Monday, 30 January 2012

ULASAN BERITA UNTUK HARI INI

Belek belek suratkhabar di pagi hari..buat ulasan best gak ni.Sumber...Harian Metro...muahahahaha...jahanam..

TAHFIZ KELAPA SAWIT
Kisahnya bebudak tahfiz ni,selain dari buat MLM eh,jualan amal jual CD,kismis dan kalendar, juga dikerah mengerjakan ladang kelapa sawit sehingga ownernya jadi jutawan.Beli banglo,kete mewah dan pejabat sendiri.

Ulasan : Geleng kepala..ni lah kalau bijak sgt menipu.Pergunakan agama untuk nak kaya.Kau bukak pusat tahfiz,pastu kau jadikan bebudak tu pekerja ladang plak.Ni kes nak jimatkan kos bayar pekerja la ni.Tapi aku rasa kes mcm ni dah lama dah org ramai highlight.Naper sampai skang pun xder sapa nak hirau.Kalau kat R&R tu bersepah.Pastu tiap kali datang,ayat dia " Makcik (makcik???grrr) belilah kismis ni.Saya nak tolong mak saya.Mak saya sakit paru-paru berair," percaya atau tak..itulah satu-satunya penyakit.Lima nam org yg berlainan datang,sebut satu penyakit.Kat situ dah nampak yg skrip memang disediakan.Aku memang kesian tapi hati berbelah bahagi.Kang aku beli,yg kaya sindiket ni,tak tolong,mana tau budak tu kena belasah ke,denda ke.Tapi,walaupun  agak lewat,at last,ada gak KDN buat tindakan...kesian bebudak tu.Niat suci nak jadi tahfiz,tapi mcm ni org dewasa manipulate dorg.Projek PERMATA taknak tolong ker jadikan impian budak2 ni jadi nyata.Jadi tahfiz pun bukan calang-calang org yg boleh buat.Aku rasa baik aku suggest benda nih...

JUAL BAUCAR BUKU 1 MALAYSIA
UUM akan panggil 113 pelajar yg menjual baucar buku kepada sepasang suami isteri yg telah pun ditahan polis.Pihak universiti akan ambil keterangan dari pelajar2 ini sejurus pulang bercuti 18 Februari ini.

Ulasan: Hahaha..ciritlah korg sepanjang cuti ni.Sapa suruh korg pandai sgt.Kreatif dlm mencari duit tapi dah menuju ke jalan yg salah.Dah org bagi suruh beli buku tu, beli ajerlah.Ke korg ni belajar tak pakai buku? Kalau taknak beli buku untuk diri sendiri sekalipun,belilah utk adik2 ker,anak menakan ker,beli stationary ker,apa ker...
Kata Naib Canselor UUM,pihaknya kesal dengan tindakan pelajar terbabit kerana baucar itu diperoleh daripada wang pembayar cukai...Woiii...sebahagian tu duit aku tahu tak? Eh..bila plak aku bayar cukai? Errrr...hehehehehehe...wey..aku bayar lah weh...tapi dululah.
Tapi,think positif.Maybe ada yg jual tu sbb nak beli tiket balik kampung ker..apa ke kan? Kesian gak.Takpe dik kalau mcm tu.Tapi kalau ada yg jual sbb nak beli top up...siap!!

BALASAN DOSA: WANITA CAMPAK BAYI DARI TINGKAT DUA DIHUKUM PENJARA 12 TAHUN.
Seorang wanita yg mengaku bersalah mencampakkan bayi yg baru dilahirkan sehingga mengakibatkan kematian dua tahun lalu dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM5,000.Bekas pelatih tukang masak itu dilihat menyatakan rasa tidak puas hati sambil menagis sebaik hakim menjatuhkan hukuman.

Ulasan: Semoga kau bertaubat dik.Nasib baik hakim jatuhkan hukuman penjara jer,kalau dia gantung camne? Jadi,belajar dari kesilapan,pintu taubat tu sentiasa terbuka.Kesian baby tu dik....kita pun jgnlah nak jatuh hukum sekali walaupun mmg kita marah ngan kes-kes mcm ni.Yg lain-lain hope amik iktibar.
Tapi,yg aku tak puas hati..takkan lah pompuan tu ajer yg kena? Yg lelakinya mana? Ntah2 dah membuntingkan org lain plak.Sepatutnya kena hukum sekali.Geram tul aku.Buat sama-sama,yg tanggung sorg2.Huh...jantan jenis apa nih.No wonderlah skang ramai bapak2 org yg liat sgt nak bayar nafkah anak.Spesies sama lah ni.Buat anak jer reti.

RUANGAN SMS : Apa mahu jadi dengan rakyat Malaysia? Dapat bantuan BR1M,suka hati,tetapi bila tidak dapat,banyak pulak rungutan - HASHIM48.

Ulasan: Aku ketawa terkekek kekek...hahahahahahihihihihohoho..bang..aku malas nak ulas.Cuba ko twist sket ayat ko jd mcm ni " Apa mahu jadi dengan rakyat Malaysia? Dapat bantuan BR1M,banyak pulak rungutan,tapi bila tidak dapat,suka hati,"
Kalau ayat ko mcm tu,barulah ko layak nak heran ngan rakyat Malaysia ni hokkay...duit beb...sapa tak suka hati bila dapat.Tak dapat mestilah merungut....
Hohohohoho...saya faham maksud abg tu...saja nak bergurau senda.Adeh...pecah perut den.

Ulasan la sangat kan...hahahaha...boring sebenarnya so aku merepek ajerlah.Bukan ulasan tapi sumernya point mengutuk.Hmmm...abaikanlah...

Sunday, 29 January 2012

MLM

Dua tiga ari ni aku duk layan blog Aidid Muaddib.Alah..blog yang kutuk MLM tuh...Sebenarnya memang dah lama duk baca blog dia tapi dua tiga ari ni cam asik nak baca jer...naper ntah.
Cakap pasal MLM ni...
Aku takyah la kut nak ulas pasal modus operandi MLM nih...boleh refer blog dia...banyak info dan disertakan bukti bukti sekali.Aku pun takde hal sgt pasal MLM ni sebab aku tak join dan tak amik pusing langsung pasal benda alah ni.
Dulu-dulu,ada jugak yg mengajak join nih.Siap bawak belanja makan lagi sambil explain benda2 nih.Org belanja beb,takkan nak tolak.Tapi,suruh aku join,aku tolak...sebab kena bayar...hahahaha...sapa nak.
Siap tunjuk2 cek kat aku,bgtau aku yg dia mampu beli kereta...paling tak tahan..cek pertama dia dapat hasil MLM ni,dia fotostat,masuk fail.Aku sengih2 tanda kagum.
Tapi takperlah...aku tolak sebab aku xder masa nak cari downline.Serius takde masa.Alangkan keja pun aku rasa tension manjang nak cuti ajer...inikan plak nak suruh aku lepas waktu keje and weekend cari downline.Abih,masa bila plak aku nak uruskan anak-anak aku yg kecik tuh.Nak layan laki lagi.Abih weekend aku camne plak? Aku nak bersukaria...tak gi jenjalan pun takpe,terlepek kat rumah dari pagi sampai malam pun takper...janji boleh rest.Abih tu,kalau join benda ni,tak pepasal nak contact org,nak jumpa org,nak explain lagi...eiii,takperlah,tima kasih.
Kalau tak cari downline,nanti duit yg dilabur tu burn.Lagi tak koser aku.Baik aku simpan jer,takpun perabih shopping...lagi bagus.Lantak ko lah nak tayang cek ker,keta ker,duit bersusun ker...aku anggap rezeki dia ajerlah.
Pastu dia ajar aku plak....kalo susah nak cari org baru,boleh rekrut makbapak,adik beradik,sedara mara...amboi..sedapnyer ko cakap.Abih kalau makbapak aku takleh cari downline camner? Samada aku kena cover duit yg dorg labur ataupun aku plak kena cari downline utk dorg.Alangkan aku sendiri pun malas,nak suruh dorg carik? Aku hempuk ni kang sajer...aku cakap tanak tu tanak lah ( masa ni mood aku dah bertukar).Aku kan garang..mana bley sabar.
Masa tu aku tak ambil kisah sgt benda ni samada berunsur penipuan ke atau tak sebab awal2 aku dah reject.Puncanya sebab aku malas nak cari downline.Alangkan produk bank tempat aku kerja pon kadang2 tak sempat nak promote,inikan plak nak promote benda lain.
Pastu,tiap kali dia call aku tak angkat,dia mesej aku tak jawab.Lama-lama dia faham lah.
Selamat......
Jadi sampai takat tu.Aku pun tak hentam org yg nak buat MLM ni.Terpulang pada persepsi masing-masing.Ada org anggap buat bisnes ni utk meningkatkan taraf hidup.Yelah dari buat menda lain yg tak berpekdah ataupun lepak tak wat apa baguslah involve ngan bisnes.Aku tak nafikan, ada yg betul2 niat mcm tu.Kos sara hidup tinggi,maybe nak cari side income.
Tapi....ada jugak yg tak ada etika.Ha,inilah citernya.Berlaku kat family terdekat. A ( bkn nama sebenar) pernah join satu bisnes MLM.Memula tu dia ajak gak adik beradiknya join tapi diorg tak berminat.Tup-tup diam mcm tu ajer.Jadi kitorg pun tak amik pusing sgt.
Tup tup,ada satu kali, adik-beradiknya nak beli rumah, so nak share sekali pakai nama dia untuk buat loan bank.Tak lepas...blacklist.Memandangkan aku kerja bank,sorg adiknya mintak advice aku.
Terperanjat beruk lah aku...kalau blacklist CCRIS ke CTOS ker...kes naya gak.Setahu kami, dia cuma ada loan kete jer.Itupun,kalau ada masalah,takkan lah keta dia tak kena tarik.Rilek jer aku tgk ke hulu ke hilir bwk keta dia.Siasat punya siasat...rupanya dia ada buat personal loan.Lagi haru, dia tak tahu pape pasal loan tu sebab sumernya diuruskan upline dia masa dia join MLM dulu.Skang, dia dah tak active MLM, takde income nak byr personal loan.Turn to NPL...blacklist.
Fine.....aku sedih,marah,kecewa....
Aku tahu si A mcm agak lurus sket.Dia senang percaya org.Aku sedih sebab aku tahu dia org yg rajin nak memajukan diri dia.In fact,dia pernah buat 2 kerja dlm satu masa utk cari duit lebih.Tapi silapnya, dia jumpa org yg hanya nak amik kesempatan atas kenaifan dia.Dan,aku kecewa sebab dia percaya org lain dari adik beradik sendiri.Nasihat diorg dia tanak terima.Tak mintak pendapat family.Alih-alih dah jadi mcm ni...camno tu? Dan aku marah pada upline dia...sanggup pergunakan budak ni utk kepentingan sendiri.Aku tak tau lah MLM apa yg dia join sampai kena buat pinjaman nih.Dia tanak cakap.Adik beradik dia plak dah lupa pasal dorg mmg tanak amik tahu pun.Bukan sikit punya pinjaman.Ribu-ribu jugaklah....aku kata upline dan bisnes dia ni memang takde etika sebab dah tahu budak ni takde ribu-ribu nak wat modal,sanggup plak brainwashed dia suruh buat personal loan.Boleh tak jgn approach budak-budak muda yg ko tahu takde duit lebih dlm tangan.Kononnya nanti boleh cover ngan keuntungan nanti.Skang,sapa nak bayar loan dia? Return ntah ke mana,modal ntah ke mana...
Ntahlah...ini kes yg jadi depan mata..bukan saja-saja nak hentam.Lagipun,aku tanak condemn sumer bisnes MLM ni.Aku takde siasat apa modus operandi dia,struktur dia whatsoever la.Tapi bila dengar sedara terdekat yg kena mcm ni, aku rasa memang baguslah kita ambik tahu sebagai peringatan.Yang ikhlas nak berniaga,teruskanlah.Tapi kalau rasa benda tu berunsur penipuan,penindasan,hentikanlah.Kesian pada org yg tak tahu apa-apa tapi cepat terpengaruh.Aniaya org namanya..
Eh, banyak plak bebelnya...tido ah...nak mimpi indah indah....nak jadi org kaya...huhuhuu

