Sunday, 18 December 2011

BALIK KAMPUNG...TERENGGANU

Sabtu lepas balik kampung....rinduuuuunyaaa
Yeahhh...Terengganu tanah tumpah darahku....
Ngada-ngadalah hai feeling feeling duk obersea...
Takyah byk bunyi...aku nak tepek gambar jer...
Hari kedua..biasalah, mesti jalan2 gi Pantai punya..

Si kecik gumbira sgt jln2 tgk laut


si kecik dan sepupunya yg kecik judaakkk
Memandangkan skang musim tengkujuh,ombak mmg dasyat...kalah Ombak Rindu...

Dasyat tak dasyat tak??
Ombak ganas

si tecik sibuk main pasir sambil mencangkung


Tak senonoh aku duduk...mak sape lah tu
Ni satu scene dlm Ombak Rindu tapi x lps LPF sbb agak keterlaluan...kuikuikui

 Walaupon blk kg,laki aku tetap feeling2 tourist nak makan kat tepi laut.Padahal mak mentua masak kat umah..hahaha.Lokasi adelah kat Pantai Kelulut,Marang.Sgt popular dan happening.Tapi kebanyakkan gerai tutup gerai dorg ngan dinding sbb angin kuat sgt.Kang lauk terbang,tinggal meja jer.Tapi bila aku jenguk kat tebing..ombak dekat bebenor dah ngan tempat mkn tu..ngeri.

Kerang bakar,ikan merah bakar,sotong celup tepung dan tomyam...sodappp..eh slang nogori plakkk

Benda plg best bila blk kg ialah sedara mara berkumpul.So hari ketiga,makcik2 aku dtg umah bwk makanan.Memandangkan anak dia punya birthday,so dia bwk kek sekali.

Cekodok tu aje tuan rumah punye..yg lain makcik2 aku bwk


 Ini small family gathering ajer.Terharu tau diorg dtg sbb nak meraikan kepulangan aku...sobs.Nampak sgt ko jarang balik kampung kan???
Lepas tu kitorg gi melepak kat Kuala Berang plak..umah cousin aku.Tapi x snap gambar sbb sibuk mengketedarah.
Pastu giliran maksu aku plak buat open house.Kenduri kesyukuran...lagi happening...Menu Nasi Arab ngan Kambing Panggang...wuuuhuuu...Ya Habibi....



Masa aku smpi,kambing dh tinggal tulang


Tepek gambar makanan dan budak kecik jer sbb diorg tak tau nak mintak royalti...kuikuikui
Kalau dh namanya balik kampung, tak sah kalau tak request makan mcm mcm kat mak kan? Semua aku mintak semua dapat...nasi minyak,lempeng kelapa,durian (ni kira mak masak gak ker?),ketam..huhuhu...Adik adikku sekalian...jgn jeles haaaa... ( Fiey,aku tau mung akan berbulu baca ni...ade aku kesaaaahh? )
Tak banyak tempat  aku pergi sbb aku lebih suka lepak kat umah..tapi nak promote gak kampung sendiri.
Kampung aku ni terletak kat daerah Marang...kawasan pesisir laut...memang byk tempat menarik.Tak silap aku dlm tahun 1990, masa Tahun Melawat Malaysia,bersepah mat salleh dtg kat Bandar Marang ni.Dah setaraf Hawaii dah masa tu.Bila pegi Bandar Marang tu aku ingat dh sampai New York..kiri kanan sumer mat salleh.Masa tu bersepah Chalet..sampaikan ada gak org wat chalet besar sket jer dr reban ayam mak aku..tu pun ada org duduk.
Tempat plg best nak pergi kat Marang mestilah Pulau Kapas..sayangnya xder gambar sbb aku last pegi 10 thn lepas.Zaman aku pegi dulu, pantainya putih mcm kapas,air jernih tapi byk obor2..gatal badan bila mandi,udara segar...perghhhh


Nilah gambar2 Pulau Kapas..ehsan dr google

Hari Khamis ni dah nak balik dah...huhuhu...sayang nak tinggalkan kampung...kalo tempat kita suke...cepat jer masa berlalu...
Arghhhhhh....xmo balik Shah Alam !!!!!!!!!!!!

1 comment:

  1. Ada aku kesah???Aku hari2 duk umah ni.Hahaha!

    ReplyDelete