Monday, 9 January 2012

PRODUK KECANTIKAN

Masa aku muda remaja dulu..eh skang muda lagi lah rasanya..hehehe..aku telah mengalami masalah kulit yang serius ( nape aku rasa cam ada tak kena ayat ni,skema sgt kut).
Masa tu kalau aku tak silap dari tingkatan 4.Masa tu giler ah byk jerawat bertempek tempek kat muka.Mak aku sgt risau tgk muka aku...prihatin sungguh.Takut takde org nak aku kut...hehehe..jgn risau ma...kakak ni gojes...hahahahaha...halla Fiey,takyahlah buat muka kerek tuh...
So mak aku belikan aku satu jamu.Siap warning kat kawan dia yg jual jamu tu " Kalu muke anok aku making terok,siap ah mung," Oh...akak terharu..
Pencuci muka jgn citer ah...mcm2 aku try...yg ada T3 lah,Oxy lah,apelah...
Tapi tetap tak jalan...mcm tu gak.Biasalah,penyakit remaja.Tapi masa aku form 5 sampai matrik,dia dh kurang sket.Tak lah hilang,tapi taklah menggerunkan sgt.
Tup tup masa aku first year...huh...tetiba ianya mengganas.Sangat ganas sampai aku malu nak kuar rumah.Nasib baik masa kene tu tgh cuti semester.
Memula dia naik jerawat besar besar...
Pastu bernanah...
Baik satu,tumbuh lagi satu...
Pastu tumbuh dua tiga...
Jenuhlah aku cuci muka....scrub sampai nak tertanggal kulit muka...
Mcm2 cara aku try..mintak petua org dulu-dulu lah.Pakai kulit kayu manislah...hapelah...
Ada satu petua org bagi...nak matikan jerawat...pakai bawang putih.
Dengar sini yer...jgn sesekali try petua ni tahu...
Lepas sejam...aku rasa panas panas kat muka.Pedih panas pedih panas!!!!
Aku belek cermin...terkejut beruk aku!! Beruk pun tak terkejut mcm aku...
Muka aku dah kemerah-merahan mcm kene bakar.Cepat2 aku basuh muka ngan air banyak-banyak.Area jerawat tu dah mcm terkikis kulitnya.Pedih siot....
Esok pagi...aku keluar belakang umah.Nampak daun lidah buaya.Baru aku teringat.Bukan ker daun lidah buaya tu bagus.Cepat2 amik,potong,amik gel nya sapu kat muka.Lega...sejuk muka.Pedih pun kurang...
Mak aku terkejut tgk pipi aku,dia suruh bapak aku bawak gi klinik.Masa kat dlm klinik,aku pakai tudung tutup pipi.Serius...aku malu sangat.Masa doktor tanya apa masalahnya..aku ckp jerawat,first reaction dia ialah," Alah,biasa lah jerawat...takde mende lah,"
Oooo...takde mende yer....aku terus bukak tudung tunjuk keseluruhan muka aku..terus dia " Haishhhh.."
Baru tau...tanjat boboi..terkejut doktor tu.
Dia perscribe aku satu ubat kapsul...ntah hape lah namanya.Dua bijik setiap hari..selama 6 bulan...
Balik ke kampus...ramai yg tanya apa jadi kat muka aku..huhuhu...
Tapi selepas berbulan-bulan,Alhamdulillah..jerawat tu makin kurang.Masih banyak tapi bukan yg jenis bernanah.Aku syaklah kapsul tu ubat hormon kut,sbb bukan sajer jerawat tu pulih,aku punya kitaran period pun makin stabil.Since aku mula2 period ( aku start period masa umur 15 ),dia dtg ikut suka,kengkadang 3 bulan sekali,kengkadang 6 bulan sekali,kengkadang 2 bulan.Since aku telan ubat tu,barulah tiap2 bulan dia muncul.Bagus...
Selain dari makan kapsul tu,aku tetap cuci muka aku cam biasa.Kalau kat kampung,aku amik lendir lidah buaya tepek kat muka.Nyaman,sejuk jer muka aku.Bila kat kampus,aku cari satu scrub yg ada mint.Aku pakai jenama ni bertahun-tahun.Sesuai ngan kulit aku.Jerawat makin kurang dan muka pon sejuk.

Yg aku pakai tu ada mint,yg ni cth jenama ajer
Selain tu aku pakai tawas as a toner ataupun penanggal mekap ( mekap ker kau??).Maklumlah,zaman belajar,naik bas ajer ke hulu ke hilir.Asap bas,debu berapa banyak bertempek kat muka.Time aku lap ngan tawas ni,hitam facial cotton tu jadinya.Baunya agak menyengat dan bila pakai rasa tajam sket kat muka,tapi hasilnya,kulit muka jadi makin lembut.Tak disyorkan pakai kalau ada jerawat bernanah,menggelupur pedih nanti.Aku start pakai ni bila jerawat aku dh beransur kurang.


Skang aku dah berenti pakai menda2 ni.Seiring perubahan usia...chewaah ayat takleh blah..kulit aku dah ok walaupun parut tak ilang sepenuhnya.Jadi bila jerawat dh berenti naik,aku pon berenti pakai sumer produk2 kecantikan sbb takut tak sesuai ngan muka.Kulit aku sgt sensitif...silap pakai,menggelupas,kering,naik jerawat.
Skang...kulit i tegang you...amik botox? eh takderlah....tak mainlah botox2 ni...tak ori you...
I amik air semayang jer hari hari....
Ngaaaa....larikkkkkk.hahahaha

6 comments:

  1. aslmkum.....harga bpe satu botol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..mintak maaf sgt2.Last pakai ni maybe dh lebih 10 thn lps so mmg x ingat dah berapa harganya.
      Sorry yer :)

      Delete
  2. saya ada jual... rm 12..... kalau nak, bleh whatsapp 0173475729

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis ade jual lg x tawas ni?

      Delete
    2. Ada lagi tak jual tawas?

      Delete
  3. Rm7 je 1botol beli kt kedai jamu yg kecik2 tu

    ReplyDelete