Saturday, 28 January 2012

ANAK-ANAKKU...PERMATA HATIKU

Tadi rasa-rasa nak mengunyah...dah lewat takkan nak makan nasi plak.Godek2 lah peti sejuk,jumpa eskem plak.Cantekkkkk...
On laptop...rasa nak layan video anak-anak yg lama...
Tetiba aku jadi cam org kurang siuman plak....
Memula sengih...
Pastu gelak....
Pastu cebik...
Pastu menangis...
Siap effect airmata bercucuran dan air hidung meleleh sekali....
Aku rasa sebak sgt...sebak sgt tgk perkembangan anak-anak aku...
Dari video diorg bergerak-gerak tendang perut aku...
Sampai kuar dari perut...
Dari tahu melalak ajer...meniarap,merangkak,belajar cakap,bangun jatuh,berlari...
Ya Allah,baru aku sedar...masa tu berlalu sangat pantas...
Tau tau tahun depan Amani dah nak masuk sekolah rendah...
La ni pun, Amani dan Hakim dah masuk kindergarten...
Tengok keletah diorg...cakap pelat pelat...
" Ibu angan alah Ani...Ani ayang ibu..." aku sengih sambil menangis....
YaAllah,besarnya AnugerahMu....merekalah nyawaku,jantung hatiku....
Ampunkanlah aku...
Bila kadang-kadang kesabaran aku hilang,suara aku meninggi,tangan pun kekadang hinggap ditubuh kecil mereka,
Tanpa aku sedar yg diorg nak pelukan aku...kucupan aku...
Anak-anakku sayang...maafkan ibu....tapi jangan risau...
Marah ibu bukan bermakna ibu tak sayang...
Pukulan ibu bukan bermaksud utk menyakiti...
Ibu sayangkan kalian lebih dari nyawa ibu..kalianlah harta ibu dunia akhirat...
Hukhukhuk....nak tidolah...sikit jam lagi aku ngadap laptop ni...mau satu rumah terjaga...tak pasal-pasal diorg antar aku ke Tampoi...huwaaaaa.....

Friday, 27 January 2012

KEHIDUPAN DI HOSTEL

Hari tu aku baca kat paper..ruangan surat pembaca tu kalau tak silap aku.Ker,kat majalah? Ntah,tak ingat.Ala,sumber tak penting.Yang penting isi yg nak dibahaskan...er..bahas?
Penulis tu komplen,pasal keadaan kat asrama sekolah especially kat Sekolah Berasrama Penuh.Katanya...daif.Tak macam zaman dia sekolah dulu-dulu...lebih kurang 20 tahun dulu.Maybe skang,anak dia plak yg masuk SBP tu kut.
Kalau diikutkan,aku setuju dengan apa yg dia tulis.Sebabnya...bukti depan mata.
Hari tu,aku balik kampung.Mak aku ajak pergi hantar adik bongsu aku kat Maktab.Okeh,best gak melawat asrama.Dah lama tak tgk keadaan kat hostel ni.Boleh mengimbau kenangan zaman-zaman duk hostel dulu.Huhuhu.....
Sebaik aku jejak masuk kat dorm,perasaan aku bercampur aduk.Terkejut dan sedih.
Terkejut sangat bila tgk keadaan dorm yg daif giler.Aku mcm tak percaya...tak padan dgn imej prestij Maktab nih.Macammana budak-budak ni boleh tinggal dgn persekitaran yg bagi aku lagi teruk dari rumah kongsi.Dari muka pintu,aku dah tak sedap hati tgk almari kasut yg tunggang langgang.Kasut bersepah sepah,selipar apatah lagi.Bau stokin dah buat aku mual.
Sepanjang aku melangkah nak pergi ke katil adik aku,terbeliak beliak mata aku tgk keadaan dorm.Disebabkan ada lagi penghuni yg belum balik,ada lagilah tilam yg tak disarung cadar.Sedih dan mual aku tgk tilam yg sgt uzur,hitam berkerak,berlumut,berlubang pun ada.
Katil besi pon dah berkarat.Meja study pun daif,simen berlumut,almari cam nak runtuh,langsir jgn citerlah...ntah baper tahun tak tukar tak tahulah.
Sedih...aku sedih...
Aku tak tahulah keadaan kat sekolah lain mcmmana kan.Tak adillah nak kata sumer sekolah berasrama mcm ni.Maybe ada yg well mantained.Tapi yg ni,sedih sungguh aku.Sepanjang2 aku kat dorm,aku membebel..."Mcmmana kau study dik,mcm rumah kongsi,"
Adik aku sengih ajer.Dah biasa katanya.Lagipun ni bangunan lama katanya.
Aku wonder,pihak sekolah langsung tak amik tahu pasal hostel bebudak ni ker apa? Tak ambik berat langsung ke pasal tahap kebersihan tempat bebudak ni tidur,study.Itu tempat tidur,toiletnya camna agaknya.Tak sampai ati aku nak gi jengah.
Ini bukan masalah bangunan tu lama tak lama.Takkanlah takder peruntukan langsung utk tukar perabot yg daif tuh.Ini tempat bebudak nak timba ilmu,nak belajar,nak jadi org berguna kelak,bakal pemimpin..tapi belajar dlm persekitaran yg menyesakkan,kotor dan daif.
Bukan nak suruh sumbat perabot IKEA pun kat dlm tu,tapi agak-agaklah.At least tukarlah tilam tu.Aku agak,umur tilam tu sebaya aku gamaknya.Letak cadar lima nam ploh lapis pon blm tentu bau hapak dia boleh cover.Kesian aku tgk bebudak tuh.Memanglah lama-lama biasalah,tak effect kat study pun,tapi nak ke kita,bebudak ni bawak budaya pengotor tu ke dunia luar kelak.Otak bijak,tapi bilik tidur...MasyaAllah...cam rumah sampah.Nak ke kita?
Aku pernah pergi ke rumah salah sorg jiran aku kat kampung.Dia ni org susah,rumah kecik ajer.Tapi aku kagum...rumah dia bersih.Kain baju elok tersusun rapi atas rak kecik.Walaupun nampak daif tapi selesa.Get my point? Dahlah tempat dah daif,berselerak plak tu.Camne nak study?
Bagi aku,tak guna kau push bebudak tu belajar lebih had.Cuti sekolah pon takleh balik ada kelas tambahan.Siang malam tak henti-henti disuruh belajar.Yerlah,kalau prestasi bebudak ni merudum,pihak sekolah yg malu.Belajar belajar belajar,aspek kehidupan lain tolak tepi.
Aku taklah blame pihak sekolah membabi buta.Mungkin ada masalah diorg sendiri.Tapi kalau boleh,dengarlah suara pelajar sekali sekala.Mak bapak ni bukan nak expect tinggi sgt,tapi bila dia hantar anak masuk sekolah asrama penuh,mestilah dia harap anak dia belajar ngan selesa,bukan belajar teruk2 mcm nak mati..
Zaman aku sekolah dulu,hostel aku cantik,selesa,mewah ( utk taraf asrama lah)...makan sedap.Sbb tu aku suka dan sayang sgt hostel aku.Jadi aku sedih bila adik aku duk hostel yg mcm ni.Aku bukan tokok tambah,aku tgk sendiri.Dan penulis tu pun bangkitkan benda yg sama.
Aku harap nanti,ada pihak berkenaan yg prihatin.Pelajar2 tu sumer adalah masa depan kita.Kita kene didik mereka bukan saja utk menghafal fakta pelajaran semata-mata,tapi cara utk berdisiplin,pembersih,sihat dan sentiasa inginkan suasana yg selesa.
Huhuhu...sian adik aku.Nasib baik ko dah abih sekolah....

Thursday, 26 January 2012

CUTI CNY 2012

Chinese New Year...cuti 4 hari termasuklah weekend...huhuhu..
Ya..bukan aku yg bercuti...cuti utk org lain  yg bekerja.Utk org mcm aku ni hari-hari cuti.Eh? Yer ke? Tak jugak...bukan aku duk melepek jer kat umah.Bila hari cuti,means aku pun cuti gak...tak kira...
Yerlah...cuti dari jadi driver...
Hohohoho...nak jugak...yerlah yerlah...bagi kau cuti...hambikkkk....
So..memandangkan cuti panjang maka berduyun-duyunlah penduduk Malaysia balik kampung...
Ataupun pergi melancong...
Jadi...disebabkan aku laki bini nak elakkan dari jam,kitorg tak balik kampung dan kitorg juga tanak bersesak sesak kat tempat percutian...
Maka kitorg holiday kat umah...weeeeeee....seronoknya....( pujuk diri sendiri...sobs)
Eh...walaupun kat umah,still boleh berseronok2 juga tahu...so inilah jadual percutian aku kat Shah Alam...( mcm ada saper kesah...eh suke aku lah..)

Hari Sabtu,21/01/2012

Aku kan merajuk hari Jumaat tu ( sekali lagi,ada org kesah??) maka selepas Subuh,aku ajak anak anak membuta sampai kul 10am.Laki aku pepagi buta dh kuar,join budak ofis dia main futsal.Lepas bgn,aku mandikan anak-anak,bagi makan penampar sarapan,kemas umah sikit2 ( mode merajuk lagi) pastu melepak.Masak? Takde dlm agenda....kata cuti kan...
Laki aku balik tghhari,beli lauk siap-siap.Dia tahu aku takde mood aritu.Bagi budak2 makan nasi tapi sendiri tak makan.Mogoklah sgt kan...badan dah mengigil..sialan betullah.Apsal taknak bagi kerjasama nih? 
Buat2 jemur kain sambil lalu lalang depan laki mintak dipujuk.Hahahahaha...seb baik laki aku memahami dan pujuk.Buatnya dia bagi penampar,naya jer...
Yeaaa...sesi merajuk dah tamat.Perut dah bergelora,my hubby (tetiba) ajak makan kat luar...moh kita makan kat Tupai-Tupai Steamboat...hambik kau...aku melantak cam org kebulur.Padan muka.
Sekian jadual percutian aku pada hari Sabtu...hahahahahahaha...

