Tuesday, 26 November 2013

RESEPI BEGEDIL YANG CONFUSED

Assalamualaikum....

Hari ni aku start memasak setelah bercuti selama dua minggu.Seminggu tutup dapur disebabkan demam dan lagi seminggu sebab balik kampung.Kesah lah plaknya org nak tau sebab apa aku tak masak kan?Whateverrrrrr....

Hari ni aku masak bihun sup jer.Laki aku nak diet katanya,taknak nasi.Aku taknak diet so aku rasa cam nak makan begedil daging.

So,lepas amik Hakim kat sekolah..terus ke Giant.Lunch terus kat sana.Kat Giant..si Al Fatih buat perangai plak.Tak maunya dia duk dlm stroller.So,terpaksalah aku dukung dia sambil tolak troli dan Amani tolong tolak stroller.Nak patah pinggang aku dibuatnya.Kalau tahu dia nak buat perangai,baik bawak carrier jer tadi.

Kisah buat perangai tadi bersambung sampai ke rumah.Tak mahu tidur...check pampers rupanya poopoo...hehehe.Dah siap basuh wangi baru tido.

Baru nak bukak bunga silat kat dapur...dah bangun balik.Sudahnya pukul 5 lebih baru nak start masak.

Dah siap sup apa sumer,teruslah buat begedil.Kalut punya pasal sbb Bambam aku kejap tido kejap bangun,maka cacamarba lah begedil gue.Rebus kentang tak sempat empuk pun.Masa nak campur ngan daging cincang...alamak aih,keras plak kentang ni.Laki aku dh nak balik ni.Plak tu dh nak senja.Anak anak blm mandi lagi nih.

Ah...gua blender ajelah.Kreatif tak bertempat.Lunyai kentang itu...lembik camne nak kepalkan?Nak goreng cemane?Huk aloh....

Aduih...semangkuk tu bahan bahan begedil.Takkan nak buang? Kena pikir contigency plan nih...syg wooo.Tetiba nampak tepung gandum...Ting,mentol menyala atas kepala!

Aku campurkan bahan bahan tuh ngan gandum...tadaaa...dh boleh bentukkan bulat bulat.Gasaklah apa jadi,yg penting tak membazir.

Kalut punya pasal nak kejar Maghrib,lada sulah pun tak bubuh.Seb baik ingat gak buh garam..huh.

Akhirnya...siap jugakkk...

Begedil tak jadi...hukhukhuk

Yer...walaupun begedil aku disaster jadinya dgn bahan tak cukup dan ada penambahan bahan lain yg tak pernah ada dlm mana mana resepi begedil,tak apalah janji aku tak buang camtu jer.Makan ajelah,rezeki tuh.Habih plak tuh...

Rasanya??? Tak rasa sangat begedil.Dan of course lah rasanya cam cekodok!!



















5 comments:

  1. unik bangat itu bergedil.mcm comel je.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm cekodok jer..mcm cekodok jer..haahahaha...
      (sambil nanges)

      Delete
    2. mcm cekodok jer..mcm cekodok jer..haahahaha...
      (sambil nanges)

      Delete
  2. New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters Get Rid Of 20 Pounds in Only 21 Days!

    ReplyDelete