Sunday, 22 September 2013

SHOPPING ADALAH TERAPI?

Assalamualaikum...
Hari Ahad hampir berlalu pergi...wah,syahdu plak malam malam buta ni.Maklumlah,sumer org dah membuta,tinggal aku ajer terkebil kebil sambil shopping online.
Sebut pasal shopping online,mesti org akan kaitkan...pompuan takde lain nak buat.Mesti shopping baju,kasut atau handbag.Itu sinonim bukan?
Dulu dulu aku memang in denial pada fact yg mengatakan shopping adalah terapi utk perempuan.Sebab apa? Aku tak suka shopping baju,kasut ataupun handbag.Bohonglah kalau aku kata sampai tak beli langsung.Beli jugak,tapi apabila benda yg aku pakai tu sumer dah lusuh dan tak boleh dipakai lagi.Aku takde collection handbag yg boleh gilir gilir pakai.Cukup tempoh memang kena ganti baru.Dan itulah satu....
Kasut pun mcm tu.Paling banyak aku simpan ialah dua pasang.Just in case kalau yg aku pakai tu lunyai atau tertanggal tapak.Kalau tak,itu ajelah yg aku belasah.Pergi bersalin itu hari pun Dr tu sempat melawak ngan aku..." Amboi,tgklah sandal dia datang bersalin..(gelak)," Sebab aku pakai sandal bling bling masuk labour room...gitu.Hehehehe.Dah itu ajer yg aku ada.Gi jenjalan,kenduri kahwin,shopping complex,jalan kat taman,pergi pasar...itu ajerlah yg aku pakai.
Baju? Baru baru ni barulah aku beli agak banyak sket.4 pasang.Itupun sebab butik tu buat offer beli 3 percuma 1.Aku beli banyak sebab itu adalah stok nursing dress.Sebab Al-Fatih memang fully direct BF dan nursing dress memudahkan aku nak gerak gi mana-mana bwk baby.

Aku selalu cakap,aku tak sama ngan pompuan lain.Minat aku tak terarah pada minat kaum hawa yg lain.Pergh...cakap besar,heh.Konon...
Apa yg aku tak sedar ialah...memanglah aku tak minat baju,kasut dan handbag...tapi still suka shopping!!! Ceh...boleh plak tak sedar diri.
Aku lebih minat shopping komik,barangan Hello Kitty,barang perhiasan rumah yg comel dan peralatan dapur mcm tupperware.Pastu,dah beli...simpan.Pakai tak...sebab sayang.Dan aku sgt alert pada brg2 kesayangan aku.Jgn sapa berani sentuh,akan ku sumpah jadi batu jap gi.
Walaupun minat aku pada brg2 kecik ni tak memerlukan kos yg besar tapi tetap dihalang oleh lakiku.Sebab,membazir katanya.Pakai tidak,duk berlonggok kat dalam laci nak buat hapa.Mcm brg perhiasan rumah,mana sempat pun aku nak menghias.Nak habiskan rutin harian mcm mengemas rumah,lipat baju,jemur kain,masak,hantar anak sekolah,layan bebudak,main candy crush...eh?..pun tak cukup rasanya 24 jam tu,inikan plak nak menghias,DIY apa bagai? Tidaklah jawabnya...
Hari Sabtu hari tu kami pergi Paradigm Mall.Sebab aku nak menyinggah ke Kaison dan Daiso.Memang giler ah...mcm nak sawan aku punya tahap keterujaan tu.Banyak giler barang-barang comel kat dalam tu.
Tapi,window shopping sajalah...belilah jugak 2-3 ketul.Itupun cepat2 laki aku bawak pergi ke kaunter bayaran,takut aku meroyan beli satu kedai jap lagi.Bukan dia kedekut atau berkira ngan aku,tapi nak mengelakkan aku kumpul barang-barang "tak dipakai" kat rumah.Kut barang terpakai,boleh gak let go kat Cash Converter..heheheheheh.
Lagi satu,aku suka makan..bukan nak makan banyak,tapi aku rather spend duit cari makanan sedap dari beli baju.Hari Sabtu tu,aku hajatlah nak cari makan kat Paradigm Mall,sekali laki aku nak makan nasik kat restoran belakang umah.Muncung aku satu hari.Dahlah nak beli brg kat Kaison tak dpt...malam tu nak pujuk aku,dia bawak aku makan Chicken Maryland kat Kedai Kopi Tasik Shah Alam tuh.Barulah kurang sket muncung....gitu.Tak payah mahal pun nak pujuk aku..bukan mintak candle light dinner pun.
Jadi,kesimpulan di sini,aku masih lagi seorang wanita biasa.Tak ada yg luar biasanya....Shopping walaupun window shopping masih lagi terapi terbaik mengubat ketensenan...heheheehe.
Okey,sambung shopping online kat CESB.Beli collection Tiga Dara Pingitan....arghhh,rindunya zaman kanak kanak.Cabai masih pelukis komik kesayangan aku...

3 comments:

  1. Betul tu.....shopping adalah terapi bagi wanita..hehehe

    Samalah, rindu nak baca majalah gila2 yg dulu2 tu...sekarang punya cam tak berapa best lawaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...skang dah tak best.Memang rindu betul time tu.

      Delete
  2. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals delivered to your mobile phone every day.

    Start following our signals NOW & make up to 270% daily.

    ReplyDelete