Ahad - 22/1/2012

Confident sgt hari ini takde org nak merayau kat KL.Yerlah,org Cina kan nak raya,mestilah dorg sibuk buat preparation kan? Pastu org KL byk balik kampung.Lupa plak aku,ni kan cuti panjang.Mestilah ada org dtg bercuti kat KL bendul...
So,kami ( termasuklah adik ipar aku 3 org) decide nak ke IKEA.Bukan nak shopping sgt.Sajer nak jenjalan.

Taknak dedahkan identiti org yg makan ni...buruk lantak...warghhhhhh

Menu wajib...Meatball

Sikecik ni,dlm sembelit2...makan byk gak.Cuak aku

Tuan tanah kedaung melawat tapak

Dah penat melawat kawasan,makan eskem plak

Amani yg jobo

Hakim sheeepittt ibu!!!
Opppsss...tak sengaja...tershopping!!! 
Pastu giler sesak kat IKEA tuh...ingat takder org...takper takper....
Balik,membuta kat umah.
Petang,aktiviti beriadah plak.Gi berenang.Lokasi...rahsia

Budak takut air....

Over confident plak.Nak main kat kolam org dewasa

Kitorg balik dah nak Maghrib.Jadi,aku cam biasa ler...holiday mode kan, off kitchen lah.Hahahaha...moh menuju ke Seksyen 7,Amin Thai Restaurant.Ikan 3 rasa dia sedap tahu....
Dah balik dinner...apa lagi...tido lah...

Isnin - 23/1/2012

Pagi Raya....hehehehehe...adik2 ipar aku nak gi beli buku.So,hari ini,kitorg punya destinasi lain-lain.Amani ikut diorg so kurang korum lah kitorg arini.Pepagi lagi breakfast kat Pelita Seksyen 9.Hoh...feeling2 tourist sungguh kitorg cuti nih.Dapur aku manjang tutup.Sengal...hahahahaha
Pastu,menuju ke rumah lion ( panggilan si Hakim utk Sunway Pyramid).Memula,bwk Hakim gi main dulu.

Benda alah ni dia nak main.Tak pepasal Daddy kene naik sekali


Balik2 dia jer yg posing

Pastu gi singgah MPH jap.Beli buku barang seketul dua pastu balik lah.Org kemain ramai.Malas nak makan kat Sunway.So,on the way balik Shah Alam,singgah kat TESCO,makan kat Pak Hailam Kopitiam.

Hakim dan posingnya yg comel (dia yg kata)

Kalau pegi sini,order lah Beef Noodle...terbaekkkkk
Menjelang petang...aktiviti beriadah.Pergi berenang lagi.Balik dekat2 Maghrib jugak.Pastu memasing dah terlepek tak larat nak kuar lagi.Apalagi,order Pizza Hut ajer lah.Punyalah lama giler tunggu.Takper2...ngam2 budak tu sampai, terus bedal pizza pastu layan citer Petaling Street Warrior kat Astro First ramai-ramai.

Selasa - 24/1/2012

Hari last cuti-cuti Malaysia Shah Alam kami.Dapur telah dibuka kembali.Rasa bersalah gak tak masak 3 hari.Yerlah,sejak-sejak jadi fulltime housewife ni kan.Kalau dulu,ada alasan penat keje.Hehehehe...tapi,hubby ku memahami.
Bunyi cam gempak,hakikatnya aku buat cekodok bilis jer utk breakfast.Pastu,aku terus masak Nasi Ayam.Kul 12 sumer dah settle makan.Alhamdulillah.Tapi,aku masak sikit sgt.Cukup2 utk lunch ajer..


Agak-agak petang,laki aku ajak keluar lagi.Makan donut kat Jco Sunway.Yahoooo....faveret aku.Tapi tak sempat snap gambar...zup zap zassss...selesai 12 bijik donut.Org ke apa ni???
Jadi sekian sajer cuti cuti aku sepanjang 4 hari ini......hahahahahahha...best tak best tak??

Monday, 23 January 2012

AKU BUKAN SUPERMAK

Aku sedih tahu...
Sedih..kecewa...frust...(sama ajerlah kan ) untuk menunjukkan betapa kecewanya aku.Kalau aku tahu bahasa lain lagi utk kecewa mesti aku tulis kat sini.
Aku tahu..bila kau jadi ibu, tugas utama kau adalah untuk melindungi anak-anak...
Dari sakit,cedera,kecewa dan sebagainya...
Dan aku rasa,aku telah berusaha keras untuk melindungi anak-anak aku...
Dari segi makan minum,sejak bayi,makanan diorang aku sediakan sendiri...jarang aku bagi yg segera (bukan tak bagi langsung..tipulah kan...tapi memang aku usahakan buat bubur sendiri walaupun aku kerja,aku bekalkan bubur kat pengasuh)
Kalau pergi mana-mana,aku akan pastikan diorg melekat ngan aku,kalau tak pun,aku akan pastikan ada org awasi diorg.Aku sanggup tak shopping kalau aku rasa aku takleh control diorang.
Kalau pergi kedai makan,aku tak biar anak-anak aku berjalan tak tentu arah kat kedai,mana tahu,pelayan kedai bawak makanan panas-panas,anak aku langgar dia ker...tertumpah pulak sup panas,kuah panas,air panas...eiii...mintak simpang.Mulut aku memang riuh marahkan diorg dan aku akan pastikan diorg duduk kat kerusi elok-elok..
Kalau anak-anak sakit,aku tak tidur malam...setiap jam aku bangun aku check suhu diorg takut panas melampau.Kalau panas,aku basahkan ngan tuala,tak cukup gak aku mandikan terus.Pernah satu ketika, tiga-tiga sekali demam sampaikan aku kene buat satu jadual ubat tampal kat peti ais supaya aku tak keliru time anak makan ubat.
Aku pernah experience,masa tu aku baru bersalinkan anak kedua,Si Hakim...anak sulung aku kena demam panas.Masa tu aku baru jer balik dari hospital.Terjerit jerit aku bila dia kene sawan...kalaulah masa tu aku dapat lari, dah tentu aku bangun sendiri.Dua hari lepas tu,Hakim plak kene demam kuning,kena tahan kat wad.Dah lah duk hospital lain-lain.Walaupun aku baru seminggu bersalin,demi anak,aku tak kisah ulang alik ke hospital.Pam susu,hantar kat Hakim,pastu pergi jenguk Amani.Bukan org tua tak larang,tapi aku tak betah duduk rumah bila anak-anak kat hospital.
Dan...aku yakin...semua ibu-ibu pun macam tuh...
Tapi....
Kau kecewa tak...bila tak semua benda kau dapat nak kawal...dan kau dianggap punca masalah tuh.
Itu yang buat aku frust sangat.Memang pihak yg menuduh tu tak kata 100% aku yg salah dan aku jugak tak kata 100% aku tak salah...aku admit tapi aku tak perlu duduk kat kandang pesalah dan confess " Ya..bahawasanya saya mengaku saya telah bersalah kerana menyebabkan anak saya cirit birit hari ini,kemungkinan disebabkan nasi yg saya tanak tu masih mentah,jadi saya akan bertanggungjawab dan memakan sehingga habis nasi mentah itu sehingga saya sendiri cirit birit..."
Paham tak point aku kat sini?
Bila anak demam...aku terus ditanya...bagi dia jalan kat tempat panas ker? Bagi dia berendam dlm air sejuk ker? Bagi dia makan airbatu ker? Bagi dia kena air hujan ker?
Bila anak demam dan selsema...Ni mesti banyak habuk kat umah,cadar tak tukar,langsir tak ganti....
Bila anak cirit birit....Ni mesti bagi anak makan bukan-bukan nih..
Bila anak kembung dan sakit perut....ini mesti punca susu badan.Ibu makan benda takde khasiat...tu yg effect kat baby tuh...ibu tak makan sayur...blah blah...
Bila anak sembelit...ni mesti bagi dia makan byk daging...pastu susu badan tuh takder khasiat sbb ibunya tak makan sayur kut....
Yer....memanglah tu sumer hipotesis...teori...
Tapi kalau sumernya menjurus kat aku,kalau sumer ayat bermula dgn " ini mesti..."...mau tak hangin.Selama nih aku diam,aku pendam,aku terima yg tu sumer kesalahan aku.Tiap kali jadi apa-apa kat anak aku,pening kepala aku nak rewind memori,apa bende yg aku dah buat.
Tapi selama 5 tahun aku jadi mak...dan tiap-tiap kali anak-anak aku sakit...dan semua soalan ditanya kat aku mengalahkan polis tanya suspek kejadian...aku anggap itu sumer tuduhan...and I cant take it anymore.
Apa lagi kalau yg mengemukakan teori tu pun takder anak pun...tau pong pang pong pang ajer.Yer...aku tak kata sumer org yg belum kahwin,yg belum ada anak-anak tak tau apa-apa pasal parenting...aku tau skang maklumat dihujung jari...tapi kalau setiap teori asyik-asyik nak menjurus kat ibu ajer...apehallll?
Sudahnya aku mengamuk....
Aku mengamuk sebab aku kecewa...aku kecewa sebab aku rasa bersalah.Dan aku rasa bersalah sebab org2 sekeliling asyik-asyik tuduh aku puncanya.
Kau cakap ngan aku,mak mana yg nak anak dia sakit???
Kalau aku ni nak ada anak semata-mata nak menyusahkan anak,nak mendera anak...buat apa aku nak susah payah mengandung 9 bulan,kehulu ke hilir bawak perut,sakit pinggang,malam-malam pun takleh tido sesak nafas.Buat apa aku nak susah payah meneran sekuat tenaga nak kuarkan baby,kena plak baby sangkut bahu dia jer yg kuar...seksa kau tahu tak?
Baik aku dari kahwin jer,aku ikat peranakan aku nih,abih citer....
Kalaulah aku ni supermak...kuman melintas kat anak-anak aku boleh nampak..dah lama aku tepis kuman-kuman tu sumer.Bukan aku tak buat apa-apa, precaution bukan tak buat...tapi kadang-kadang faktor luar pun ada.Yerlah,kalau aku paranoid sgt,takut kuman virus bagai...kurung anak kat dlm umah,setiap inci rumah aku vaccum,cadar tukar hari-hari,makanan sebelum masak aku basuh lima nam kali,perkakas dapur aku steril cam kat spital...nak aku buat camtu sekali ker?
Aku hanya mampu meraung ajerlah....tu jer cara aku nak explain...aku tak reti nak puaskan hati sumer org.Kadang-kadang yg bercakap tu pun aku tgk antibodi sendiri pun tak kuat...tapi mintak aku explain...alahai...tolonglah.Aku tak question hidup ko camne, jgn kacau idup aku ok....
Dahlah...aku dah malas...lantaklah korang.Yang penting,aku akan berusaha melindungi anak-anak aku.Dari bahaya,dari kuman penyakit, dari segala-galanya.Yg penting aku usaha,selebihnya aku serahkan pada Yang Maha Kuasa....

