bwk baju spare.

Aku plak...hmmm...pakai ajerlah jubah tu.


Muslimah sungguh imej aku time ni..kohkohkoh....


Budak tecik ni kene dibagi finger food baru lah dia nak duk diam.Kalo tak..mau keluar kerusi.Siap pusing tegur org sebelah.Peramah sgt ko nak...besar sok jgn peramah melampau ngan anak dara org yer...mau dapat 4 menantu dari ko sorg ajer..agagagagagaa...

Esoknya...
Barulah pergi ke kenduri sebenar...hehehehehe...akhirnya hajat nak makan nasi minyak terlaksana.


Aku suruh anak aku posing dengan berlatarbelakangkan pengantin..hahhahaha.Senonoh sgt perangai.

Itu cerita weekend lepas.Ini cerita semalam pulak.Mcm biasa,laki aku dgn confident ajak gi kenduri.Kali ni kat KL.Kat dewan yg bersebelahan dgn Hospital Pusrawi tu.Kemain aku melaram belit2 shawl.Dia dh lah push aku suruh siap cepat2.Aku ni dalam kalut nak siapkan 4 askar,iron baju dia lagi sampai terlupa ambik stokin Fatih.

Dalam kereta baru perasan tudung tu terbalik.Adohai,dalam kereta tu jugak aku bukak balik,lilit balik.Pastu mmg takde lah semenggah mana.Lantaklah.

Sampai kat dewan,dia terkejut tgk kat bunting ada gambar pengantin lain.Aku tanya lah dia...bwk kad tak? As usual...kad simpan kat opis.Pastu dia tanya aku balik...hari ni 1hb Jun kan? Adohai....sah lah ko salah tarikh lagi bang....hari ni 31hb Mei...

Dah lah lapar...hukhukhuk.Denda lagi sekali.Aku nak makan nasi Arab.Maka singgahlah kami kat Wadi Hadramawt.


Walaupun dah salah kenduri...posing tetap posing kat depan pintu utama nak ke dewan...hehehehhehe...


Gambar makanan takyah snap lah.Sah sah lah lapo...ada masa plak nak ambik gambar...idok ler.Terkammmm....

Esoknya,time kenduri sebenar...kami dah malas nak pergi.Yelah,laki aku tu dah lah kerja KL hari2 ngadap jammed.Pastu weekend pun jammed.Nama nak ulang lagi masuk KL dua hari berturut2 di masa cuti...memang tak laaaa...

Haih la...next week kalo dia ajak gi kenduri lagi...aku kene make sure kad jemputan kat tangan.Kalo tak kirim salam.

Sekian....