Tuesday, 18 October 2011

MADU DAN SALIH YAACOB



aHHH...Tumpang glamer Abg Salih lah tu....
Lagipon citer die dah basi...ahaks..apa ajerlah aku merepek nih...actually entry aku ni bukan nak citer pasal cik abg tu pon..tp sbb dia sinonim ngan isu poligami ni, apa salahnya aku tempek gambar dia kat sini.
Nampak harmoni kan? Bagus...sejuk mata memandang.
Sebut pasal poligami ni kan, sensitif tau buat wanita.Nape aku nak citer pasal poligami nih? Adakah laki aku ada pasang niat? Adakah kerana pengaruh drama Tahajud Cinta?
Ntahla..x tau nape isu ni boleh berlegar dlm kepala aku ni..aku kan xderlah against poligami ni kalo...ada kalaunya....
Kalau lelaki2 yg berpoligami ni tahu berlaku adil...contohnya mcm abang kat atas ni lah.Tgklah bini2nya, kan sumernya senyum tuh...bagus kan? Tak puas hati sikit2 tu adatlah..mana ada manusia perfect.
Tapi yg lelaki x faham kenapa wanita menentang poligami mulalah keluarkan ayat2 Al Quran, Hadis-hadis Nabi, bukak kitab itu, kitab ini...oklah cik abg, meh sini sy nak explain tau.Saya explain bukan bodo2 tau...ni real story...kawan saya punya cerita.Saya sakit hati kalahkan laki saya nak kahwin...eh..pasal apa guna ganti diri saya plak ni?
- Bila nak kahwin lain x pernah nak ukur kemampuan sdr..layakkah aku menanggung lebih dr 2 family?
- Bila dh tak mampu, harapkan bini nolong sdgkan ko dah sakitkan hatinya...bleh plak kuar alasan mcm ni " Siti Khadijah dulu bagi sumer harta dia kat Rasulullah"...ni yg aku nak marah nih...belajar sejarah Nabi x abih pastu nak cakap pasal Sunnah Nabi...aduhaiii...utk pengetahuan abg, Siti Khadijah bukan bagi harta dia kat Rasulullah utk kegunaan peribadi tapi utk perjuangan Islam..faham?
-Bila dah tak cukup, bley suruh isteri2 redha dgn kemampuannya...
Oklah, malas nak cerita lagi...cuma nak org faham, perempuan ni kalo betul caranya dia x akan halang.Contohnya mcm ni...
Laki : Yang, abang nak kawin lagi satu...tapi ayang jgn risau.Abg dah belikan ayang banglo sebijik cash tau siap org gaji dua, keta sport ngan driver,belanja dapur bulan2 lima belas ribu tak termasuk perbelanjaan lain.Ok tak yang?
Isteri: Okkkkk...bak borang ayang sain...
Hehehehehehehehhehe....
Lagi satu yg aku nampak masa kecoh si Salih ni nak menikah muda..sumer org puji dia..pandai didik isteri, pandai itu pandai ini...opss aku x nafikan n aku respect dia gak.Tapi bagilah sikit pujian tu kat bini2 dia yg cool tu..mmglah sbb suami pandai mendidik makanya isteri tau nak redha tapi harus diingat gak, kalo hati si isteri tu x 'hidup' ( maknanya hati yg boleh terima teguran) ko tarbiyahlah dia lagu mana pun, takkan jalan punya.
Masyarakat kita ni...kalo laki kahwin lain, yang salah WANITA...kononnya isteri x pandai jaga laki...yg bini muda plak gatal rampas laki org...x caya tgk contoh memey n norman hakim...mana ada org kutuk sgt si norman tuh, yg berperang tak hengat 2 pompuan tu gak...
Dua contoh kat atas..kalo yg baik cam Salih Yaacob tu, yg baik kena puji ialah si LELAKI
Kalo kes sampai cerai berai, yg x kena kutuk LELAKI
Nasiblah kita WANITA ni yer..agaknya sbb lelaki ni cool kut, dia nak buat apa2 dia banyak pikir n diam, walaupun dia nak buat benda tak betul, dia x kecoh2.Pompuan ni kan emo, cam aku la kan, 24 jam nak berleter jer...laki cari lain baru tau....
Takperlah bang, nak bagi Ayang madu, ayang redha....abg bagi yang ni yer

.
.
.
.
.
.
.
.
nak yg ni..bulih mkn ngan penkek

Kalo cari yang MADU lagi satu tu...siap...Ayang jadi ni
.
.
.
.
.
.
.
.
Sengat Abang!!!!
Hehehehehe...sebenarnya aku x salahkan sesapa...cuma aku agak emo ngan nasib kawan aku tu...kesian dia.Xder daya nak tolong dia.Cuma aku harap laki dia, tolonglah faham hukum2 agama sedalam2nya n applykan dalam kehidupan.Barulah aman hidup kau..bini kau tu sebaik2 n sesabar2 pompuan penah aku jumpa. Jgn masa nak kahwin jer ikut sunnah, tapi bila jlnkan tanggungjwab takmo ikut.Jgn ambil surface jer, ko kene selam sampai ke dasar...
Kesian kawan aku tau...sobs


1 comment:

  1. Quantum Binary Signals

    Get professional trading signals delivered to your cell phone daily.

    Start following our signals today & earn up to 270% a day.

    ReplyDelete