Sunday, 22 January 2012

JUARA MASTERCHEF MALAYSIA YG PERTAMA

Aku memang ketinggalan keretapi....
Bukan takat keretapi letrik,malah keretapi arang yg slow tuh....
Skang baru nak cakap pasal Juara MasterChef Malaysia yg pertama...
Hallah...pedehal sgt kan..aku update pun utk tatapan aku jugakkkk...
Kalau nak buat liputan...blog berita banyakkkk...
Sebab dia ni yg menang lah aku masuk dalam blog aku nih...
Sebab aku minat sgttttt kat dia....
Sejak mula-mula tgk dia kat Masterchef,aku suka sgt budak nih...
Cool,tenang,tak over,kreatif...
Kalau dia ada dalam kumpulan,biasanya dia boleh byk membantu...
Sesetengah peserta tuh aku rimas tul lah...ngan drama nya...ngan airmatanya...
Dengan bercakap merapu-rapunya...yang overrrrr pun ada...
Dia rilek jer...tau tau jer menang...
Apapun she deserve to win.....tapi Wahidan (naib juara) pun best.....

Ezani Farhana - Tahniah!!!!!!

Thursday, 19 January 2012

HARI YG SGT MENCEMASKAN

Berapa kos yang harus anda bayar untuk membuang air besar?
Kalau pakai tandas sendiri...takleh nak agaklah kan...
Kalau pakai tandas awam,paling mahal RM2 la kut...
Semalam aku terpaksa membayar RM50 supaya anak kecik aku buang air besar....
Oklah...serius lah serius...this is not a joke okay...
Semalam hari yg paling menggundahgulanakan aku...
Aku bab bab anak2 kecik sakit ni,reaksi pertama aku ialah panik dan lembut lutut dulu...pastu jiwa tak tenang sampailah bila masa berjumpa doktor.
Baby kecik aku ni,dari hari selasa,aku nampak dia teran berak tapi yg kuar sikit ajer.Pastu dia rilek jer,main,makan sumer cam biasa.
Pastu pagi rabu,dia teran balik tp cuma ada sisa sisa kotor jer kat pampers...
Aku dah start cuak dah.Pagi2 aku gi pasar beli pisang bg kat dia.Hope dia buang air mcm biasa.
Tgh hari,dia mcm nk teran,tapi dia ngantuk.Aku susukan pastu bg tidur.
Dlm pukul 2 dia bgn.Main kejap,pastu dia teran berak tp meraung.
Ya,masa utk panik.Aku bukak pampers,tgk bontot,terkejut aku bila tgk najis dia keras dh tersembul.Tapi sbb sakit dia tak mau teran dah.Meraung dah.
Nasib baik mak mentua aku ada.Aku jerit panggil dia.Aku sendiri plak yg nak meraung.
Takde cara,aku try korek tp tak byk kuar.Lagi plak aku takut punggung dia luka plak.Takleh jadi,aku pakaikan pampers,amik kunci keta,bwk mak mentua sekali,merempit gi spital.Nasib baik dekat.Nasib baik lg,klinik spital tu tak ramai org.Biasanya berejam nunggu.
Masuk bilik doktor,explain.Doktor tu senyum jer.Mesti dia tahu aku panik.
Doktor masukkan ubat ikut bontot dan suruh tunggu sampai dia selesai buang air,doktor akan check balik.Jadi,sementara tu aku bwk dia kuar beli belon.Masa aku tanya harga,aku plak yg rasa nak tercirit.What,belon bangang nih harga RM8?
Pastu tetiba dia meneran.Maybe perut dia memulas sgt,dia meraung kat hall tu sampaikan nurse kat kaunter pon jenguk2.Nurse yg tlg doktor tadi pun dtg tgk.Siap ada lagi sorg cleaner pon dtg jugak tgk.Nampak sgt pitching anak aku ni tinggi.
Selesai,aku lega..
Lepas basuh dan pakaikan pampers,doktor check perut dia.Alhamdulillah,dr kata usus dia dh clear.
Huh,panik giler.Sepanjang umur idup aku jadi mak org,ni lah first time aku berdepan ngan situasi mcm ni.Aku pelik gak,apa puncanya sbb dia mkn,menyusu mcm biasa.Minum air pun mcm biasa.
Itulah dugaan jadi mak.Doktor tu senyum cool jer masa muka aku pucat lesi nak explain.Yerlah,bg dia small matter,bagi aku big problem.Kesian anak aku.Pengajaran lah utk aku.Maybe lately ni dia kurang makan buah or kurang air.Maafkan ibu adik.Sian adik..huhuhu.
Alhamdulillah,sampai skang,dia dah buang air mcm biasa.
Aku pun tak tau camne boleh ilang rasa jijik korek benda alah tu.Itulah kasih mak kat anak.Lagipun,baby punya,apa nak jijik.
Agak2 bila aku dah tua,diorg jijik tak nak cebok aku?

RESEPI AYAM PANGGANG

Amaran: Entry ini mempunyai unsur unsur keji,riak dan perasan...diharap bersabar membacanya...

Bertemu lagi dalam rancangan masak memasak ye puan puan.Tajuk resepi saya kali ini ialah...

AYAM PANGGANG ADER AKU KESAH?
Bahan-bahannya

Ayam beberapa ketul (nak seekor pun xper...lantak ko lah,ader aku kesah?)
Peringatan penting - Ayam mesti diBOGELkan utk memberi gambaran yg jelas kepada mata anda.Sekiranya ia memakai kulit,ia tak akan mampu menyampaikan mesej resepi ini kepada puan puan yer...

Sos lada hitam
Sos BBQ
Sos Tiram
Sos Tomato
Sos Cili
Madu
Garam
Kentang

Cara-caranya
1) Gaul semua bahan sos + madu+ Garam.Portion adalah ikut suka yer puan puann
2) Bila bahan sos dah sebati, gaulkan ayam dan perap sekurang-kurangnya sejam.(Nak satu hari satu malam pun takper.Jika anda mengalami masalah sembelit,disarankan perap selama 3 minggu sebab by the time anda makan,tak sampai seminit confirm cirit birit.)
3) Panaskan oven pada suhu 180 c selama 10 minit.Bila dah panas,masukkan ayam tadi dan panggang selama 40 minit.
4) Jangan lupa masukkan kentang yer....


Bila dah masak...ni lah hasilnya:-

Sorry,gambar x senonoh sebab aku dh cekik 2 ketul ayam dah tadi

Sepertimana tajuk resepi ini,demikian jugalah konsep hiasannya yer puan puan.Menggunakan konsep " Sukati Aku Ler" akan mengurangkan perasaan bersalah tukang masak apabila masakannya dipandang serong oleh suami ataupun mertua...
Aku dah pun makan masakan aku ni...rasanya agak mabelles la mengikut piawaian tekak aku.Dan sehingga entry ini ditulis,aku belum mengalami cirit birit lagi,jadi rasanya resepi ini sangat berjaya lah...
Selamat mencuba!!!!

Wednesday, 18 January 2012

ISTERI ANDA TAK KISAH...SAYA KISAH

Headline paling sensasi...
" ISTERI SAYA TAK KISAH SAYA BERBOGEL".....
Statement seterusnya...
“SAYA tidak akan menolak jika ditawarkan untuk berbogel dalam mana-mana filem di masa-masa hadapan dan isteri saya pun tidak kisah jika saya dikehendaki berbogel sekali lagi (dalam filem).

Huhuhuhu....

Gilak ahhh statement...menjiwai watak katanya.Atas nama seni katanya.Atas kehendak skrip katanya,Supaya penonton dapat gambaran lebih jelas katanya....
Kang aku membebel,kata aku bajet ustazah plak kan?
Tapi ini kenyataan paling bangang pernah aku dengar dari seorang lelaki beragama Islam....
Kau ingat penonton kat Malaysia ni bangang sangat sampai kena buat adegan macam tu baru faham jalan ceritanya?
Atas kehendak pihak produksi? Penulis skrip? Pengarah? Produser?
Kau tahu siapa produser filem ni, kalau dia yang berbogel org dah tak kisah...
Orang yg tengok kau bogel tu pun free2 dapat dosa gak tau tgk aurat kau tahu...aku bukan nak kutuklah, kalau dosa sama banyak jer,baik aku request Brad Pitt ker,Johnny Depp yg bogel...baru berbaloi...kuikuikui...ni tgk kau bogel,dahlah dapat dosa,muntah hijau plak.....
Apa ajer lah melalut...ilek ah,takyah ah serius sangat...
Dahlah...aku harap adalah ustaz-ustaz yang tegur pasal kes ni nanti...
Yang aku hairan tuh...adegan camtu boleh lepas plak ek?
Tahniah tahniah....Malaysia dah setaraf Hollywood...aku kagum...
Sian Faizal Tahir...baru bukak baju dah kena gam...
Yang ni bogel terus....rilek ajer kuar statement berani mati tuh....
Ohhh....donia.....

Tak tahu nak cakap ...eh..nak tulis apa

SHAH ALAM: Seorang bekas pegawai pendakwa mencium kaki anak tirinya selepas Mahkamah Sesyen di sini, semalam menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun berikutan mengaku salah merogol kanak-kanak berusia 11 tahun itu di rumahnya di Seksyen 17, di sini.
Tertuduh berusia 59 tahun itu berbuat demikian bagi memohon maaf terhadap mangsa yang dirogolnya sejak berusia enam tahun. Sambil menangis teresak-esak di atas lantai, lelaki itu melahirkan perasaan kesal terhadap perbuatannya sambil disaksikan isterinya yang juga ibu mangsa.

Berdasarkan fakta kes, hubungan terlarang itu pernah disaksikan isterinya, tetapi tidak diendahkan.
Bagaimanapun, ‘drama’ tidak berakhir di situ apabila ibu mangsa memeluk erat anaknya tidak rela berpisah dengan mangsa yang diletakkan di bawah perlindungan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Lelaki itu yang pernah berkhidmat dengan agensi kerajaan didakwa merogol mangsa di sebuah rumah di Seksyen 17, di sini, pada waktu pagi, antara 2005 dan 30 April tahun lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 376(3) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan. Hakim Mohammed Mokhzani Mokhtar memerintahkan hukuman bermula dari tarikh tangkapan tertuduh pada 8 Mei tahun lalu. Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Salwa Asmary Abdul Rahim memohon hukuman berat kerana tertuduh sepatutnya melindungi anak tirinya sebaliknya merogol mangsa. Malah, mangsa pernah mengadu kepada ibunya, tetapi dimarahi.

