Friday, 5 October 2012

MARI MASAK PAI DAGING

Lama giler ah tak update blog...sangat malas.Nak merepek apa pun tak tahu...jadi,marilah layan aktiviti masak memasak aku ajerlah.

Hari tu aku buat pai daging...
Bagi org lain,takde heran lah buat pai daging,tapi untuk aku,setaraf pencapaian Pendelela Rinong tau..hahahahahhaha.Jom layan ajerlah gambar gambar penyediaan pai ni.Resepi boleh google kat mana-mana yer sebab aku mcm biasa lah,resepi sumer cilok kat internet jer..lepas tu pepandailah adjust ikut kesesuaian tekak sendiri.

Hari tu,chef dibantu oleh 3 org pembantu kecik...kecik2 aku dah latih dorg jadi chef.Besor sok,harap-harap bulih jadi chef terkenal...Amin...


Memula prepare inti dulu.Aku buat ala-ala inti karipap...

Bahan-bahan utk doh

Tada..tetiba jadi tapak pai dah.Aku pakai magic Harry Potter...

Masukkan inti ye puan puan...
Lihatlah tangan anak aku tuh..suke benor aku bagi can dia masukkan inti kat dalam acuan pai ni.

Dah tu,tutup belah atas dengan doh lagi satu..kasi cucuk sama dia pakai garfu ke pisau ke pembukak botol ke,apa-apa jerlah 


Sementara tunggu pai masak,aku bagi diorg main tepung...buat play doh

Dah siap.....
Agak rentung sket kat bahagian tertentu.Sebenarnya,masa oven dah panas,aku dah hampir masukkan pai ni dah dlm oven,baru aku teringat,aku belum sapu telur lagi kat permukaan dia.So,dah kelam kelibut,ada bahagian yg tak rata.Gasaklah...

Siap di hidang..

Ni lah hasil kat dalam

Pai dah ilang satu keping...
Dah ler susah payah nak buat,aku boleh tak check setting kat oven.Aku dah nak hidang bila aku tengok belah bawah pai tak masak.Mulalah gabra...apsal tak masak ni?? Adakah setting suhu tak betul?? Sekali tergerak nak check setting kat oven,rupanya setting api dia tu,aku pi buh belah atas ajer.Belah atas ajerlah yg masak.Semangat dah berkobar kobar nak makan nih...terpaksa masukkan balik dlm oven.Setting api bukak belah bawah ajer ler,kut tak rentunglah plak belah atas dibakar dua kali...huhuhuhuhu.

Apa-apapun,kira berjaya lah pada aku utk percubaan pertama.Tapi,mcm biasalah,komen juri tetap adalah,katanya daging tu aku tak cincang lumat.Hoh,baik aku blender jer daging tu tadi...ehehehehehe.Maksud laki aku tu,daging tu aku potong besar sgt.Takpelah,next time yer.Yang lain-lain dah okey.Cuma,aku rasa pastri aku tu tak berapa rangup,kalau canai nipis sket,lagi okey kut.

Itu sajalah hidangan MasterChef untuk hari ni yer...selamat menjamu selera mata...


6 comments:

  1. Replies
    1. Boleh cuba mia,ingatkan complicated buat ni,rupanya simple jer..anak2 mesti suka.

      Delete
  2. Replies
    1. Sedap,sedap,sedap..(ipin style).Bulih celen pai SR dah,hihihihi

      Delete
  3. cam omputih mkn pai heheh..nak try gakk..tapi oven takde huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owwhh,sesekali jadi mat salleh,hahahaha

      Delete