Monday, 18 June 2012

Aku speaking London,ko ader?

Assalamualaikum,
Sape ada tgk melodi last weekend?Aku memang dh lama x layan Melodi walaupun ada Zizan.Yerlah,mana sempat.Banyak agenda aku hari Ahad.Aku sempat layan Beautifulnara ajer,hehehehehe.
Aku baca kat BN kisah Anzalna dan Neelofa yg bergaduh tak sudah sudah tuh.Tapi aku bukan nak bebel pasal pergaduhan diorg tuh.Lantak koranglah nak bergaduhpun,ada aku kesah? Melainkan diorg dtg bergomol kat dalam rumah aku,ah time tu aku kesah.
Alkisahnya,kat ruangan komen tu,aku tertarik pada satu komen,
"Kat dlm Melodi bukan main speaking lagi si Anzalna nih.Sudahlah,dahlah speaking berterabur,nak pakai accent accent bagai" mcm tu lah lebih kurang komennya,malas plak aku nak gi salin sebijik2 dowh cam xde keje sgt.Pastu disokong oleh yg lain lain seperti:
"Aah,kata dulu duk Australia,tapi speaking berterabur,blah blah blah...meluat aku."
Kesian.Aku tak tahu nak kesian kat sapa.Kat Anzalna ke atau pengomen tuh?
Kat diri sendiri pun ye jugak sebenarnya,hehehee.
Kalau dah tak suka,apapun tak boleh yer?
Senang citer lah,sebab attitude pengomen ni lah yg buat org2 mcm aku hilang keyakinan untuk menggunakan Bahasa Inggeris.Sebab malu kena kutuk.Yer,sedih kan?Nah amik tisu ni dan dengar citer ni.Jgn nangis masa tgk citer Ombak Rindu jer.Adegan ranjang pun nak nangis segala,ntah hapa hapa.Hehehehehehehe.
Itu masalah sesetengah org yg rasa diri dia hebakk sangat sampai memandang rendah pada keterbatasan org lain yg berusaha melakukan sesuatu.Kadang2,org mcm ni,dia kutuk bukan sebab dia hebat,tapi sebab dia rasa down pun ya.Jadi,dia rasa annoying bila ada org speaking.Dia kata org tu berlagak lah,lidah dah kene belacan lg mau speaking London,ceh.Walhal,dia tak paham sebenarnya,kahkahakah.
Bila org tu speaking tak betul pun kutuk,bila berbahasa Inggeris dengan betul tanpa sikit pun kesalahan nahu pun kene kutuk.
Kesian...
Aku teringat insiden yg kawan aku citer masa kat USM dulu.Alkisahnya,member aku ni memang terer speaking.Ngan mak dia pun dia speaking.Satu hari tu,dia gi kat satu supermarket kat pekan hometown dia lah.Masa kat kaunter,dia sembang ngan mak dia.Speaking.Tetiba budak kaunter sound dia
"Takyahlah nak speaking sgt.Kita ni duk Malaysia,"
Ah,mmg jolok sarang tebuan.Kawan aku ni jenis lelaki mulut laser.Mamposss
"Hey,apasal ko sibuk sgt,ada aku bercakap ngan ko ke? Hey,disebabkan aku speaking lah aku dpt masuk U,yg ko tu sampai ke tua lah duk kaunter ni,hokkay,"
Ops,jgn salah paham kata kawan aku menghina org yg keje kaunter supermarket ya.Pointnya di sini ialah,kalau org tuh tak start provoke dia,takde lah dia nak keluar ayat ayat mcm tuh.Masalahnya,dia bercakap ngan mak dia,takde sangkut paut budak tu nak rasa meluat kat dia.Bila dah kena sound,huh,nilah makan dia.
Sepatutnya,bila dengar org speaking berterabur tak hengat siap ada accent British ataupun slang Amareka,kita patut cabar diri untuk jadi seperti dia.Cuma tang accent tu ajerlah takyah nak ikut sgt sbb kadang2 bila org ber slang slang ni,aku tak paham.Hahahahahaha
Kalau kita plak yg terer dan kita dengar org lain ckp berterabur,toksahlah gelak dan kutuk dia plak.Down org tuh tau.Eh,mcm citer pengalaman sendiri jer? Sepatutnya,kita betulkan dia dan puji dia sbb at least dia ada effort.Nak tegur pun agak agaklah jugak,jgn sampai satu kampung boleh dengar.Kang bordarah mulut ekau haaa.
Okeylah,sekian bebelan Mak Jemah dipagi hari ini.Mak Jemah nak pack barang nak gi melancong ni uolsss.Babai.

5 comments:

  1. umi! so true!!! aku meluat tgk anzalna cakap tu..butir2 ngak jelas gitew dong! motip? hahahahaha...rasa mcm buat2kan..rileks jer la..if die nak cakap boleh, but dont lah sleng bagai..it comes in her natural ways kan..aiyoooo..mau tunjuk so kelassss gitew..anooying mak nok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke?padanlah kene kutuk,gitu rupa2nya.hahaha.Smlm aku book hotel kat penang,aku call no kat website.rupa2nya dia pakai ejen antarabangsa,menggelupur kene speaking,hahaha

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. hahahaaa...siot jer..bleasahhh jer..ekekeke

    ReplyDelete
  3. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals sent to your mobile phone daily.

    Follow our signals today and profit up to 270% daily.

    ReplyDelete