Katanya, kejadian menyebabkan mangsa trauma dan memberi tanggapan negatif terhadap anaknya.

itu, katanya, hukuman berat perlu bagi memberi pengajaran kepada masyarakat.
Bagaimanapun, peguam bela, Mohd Hidir memohon hukuman ringan.

atas alasan anak guamnya tua dan menghidap penyakit jantung, kencing manis serta buah pinggang.

Katanya, pengakuan salah lelaki itu juga sudah menjimatkan masa dan kos mahkamah. “Tiada alasan atas apa yang berlaku, cuma tertuduh amat kesal. Dia bertanggungjawab (atas kesalahan itu),” katanya. Berdasarkan fakta kes, tembelang tertuduh pecah apabila mangsa menceritakan kepada ustazahnya bahawa dia ‘berzina’ dengan bapanya selepas mempelajari perkara yang membatalkan puasa ketika pendidikan agama.

Ustazah itu merujuk kepada guru kelas sebelum membuat laporan polis.

Siasatan mendapati, kejadian berlaku ketika ibu mangsa tiada di rumah. Malah, ibu mangsa mengetahui kejadian itu tetapi mendiamkan diri dan berpura-pura ia tidak berlaku, malah memarahi anaknya.

Mangsa menyatakan tertuduh mengugut menghentak kepalanya ke dinding jika tidak memenuhi permintaan mengadakan hubungan seks, selain mengemukakan kondom diberikan tertuduh kepadanya.

Sumber : Harian Metro Online 18/01/2012

******************************************************************************
Aku sangat marah...Ya..sebagai ibu kepada 2 anak perempuan...aku sgt marahhh....

Kes kes macam ni memang berlambak-lambak...aku tak tau lah apa nak jadi....

Pertamanya :-
Yang paling durjana sekali,yang pelaku tu dah tua ok...umur mcm dia ni patutnya dah fikir pasal mati,tapi dia still duk pikir pasal nafsu.Perbuatan tu plak dh lama,since budak tu 6 tahun...adusss...sebak aku...sebaya ngan anak sulung aku masa memula dia kena rogol....xleh imagine aku.

Keduanya:-
Mak dia tahu pasal kejadian tu tapi di diamkan ajer...kenapa???? Oklah,aku cuba utk positif,maybe laki dia ugut nak bunuh dia ke apa ke tapi still...ko boleh dapatkan bantuan.Setahu aku,seorang yg bernama ibu akan buat apa saja utk lindungi anak dia.
Tapi,kalau si ibu tu memang sengaja diamkan sebab dia sayangkan laki dia or takut jadi janda....memang durjana lah!!

Ketiga :-
Mintak ringankan hukuman ? Atas alasan dah tua dan sakit ? What?!!!!
Masa buat takde plak ko pikir bila-bila masa ko boleh "padam" disebabkan penyakit jantung ko tuh.Alih-alih kat dalam penjara tau plak berpenyakit....
Takat alasan menjimatkan masa mahkamah?? Lagi nonsense...kalau ko tak buat,lagi jimat masa mahkamah...

Keempat :-
Scene drama si "bapak" cium kaki....patutnya budak tuh bg penyepak ajer...rasakan...
Si emak plak...baru lah sedih taknak berpisah??? Abih tu,ko biar masa depan budak tu gelap,tak sedih???
Ke ko sedih sebab baru menyesal...kalaulah dulu dia sendiri wat report polis,at least si anak still ngan dia...la ni,laki dah masuk dalam,anak pun dah kena ambik.
Buat apa ko menangis di sini,pergi kau main muzik di sana...eh,dialog ibu mentuaku la plak...

Emo emo....oh maafkan aku sebab terlalu judgemental....org tu maybe dah benar2 insaf...
Maybe aku tak tahu apa situasi sebenarnya yg berlaku lalu terkeluar ayat2 kemarahan tersebut.Tapi...aku ulas dari sudut pandangan aku sebagai pembaca.Luluh hati aku...kesian budak tuh...hancur punah masa depan dia.Speechless la dgn benda-benda macam ni.
Aku cuma berharap dia cepat pulih dari trauma dan masa depan dia cerah.Poor girl...aku doakan dia selalu.
To the parents...bertaubat nasuha lah...dan aku harap keinsafan tu bukan sementara.Allah itu Maha Adil dan Maha Pengampun juga...
Ya Allah, Kau lindungilah zuriat keturunanku dari perkara-perkara sebegini.Ampunkan lah dosa-dosa hambaMu ini...Amin.

Monday, 16 January 2012

MASALAH KETAGIHAN

Aku ada satu penyakit...
Ya...penyakit ketagihan....serius nih...aku tak tipu...
Tapi bukan ketagihan dadah,alkohol mahupun seks yer....
Aku ketagih pada makanan...
Maksudnya bukan aku asyik nak makan ajer...
Tapi,jenis makanan yg aku telan tuh...
Bagi contoh haih senang sket.....
Misalnya...kalau aku tetiba makan mentega kacang...dan rasanya sedap...
Aku akan makan benda alah tuh tak jemu-jemu dlm masa sebulan...
Hari-hari nak makan...hari hari carik benda tuh...
Takat nih..makanan yg jadi mangsa...
Donut,biskut chipsmore,Koko panas,Nestum,mentega kacang,lempeng,Takoyaki,Coffe 3 in 1...
Aku tak makan serentak...maksudnya kalau bulan ni aku ketagih koko panas...
Aku akan bancuh air tu setiap hari selama sebulan...sampai jemu...
Pastu beralih pada makanan lain plak.
Tapi yg paling misteri nusantara...
Hari hari aku makan nasik...
Setiap hari selama 31 tahun...
Ketagih kronik kah aku???????
Warghhh hahahahahahhaha...nah entry paling ilmiah Fieyyyyyy....

KERANA TWITTER BADAN BINASA

Kerana pulut santan binasa..
Kerana mulut badan binasa..
Eh...tukar tukar...ayat diatas dah tak relevan lagi..
"Kerana twitter,badan binasa," Haaaa...barulah mengikut peredaran zaman.Hahahaha..
Zaman IT ni, cara bergossip pun dah lain...zaman nenek nenek aku dulu,gossip disampaikan dari pintu ke pintu...dari Joyah ke Gayah,dari Gayah ke Timah,dari Timah ke Derus...eh?
Zaman dulu,gossip bergerak agak lambat sket...ada jugaklah yg ketinggalan keretapi...Misalnya ada citer org kahwin lari,member dah anak dua barulah ada yg baru tahu..."Ye ke Jah??? Aku baru jer tahu..."
La ni...dalam masa kurang dua minit,satu Malaysia tahu...mentang2lah Najib perkenalkan konsep 1 Malaysia,sumer ko nak applykan sampaikan gossip pun mesti satu Malaysia tahu...
Amik contoh sket...kes Rita Rudaini.Puncanya satu ajer...twitter.
Maka org pun pong pang pong pang kisah dia.Ramai yg hentam dia kenapa masalah rumahtangga nak citer kat twitter bagai.Bagi aku kan, pendapat aku lah kan, manusia ni ada byk ragam.Ada org suka simpan sendiri,makan dalam.Ada org plak,dia mesti nak luahkan...tak kiralah melalui medium mana pun.Mungkin bagi sesetengah org,tindakan tu kurang cerdik,tapi itu cara dia nak meredakan perasaan dia.Dari zaman-zaman dulu sebelum ada FB and twitter ni pun, manusia memang begitu.Zaman dulu,maybe org meluahkan pada jiran-jiran,sedara mara,mak bapak dan terpulang pada org yg dengar samada nak simpan atau nak sebar.Masing2 ada pendapat sendiri kan.
Okeylah...dalam kes dia ni,tak tahulah sapa salah sapa betul.Hal2 yg melibatkan family ni,hanya mereka saja yg tahu jadi lantaklah.Cuma sbb status dia sebagai selebriti,bende ni jadi besar.Kesian tu kesian jugak tapi tak adil utk kita judge dia.Kita tak tahu apa yg bermain dibenaknya,apa yg telah dilaluinya.Kata org,berat mata memandang,berat lagi bahu memikul.
Tapi yg menarik perhatian aku dlm kes ini ialah pencetus masalah ini.Alkisahnya,seorg peminat bertanyakan satu soalan sensitif kepada Rita dimana cara dia menjawab telah menimbulkan kemarahan adik iparnya.Sesetengah org pula kata,peminat yg sama sebenarnya telah menyampaikan tweet Rita itu kepada Zaquan....Wallahualam.Tapi bila aku baca mende tu,geleng kepala sajalah sementelah si peminat tu sebenarnya hanyalah seorg budak sekolah.Fikiran belum matang lagi, tak tahu selok belok perihal rumahtangga,tak aware dgn kesan perbuatannya itu...teruk gak budak tu kene hentam kat blog dia sampaikan dia privatekan blog.
Pengajaran lah kan...batu api ni bukan baru hari ni wujud.Selama mana manusia ni wujud dia memang dah ada.Maybe dia excited Rita nak bertweet ngan dia,so takde apa nak tanya,dia tanyalah soalan kurang bijak tuh.Kesian...budak lagi.Cukup2lah hentam dia,maybe dia tak sengaja.
Nak meluahkan perasaan dlm FB or Twitter tak salah tapi ada batasan.Ramai kawan2 aku yg menzahirkan perasaan tak puas hati dlm FB tapi tidaklah aku nak menghukum mereka sbg attention seekers ke apa ker,lagipun,selama aku baca,isinya tidak keterlaluan,masih berlapik.Dan itu hak mereka juga,asalkan tidak keterlaluan,biarkanlah.Aku memang jarang luahkan dlm FB sebab selalunya aku mengamuk secara live kat rumah.hehehehe...memang agak kurang beretika tapi tulah, susah sgt nak control.InsyaAllah,aku cuba kawal.Kalau tak dpt amuk pada org yg buat aku marah or takde sapa nak jadi mangsa,aku amuklah pada kucing belakang umah ni.Kesian beliau.....hahaahahahahaha.
Terlajak perahu dapat diundur,terlajak tweet buruk padahnya...mende dah berlaku.Sama-sama lah kita doakan keadaan akan pulih seperti sediakala.
Kes hari ini...seorg siswa ditahan polis kerana status FB nya yg berunsur ugutan kepada pemimpin negara...huh...jgn main-main kau....silap haribulan ader jer yg buat laporan polis....eiii tatooootttt.

Sunday, 15 January 2012

ANTARA BUDAYA DAN AGAMA

Ingat lagi kisah Sahar Gul,seorang gadis berusia 15 tahun dari Afghanistan yg didera oleh keluarga mertuanya kerana enggan dilacurkan.Kisah beliau menggemparkan dunia sehingga Presiden Hamid Karzai sendiri campur tangan.



Sadis kan....
Inilah nasib wanita wanita yg hidup di negara2 dimana budaya mereka telah kembali ke zaman jahiliah tetapi disalahanggap sebagai ajaran Islam.Menurut seorang penulis,Afghanistan ialah " A land where only boy's dream come true"
Setakat ni,aku telah baca 3 buku yg mengisahkan nasib wanita2 yg datang dari Yemen,Pakistan dan Afghanistan.Kesemuanya mengalami nasib yg sama.Didiskriminasi,dinafikan hak,didera dan direndahkan darjat hanya sebagai pemuas nafsu dan hamba abdi.Sedihnya, dari ketiga-tiga wanita ini,hanya seorang yang faham bahawa apa yg berlaku kepadanya adalah kerana BUDAYA,bukannya dari ajaran Islam,manakala dua lagi,survive tapi setelah melarikan diri ke UK,hilang kepercayaan kepada ajaran Islam dan menjalani cara hidup Barat yg kononnya lebih membela nasib wanita.
Aku memang recommend kalian kalian baca buku2 ini sebab melaluinya kita belajar budaya hidup org lain dan lebih memahami lebih mendalam apa yg sebenarnya berlaku pada dunia diluar sana.Walaupun mungkin terdapat unsur2 penambahan yg direka utk kesan lebih dramatik,tapi ia byk menginsafkan.



Nilah bukunya:-
1) Unbroken Spirit  by Ferzanna Riley - Mengisahkan seorang warga UK berketurunan Pakistan yg diperangkap oleh bapanya sendiri utk pulang ke Pakistan atas alasan utk bercuti.Setibanya di sana, barulah dia mendapati dirinya diaturkan utk satu perkahwinan. Ferzanna terkandas berbulan bulan di Pakistan sehinggalah akhirnya berjaya pulang semula ke UK.Ferzanna juga didera oleh bapanya sejak kecil.Tapi,endingnya tidak memuaskan.Ferzanna menyalahkan agama sebagai punca kelakuan bapanya.


2) A promise to Nadia - Zana dan Nadia adalah adik beradik warga UK berketurunan dari Yemen.Pada usia belasan tahun,kedua-duanya diperangkap untuk bercuti ke Yemen oleh bapanya tetapi sebenarnya dipaksa berkahwin.Setelah bertahun-tahun hidup dalam sengsara,Zana memutuskan utk meninggalkan bayi lelakinya dan bercerai tapi Nadia telah melahirkan anak perempuan dan terpaksa bertahan demi utk mempertahankan anaknya ( dlm budaya mereka,anak lelaki akan dijaga dgn baik,anak perempuan sebaliknya).Zana pulang ke UK,bersama ibunya (ibu bapanya bercerai slps kejadian itu) berjuang utk membawa pulang Nadia ke UK.Tetapi gagal.Spt kisah Ferzanna,Zana juga keliru antara budaya dan agama,lalu memilih cara hidup barat.


Antara ketiga-tiga buku,yg ni paling menarik.Ia berkisar ttg kisah hidup Maryam Khail.Beliau lahir dari keluarga yg berpengaruh di Afghanistan.Tidak seperti kebanyakan keluarga lain di sana,Maryam lebih bertuah kerana bapanya (pernah menjadi mangsa dera abang tirinya) seorang yg penyayang,lemah lembut dan open minded serta ibu yg berpendidikan tinggi.Pada zaman pendudukan Soviet,Maryam telah menunjukkan penentangan secara terbuka lantas mengancam nyawa keluarganya.Mereka melarikan diri ke US tapi hidup dalam komuniti Afghanistan.Walaupun telah menjalani cara hidup moden,sebagai ketua puak,ayahnya masih terikat dgn budaya puak lalu mengaturkan perkahwinan Maryam dgn seorg lelaki Afghanistan.Malangnya,lelaki tersebut rupa-rupanya seorg yg sadis dan brutal,telah mendera Maryam sepanjang tempoh perkahwinan.Maryam berjaya menuntut cerai tapi anak lelakinya telah dilarikan bekas suami ke Afghanistan.Maryam kemudian telah berkahwin dgn seorg lelaki Arab Saudi dan berjaya menemui semula anak lelakinya selepas 16 tahun tetapi malangnya anak yg terdidik dgn cara hidup yg menyaksikan wanita hanyalah sebagai objek mainan,menjadi sadis,kejam dan dingin terhadap ibunya sendiri.
Tapi Maryam faham bahawa apa yg berlaku adalah budaya masyarakatnya, bukan dari ajaran Islam itu sendiri.Buku ni menerangkan perbezaan antara keduanya,setidaknya mengelakkan kekeliruan dikalangan org barat yg menuduh Islam adalah punca diskriminasi terhadap wanita.

Wah,ayat aku,ilmiah sungguh....
Saje lah nak share....sebab kita kena faham,dalam dunia akhir zaman,masyarakat Islam telah kembali kepada kelakuan zaman jahiliah.Buku2 ni semua sebenarnya memberikan fakta2 yg lebih jelas tentang aplikasi Hukum Hudud,Qisas dan Takzir yg dimanipulasikan utk kepentingan sebelah pihak sehingga menimbulkan salah faham pada masyarakat bukan Islam.
Contohnya : - 
Nenek Maryam adalah seorg balu.Dia berada dlm pengaruh puak yg diketuai oleh anak tirinya.Dlm budaya mereka,seorg balu yg berkahwin lain akan hilang hak terhadap anak-anak.Anak2 akan kekal dlm puak manakala dia akan mengikut puak suaminya.Memandangkan beliau mempunyai 3 anak perempuan,beliau enggan menikah lain ( perkahwinan diatur oleh anak tirinya) dan perbuatannya itu menimbulkan kemarahan anak tirinya.Beliau sesenang hati menjatuhkan hukuman rejam namun berjaya dihalang oleh anak lelakinya (ayah Maryam).
Tengok,hanya sebab tak dgr cakap dia,suka suki dia nak rejam org.Babab bontot ajer sudahlah...
Sebab itulah org kafir memandang serong pada ajaran Islam.Ajaran Islam tu tak salah,yg salah ialah org Islam yg memanipulasikan ajaran agama utk kepentingan sendiri.
Mende mcm ni bukan jadi kat negara2 lain ajer,kat sini pun ada.Contohnya,bila bab poligami....wah,bila nak menikah lain,abih segala Surah,Hadis keluar.Memanglah cik abang,poligami tak salah.Ko tak adil tu yg salah,reti??? Bila Erma Fatima buat cerita Tahajjud Cinta,ramai yg marah kononnya memperlekehkan agama,tapi kita tak sedar,drama tu menayangkan realiti.
Jadi,Ustazah nak terangkan ye ye ye,hadirin hadirin sekalian...errr....sekian terima kasih....
Sorrylah,aku bukan ustazah yer,ilmu aku masih sgt cetek lagi.Cuma nak berkongsi cerita-cerita mcm ni supaya kita faham.....budaya dan cara hidup tidaklah melambangkan agama, tapi ajaran agama yg diaplikasikan dengan cara yg betul akan menjadi teras dalam budaya dan gaya hidup kita...
Sekian sajer tazkirah utk hari ini....haaaa...semputttt...

Thursday, 12 January 2012

MENCARI YANG HALAL ITU WAJIB

Lepas makan tgh hari, aku bancuh kopi 3 in one.Uhhh,sodap eh...
Lepas minum baru teringat,check label halal tak?
Skang, nak makan,nak minum kena hati hati...
Silap haribulan termakan benda alah yg ada DNA tuuut....
Ataupun diproses secara tidak halal...
Ada yg sound haritu..ala...akak tuh laa...(nada mengumpat...kejiiiiinya)
Masaklah sendiri...tentu tentu halal...katenyerrrr
Yerlah kak...nanti saya nak belajar ngan akak cemane nak blend bijik kopi ni jadik 3 in 1...
Beli ayam mentah...bukan cam dulu...ko bela,ko sembelih,ko masak...
La ni,yg kat pasar..ntah betul ke idak cara sembelih...
Barang2 masak,still ko pakai rempah ratus paket-paket...
Terjaminkah halal haram nya...
Memang serba tak kena lah..tapi untunglah JAKIM rajin wat kerja...
Jadi nak mencari yg halal skang,bukan masalah besar...
Tapi,aku masih paranoid...
Sampai benda alah ni pon aku cari label halal nya...memula cuak sbb takder label halal...
Pastu sengih sorg2 bila mengenangkan .....................(fill in the blank) sendiri....

pencungkil gigi baiiii

Wednesday, 11 January 2012

Hari ini dlm sejarah

Hari ini dalam sejarah..
Tak tengok tv langsung ari ni,rekod tuh,rekod.
Lepas bebudak tido,perut lapar..
Makan durian satu tupperware,
Mee goreng segera Sedap sebungkus,
Skang tgh terlantar atas katil cam ular sawa,
isk isk isk,mak sapa lah ni,
Geleng pala utk diri sendiri.

Tuesday, 10 January 2012

Bahasa jiwa bangsa

Aku memang rajin godek2 google untuk cari bahan bacaan.Apa2 isu hangat terkini (yg menarik hati aku ajerlah) mmg aku baca.Yerlah,bila dh duk umah,dunia bukan berlegar dlm umah ajer,mestilah mahu global..amende ajelah aku merepek ni.
Berita panas minggu ni mestilah pasal Anwar.Banyak blog2,berita online duk ulas pasal kes dia.Aku taknak ulas citer pasal dia.Dah berlambak kat dlm internet ni.
Aku sajalah baca baca blog ni dan ada sesetengahnya buat aku sakit jantung..
Ada yg tulis elok elok bahasanya,tapi yg tukang komen,MasyaAllah,ayatnya tak lekang dari carutan dan maki hamun.
Ada gak yg tulis dari awal sampai akhir,mencarut jer.Yang tukang komen? Pikirlah sendiri.
Sedih sedih..
Dan kebanyakkan dari mereka adalah Melayu..
Walau ko berbeza fahaman politik sekalipun,perlukah kau maki dia,carutkan dia,sumpah dia ke neraka? Ini tidak tertakluk pada Anwar jer,tapi juga politician lain termasuklah PM kita dan bininya.
Biasanya yg mengutuk mcm tak ingat mati ni tak kenal pun secara peribadi ngan org2 yg dikutuknya tu.Ada satu org ni,dia kutuk Nik Aziz dgn kata Nik Aziz ni sesat,ahli neraka,bukan ulamak tp p****mak.Apa sumer ni?Kau tak hormat dia sebab berbeza fahaman politik takpe,tp hormatlah dia sebagai orang tua.Sedih tau,imagine org kutuk ayah n atuk ko.
Mcm jugak org kutuk Najib dan Rosmah.Kalau kritik2 tu biasalah,tapi jgnlah membabitkan fizikalnya.Apalagi nak menyamakan beliau ngan binatang.Hormatlah sikit beliau sebagai makhluk ciptaan Tuhan.Dah kalau fizikalnya camtu,ada dia mintak ko dukung dia ker?takder kan,tau jer dia jalan sendiri.
Aku dan laki aku berbeza fahaman politik.Aku birthday party,dia slumber party.Tapi most of the time aku avoid berbincang pasal politik ngan dia sbb kemungkinan aku end up jd penderhaka sgt tinggi.Tak baik pukul laki woooo.hahaha.(apsal gelak,takde punchline pon)
Sebabnya,dia percaya apa yg dia percaya dan kita tak dpt nak ubah apa yg dia percaya.Same goes with me.Pandangan boleh dikongsi tapi aku kene respect apa yg dia rasa dan percaya.Selagi tak melibatkan akidah,dia boleh sokong apa saja.Bila saja dia bukak bab politik,aku terus buat buat check pampers anak.Eh eh,rafhanah beraklah..abang gi basuh.Haa,pastu dia diamlah.Haha,keji tak taktik aku?
Kau boleh berdebat,bersyarah,berkempen,tapi bahasa tu jgnlah kesat sgt.Aku pun ada emo emo bila bab politik ni tapi jgnlah menghina seseorg poltician tu memanggilnya nama yg tak elok.Lagipun,kita hanya kenal mereka melalui media,bukannya peribadi,jadi naper nak hina diorg mcmtu sekali.Betul ker dia buat salah tu salah ni.Kita tak tahu diorg betul ke salah.Hanya Allah yg tahu.
Amboi,dah merepek ke permasalahan politik plak.Aku ingat PRU13 ni aku kene masuk bertanding.Tapi..er takyahlah.Tak sangguplah dengar diorg kutuk aku dan samakan aku ngan Ratu Cantik.Eiiii,mintak simpang.Hahahaha(apsal gelak,takde punchline pon?)

BERITA MINGGU INI

9th January 2012 -Anwar dibebaskan dari tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya Saiful Bukhari Azlan.Perhimpunan 901 anjuran penyokongnya dicemari dengan insiden 3 letupan di perkarangan Mahkamah Jalan Duta.5 org awam tercedera.
Chewah,cam pemberita laks aku kan.hehehehe,bukan apa.Saja nak catit any berita yg agak significant utk tahun 2012.Kang ujung tahun aku buatlah review mcm yg suratkhabar selalu buat tu.Tapi aku tak bercita cita jd wartawan atau selebriti TV pon.Sajer jer suka suka.
Nanti agak2 ada berita baru lagi,aku catit lagi lah.Tapi suratkhabar kat Malaysia ni boringlah.Xder bahan berita best sgt.Balik2 cerita Presiden PERKASA buat report polis.hahahaha.
Hah,lupa plak,lagi satu.Hari sebelumnya,Dato Hassan Ali dipecat keahlian PAS.
Wallaweh,berita politik ajer.
Sukan plak..Tahun ni Dato Lee Chong Wei menang Terbuka Korea.Main badminton yer,bukan masuk pertandingan bintang Kpop hokayy.
Datuk Nicol Ann David plak menang lagi skuasy Siri Dunia.Dunia beb dunia..bangga tau.
Hiburan..takder yg menarik.Takde sape bergaduh minggu ni.kui kui kui.
Sekian saja liputan berita utk minggu ini.Aku wat liputan seminggu sekali jer.Dasar wartawan pemalas.Dahlah sumber pon dr berita2 yg dh sedia ada..hahaha.

Monday, 9 January 2012

PRODUK KECANTIKAN

Masa aku muda remaja dulu..eh skang muda lagi lah rasanya..hehehe..aku telah mengalami masalah kulit yang serius ( nape aku rasa cam ada tak kena ayat ni,skema sgt kut).
Masa tu kalau aku tak silap dari tingkatan 4.Masa tu giler ah byk jerawat bertempek tempek kat muka.Mak aku sgt risau tgk muka aku...prihatin sungguh.Takut takde org nak aku kut...hehehe..jgn risau ma...kakak ni gojes...hahahahaha...halla Fiey,takyahlah buat muka kerek tuh...
So mak aku belikan aku satu jamu.Siap warning kat kawan dia yg jual jamu tu " Kalu muke anok aku making terok,siap ah mung," Oh...akak terharu..
Pencuci muka jgn citer ah...mcm2 aku try...yg ada T3 lah,Oxy lah,apelah...
Tapi tetap tak jalan...mcm tu gak.Biasalah,penyakit remaja.Tapi masa aku form 5 sampai matrik,dia dh kurang sket.Tak lah hilang,tapi taklah menggerunkan sgt.
Tup tup masa aku first year...huh...tetiba ianya mengganas.Sangat ganas sampai aku malu nak kuar rumah.Nasib baik masa kene tu tgh cuti semester.
Memula dia naik jerawat besar besar...
Pastu bernanah...
Baik satu,tumbuh lagi satu...
Pastu tumbuh dua tiga...
Jenuhlah aku cuci muka....scrub sampai nak tertanggal kulit muka...
Mcm2 cara aku try..mintak petua org dulu-dulu lah.Pakai kulit kayu manislah...hapelah...
Ada satu petua org bagi...nak matikan jerawat...pakai bawang putih.
Dengar sini yer...jgn sesekali try petua ni tahu...
Lepas sejam...aku rasa panas panas kat muka.Pedih panas pedih panas!!!!
Aku belek cermin...terkejut beruk aku!! Beruk pun tak terkejut mcm aku...
Muka aku dah kemerah-merahan mcm kene bakar.Cepat2 aku basuh muka ngan air banyak-banyak.Area jerawat tu dah mcm terkikis kulitnya.Pedih siot....
Esok pagi...aku keluar belakang umah.Nampak daun lidah buaya.Baru aku teringat.Bukan ker daun lidah buaya tu bagus.Cepat2 amik,potong,amik gel nya sapu kat muka.Lega...sejuk muka.Pedih pun kurang...
Mak aku terkejut tgk pipi aku,dia suruh bapak aku bawak gi klinik.Masa kat dlm klinik,aku pakai tudung tutup pipi.Serius...aku malu sangat.Masa doktor tanya apa masalahnya..aku ckp jerawat,first reaction dia ialah," Alah,biasa lah jerawat...takde mende lah,"
Oooo...takde mende yer....aku terus bukak tudung tunjuk keseluruhan muka aku..terus dia " Haishhhh.."
Baru tau...tanjat boboi..terkejut doktor tu.
Dia perscribe aku satu ubat kapsul...ntah hape lah namanya.Dua bijik setiap hari..selama 6 bulan...
Balik ke kampus...ramai yg tanya apa jadi kat muka aku..huhuhu...
Tapi selepas berbulan-bulan,Alhamdulillah..jerawat tu makin kurang.Masih banyak tapi bukan yg jenis bernanah.Aku syaklah kapsul tu ubat hormon kut,sbb bukan sajer jerawat tu pulih,aku punya kitaran period pun makin stabil.Since aku mula2 period ( aku start period masa umur 15 ),dia dtg ikut suka,kengkadang 3 bulan sekali,kengkadang 6 bulan sekali,kengkadang 2 bulan.Since aku telan ubat tu,barulah tiap2 bulan dia muncul.Bagus...
Selain dari makan kapsul tu,aku tetap cuci muka aku cam biasa.Kalau kat kampung,aku amik lendir lidah buaya tepek kat muka.Nyaman,sejuk jer muka aku.Bila kat kampus,aku cari satu scrub yg ada mint.Aku pakai jenama ni bertahun-tahun.Sesuai ngan kulit aku.Jerawat makin kurang dan muka pon sejuk.

Yg aku pakai tu ada mint,yg ni cth jenama ajer
Selain tu aku pakai tawas as a toner ataupun penanggal mekap ( mekap ker kau??).Maklumlah,zaman belajar,naik bas ajer ke hulu ke hilir.Asap bas,debu berapa banyak bertempek kat muka.Time aku lap ngan tawas ni,hitam facial cotton tu jadinya.Baunya agak menyengat dan bila pakai rasa tajam sket kat muka,tapi hasilnya,kulit muka jadi makin lembut.Tak disyorkan pakai kalau ada jerawat bernanah,menggelupur pedih nanti.Aku start pakai ni bila jerawat aku dh beransur kurang.


Skang aku dah berenti pakai menda2 ni.Seiring perubahan usia...chewaah ayat takleh blah..kulit aku dah ok walaupun parut tak ilang sepenuhnya.Jadi bila jerawat dh berenti naik,aku pon berenti pakai sumer produk2 kecantikan sbb takut tak sesuai ngan muka.Kulit aku sgt sensitif...silap pakai,menggelupas,kering,naik jerawat.
Skang...kulit i tegang you...amik botox? eh takderlah....tak mainlah botox2 ni...tak ori you...
I amik air semayang jer hari hari....
Ngaaaa....larikkkkkk.hahahaha

Sunday, 8 January 2012

Aku emo hari ni.Jgn amik hati

Masa aku nak berhenti keje haritu,aku bagi alasan sebab keluarga.Aku nak tumpukan perhatian pada anak2 yg sedang nak membesar.
Tapi rasa2nya aku xder lah cakap yg aku tak mungkin akan kerja lagi..
NEHI...hamik ko,bold lagi
Sebab,aku tak tau apa jadi pada masa depan..
Yang aku cakap ialah bukan pada masa terdekat ni..
Alhamdulillah,kebanyakan yg bertanya tu faham dan menyokong..
Yang aku tak faham ialah yg sorang dua ni..
Yg asyik kuar statement,"takyahlah ckp tanak keje lagi,org kalau dh biasa keje ni x lama diam kat umah.Nanti mesti nak keje lagi,"
Aku sengih ajerlah walaupun dlm imaginasi aku tgh kung fu pandakan dia..
Malas lah nak explain panjang lebar..
Malas..
Sebabnya senang aje,aku tak keje pun,dia tak bg aku duit sara hidup,kalau aku keje pun,aku tak perlu bagi dia duit sara hidup.Life is simple.Aku tak perlu nak bertekak nak menjawab.
Ke..dia nak bg aku keje?
Boleh..tapi aku nak gaji lima nam blas ribu,ko mampu?

Friday, 6 January 2012

SAYA DAH CABUT GIGI YEAYYYY

Hahaha...aku dah rongak...elleh..ni pon nak citer...
Suka aku la kan...saja nak mengingati tarikh hilangnya gigi geraham aku yg kedua...
Balik2 dari klinik ajer anak aku nyanyi lagu "Burung Kakak Tua"..ntah apa motifnya tak tahulah aku..
Doktor tanya aku..." Nak MC tak? "
Baru jer nak melonjak gembira...tapi nasib baik cepat sedar diri...aku kan surirumah.MC pemendenya?
Sebagai seorang surirumah...suka hati akulah bila2 nak MC kan...walaupun tak sakit,sihat walafiat...kalo dah datang penyakit angin malas tu...aku sendiri yg declare MC.Tu kira penyakit gak tu...
Pastu nurse tu tanya..."Nak bawak balik gigi tak?"
Cepat2 aku tolak sambil sengih-sengih." No,thanks," siap jawap tuuuu...
Nak wat mende kan? Takkan nak amik simpan buat kenangan plak.Yerlah,maybe ada patient yg amik bwk balik...tanam kut.Takperlah Doktor...ntt pandai-pandailah Dr uruskan gigi saya yer...jgn Dr pi tanam kat gusi org lain sudah.Aku sempat gak tgk...nampak akar dia cam okeh jer..maybe sbb gigi tu dh pecah,tu pasallah kena cabut...huhuhuhu...
La ni pipi tgh kembung...bercakap pon malas..kebas tu masih terasa lagi.Jap lagi bila dah ilang kebas tu..siaplah.Ikut pengalaman aku dulu,sampai besok pagi jugaklah berdenyut.Org lain tak tahulah...
Tapi,tak seperti pengalaman dgn Dr gile masa aku sekolah dulu...Dr ni buat sekejap jer..siap aku tanya dia plak..." Dah??" Hek elleh...kerek lah kau.
Nurse tu ada pesan...jgn makan bende panas..makan bende sejuk ajer...
Hah...cepat ajer terbayang aiskrim...heheheheh
Jgn tahun depan...lagi satu gigi lagi kene cabut...padan muka.

Thursday, 5 January 2012

MARI BERSENAM

Weekend adalah masa untuk beriadah bersenam senaman bersama keluarga...
Pentingkan kesihatan la katakan...
So,sempena cuti ganti Tahun Baru Isnin lepas,kami anak beranak decided nak pergi bersenam.Eh..tiap2 minggu pun kitorang bersenam apa...bertawaf kat Sunway Pyramid...hehehehe...

Adik diam ajer atas stroller
Si tecik tu dah pandai jalan sebenarnya tapi aku dudukkan dia gak atas stroller sbb kalo nak tunggu dia 'jogging' satu pusingan Tasik Shah Alam tu,sampai besok pon tak abih lagi.So,aku tolak jer dia sambil jenjalan.Tu pun berpeluh ketiak...

Org jogging,dia sebuk makan Choki Choki
Kakak Along pakai selipar jer tapi paling kuat lari
Adik pun xnak ketinggalan...nak lari jugak
Adik turun ajer...turn dia plak naik.Tutup muka enggan dikenali lah konon
Sempatlah dua pusingan...ala tasik kecik ajer.Berpeluh satu badan...bagus.Badan sehat...otak ligat.
Dah abih jogging...rasa dahaga la plak.Jom gi minum dulu kat Kedai Kopi..

Haus mcm lah dia plg kuat berlari
Tadaaa...Chicken Maryland!!!!!
Hahahaha...sekian sahaje rejim pemakanan dan gaya hidup sehat saya......kuikuikuikui...
Hahahahampehhhhhh.....

Wednesday, 4 January 2012

JUJUR VS BOHONG

Masa kecoh citer chef wan bergaduh ngan adlin,aku tertanya tanya gak,
Apa yg tak kena ngan komen chef wan?
Bukan dia mencarut bagai..
Tapi adlin dan sesetengah comedian kata komen tu kurang ajar dan menjatuhkan maruah..tak taulah.Pendapat profesional mcm dorg mana aku nak paham ye dak?
Ada gak yg kata chef wan terlalu jujur.
Aik?jujur pun salah?
Bila dipikir balik,hmmmm..mungkin juga kita lebih suka dengar org cakap bohong dari cakap benar,
sebab kebenaran tu menyakitkan..
Betul gak tu..
Aku pon tak sukalah dengar org cakap bende yg betul pasal diri aku nih,tak sanggup dengarlah rasa2nya..
Sebab tu aku tak kisah kalo org datang cakap kat aku mcm ni
"Apsal selebet beno ko skang?baju lusuh,muka x mekap,bibir pucat lesi,"
Aku senyum aje.Aku tahu,diorg bohong jer tu.
Hahahahahaha (gelak sedapkan ati)
Eh,tak betul ke contoh aku tadi tu?
Cakaplah betul..aku ni jujur orgnya..

Monday, 2 January 2012

MAKAN UBAT

Hari sabtu,pepagi lg aku dh menapak pegi klinik gigi.Namun,spt yg dijangka,disebabkan gusi aku bengkak lg,so x dapeklah doktor nak cabut.Makanya,beliau bekalkan aku ngan ubat ubatan.
Hadoi,ni yg aku lomah ni.Aku ni mmg culas ngan pil.Tak tau sejak bila tekak aku ngengada xleh telan pil ni.Masa remaja dulu ok sket.
Aku kalo ngan ubat ni,nak makan sikit punyer seksa.Kalau demam,aku boleh kebah kalo dipaksa mkn pil.Mana taknyer,abih sumer peluh jantan betina kuar time nk mkn ubat.Ada satu masa tu mak aku ngan seriusnyer amik ubat letak depan aku.Pastu diavduk ngadap aku suruh makan.Muntah terbelelek aku dibuatnya.Last mak aku fedup.Lantak ko lah,ade aku kesah?katenyer.
Aku jd kreatif bila nk mkn pil.Memula aku telan ngan air sirap.Pil panadol 2 bijik jer,air sirap sebalang.Tiap kali mkn ubat,kenyang cam mkn nasi.
Ada sekali,pil tu tersangkut kat tekak.Aku rasa cam nk putus nyawa dah masa tu.Tanganku tergapai gapai cuba memanggil ibuku yg pada masa itu sedang masak lauk singgang kegemaranku.Malangnya,beliau tidak sedar kerana pada waktu yg sama,beliau sedang masak sambil menyanyi.Suaraku semakin tenggelam,badanku kaku..aku pasrah!oh..ibuku,ampunkanlah anakanda.
Ok,yg atas tu sampai part nak putus nyawa jer yg betol,yg lain tu saje aku ekzejeret.Mana tau dpt jd novelis,bulih ganti Fauziah Ashaari,penulis ombak rindu tu.Mana tau,kang novelku meletop,dorg mesti sibuk nak filemkan,kan?Tajuk dia,Tragedi Panadol 2 bijik..ok tak?
Pastu,aku ganti ngan air pekat sket cam milo ke.Panadol cinonet tu pon aku patahkan dua bahagian.Pastu 4 bahagian.
Skang ni?
Tadi aku bancuh air coklat tambah nestum.Ubatnya? Aku telan air tu sambil kunyah ubat tu.hahahahaha.Giler penakut.
Anak anak,jgn tiru mcm sayeeeee.ngee

TRIP KE GENTING HIGHLAND

Masa aku kat kampung haritu, tetiba lakiku menelepon tanya aku nak pegi bercuti ke tak?.Giler ko,cakap tanak? Harus lah nak kan? So,hasben tercinta pun arrange lah percutian cuti2 Malaysia ke Genting Highland.Hohoho...gebang macamlah nak gi London,Milan,Tokyo....
Ya...mari berjudi bercuti ke Genting Highland .
Dari Terengganu parents aku yg hantarkan balik KL..alang2,diorg ikutlah sekali.Adik aku satu family and adik ipar aku sorang pun ikut jugak.Meriah...meriah.Masa laki aku tempah bilik,sumer penuh sebab masa tu org cuti panjang sempena Krismas plus cuti sekolah plak tuh.So bilik kat Awana yg ada 26hb Dec tu yg tinggal cuma satu jer.Nasib baik dpt apartment,oklah kut.Nasib..nasib...tapi tak mematahkan semangat nak bercuti.Nama pon bercuti,bkn nak membuta kat bilik jer kan...

Awana Genting ni kat bwh sket...x sampai puncak.Kat puncak sumer penuh.Gilakk ramai org
Mandor tgh wat inspection
View dari depan bilik
 Hari pertama,malas lagi nak gi mana2.Lepas check in, kitorg lepak jer kat dalam bilik.Membuta macamlah perjalanan makan masa 8 jam pon.Malam pon duk lepak kat balkoni menikmati keindahan alam.Perghhh...gaya sasterawan gue nih.

Cantik kan view ni?
si tecik ngan sepupunye Damia.Damia tgh wat peace...haha
Esok paginyer....(pagi laaa sangat ), lepas breakfast,terus menuju ke puncak...eh..cam Akademi Fantasia plak.
I'm readyyyyy...


Mak aku dan cucunyer

Rocky Balboa dan anaknye
Sampai jer kat atas...ingatkan bila dah pegi lepas abih cuti umum,orang tak ramai.Sekali...kau,berpusu-pusu orang.Rupanya,sebab cuaca kurang baik,byk outdoor facilities yg diorg tutup...so indoor games...huh,jenuh lah menunggu.Padan muke aku...

Amani yg boring tunggu giliran
Bila dah ramai orang..nak naik satu2 permainan tu azab yg amat.Ngan kerenah sikecik lagi...penat sangat.Mainlah sikit2 jer..naik rusa,naik kete,naik sampan...eh,sumer pengangkutan lah kitorg naik.Nak naik train,sekali bila sampai kat stesen...Ya Rabbi,terus patah balik.Mengalahkan org beratur naik LRT punya ramai org beratur.Cancel cancel...kalo tunggu jap gi,jgn kata budak kecik yg meragam...ngan mak budak sekali meragam kang...ha,sape susah? Laki aku jugakkk.
Ikut plan,nak main sampai malam,tapi dah outdoor pon out...tunggu watper kan? So lepas mengketedarah...balik ler..apa lagi.Membuta kat bilik lagi bagus.Nak gi casino,harommm la plak...hehehe.

Gamba senget,malas nak betolkan.Betolkan monitor korg...
Esok pagi-pagi...aku,lakiku dan ayahku turun jalan-jalan kat sekitar hotel.Saje feeling2 duk obersea kan.Jalan pakai jaket meredah kabus tebal...fuhhhh...nyamannnnn...






Masa dalam perjalanan balik,singgah kat Pasar ke apa ntah kat bawah tu.Saje gatal2 nak tengok.Kata pelancong kan...beli2 buah tangan sket...


Beli buah strawberi celup coklat ni,barulah Siti NurHaliza kan...hahaha...ko mampu? Masa nak beli ni,Hakim dah buat lawak brengsek... " Ibu,Hakim nak buah ni taknak cicah kicap,"...Aku cepat2 tutup mulut dia,ntt budak yg jual tu salah anggap kat aku tak ajar anak nak bezakan mana satu kicap,mana satu coklat.Mak malueewwww tauwwww....euwwwww!!!
Apapun, kitorang enjoy sangat.Bukan apa, sbb dapat bercuti bersama keluarga tercinta.Selepas 2 minggu kat kampung,plus seminggu kat KL + Genting Highland sesame..aku rinduuuuuu sgt ngan parents aku.Sob sob...
Huwaaaaaa....nak balik kampungggggg....