Thursday, 6 February 2014

THANKS FOR BEING MY HUSBAND

Assalamualaikum...

Salam jumaat yer kawan kawan.Mesti hati berbunga riang sbb esok dah cuti.Mcm Hakim,hari isnin jer dah tanya sekolah lagi baper hari sbb tak sabar nak tunggu sabtu...*tampar dahi*

Okey...let's merepek as usual...

Kadang kadang kan,aku ada gak terbaca kisah kisah romantik.Mcmmana sweetnya laki org ni celebrate besday bini or out of blue,simply say "thanks for being my wife" dan macam macam lagi.

Belum lagi tgk ucapan romantik suami kat FB pastu tagged isteri dia.Kadang kadang pernah jugak aku terjumpa pasangan laki bini ni communicate via FB (bkn private msg..kalau PM aku pun xleh baca) siap bersayang sayang.Ataupun baca kat blog mcmmana si suami buat surprise utk celebrate besday isteri dgn book hotel,candle light dinner dan mcm mcm lagi.

Romantik kan?

Bila terbaca kisah kisah sweet misalnya,pernah jugak aku tagged laki aku.Tapi sangat jarang.La ni langsung tak.

Sebab....takde respon.Like pun tidak.Hampeh tul.Taknak komen pun..like ajelah bang oiii...hehehehehe

Awal awal kahwin...still celebrate besday or anniversary.Tapi la ni,bgn pagi dapat ucapan "happy birthday "or "Happy anniversary" pastu kehidupan diteruskan seperti biasa.Kalo nak special treatment mcm dinner tempat best best pun..aku kene request.Harapkan dia nak arrangekan buat surprise,takde lah.Hadiah?Takde...maksudnya takde on that particular day.Hadiah mungkin dipostponed ke bulan depan...gitu.

Lalu...aku yg sgt terpengaruh dgn cerita romantik hollywood mahupun bollywood ini merungut kepada beliau pada suatu hari.Masa tu dah nak tidur..tapi borak borak jap.

Aku tanya dia napa dia tak romantik? Tagged citer suweet suweet pun buat bodo ajer.Celebrate besday or anniversary romantik romantik ke? Last sekali disudahi dgn pertanyaan "abang dah kurang sayang ker kat ayang?Mentang mentang dah anak 4" aku mengada mcm biasa.

Dia gelak kecik jer pastu dia jawab...

"Sayang lah...mana boleh tak sayang.Memang lah tak boleh nak romantik sebab abg bukan jenis mcm tu.."

"Abih tu..dulu boleh.Bagi bunga lah..surprise gift lah.."

"Yelah...dulu muda muda.Excited lagi.Tapi abg bukan jenis yg romantik.Nak buat mcmmana...tapi bkn makna tak sayang.Kalo tak sayang,buat tak tau ajelah"

"Tu tak buat apa apa...tak sayang la tu.."

Dia sambung gelak..pastu cakap..
"Ntahlah..susah nak cakap..hanya Allah yang tahu betapa sayangnya abang kat ayang dan anak anak"

Okeh...full stop...aku ngerti skang..

Maybe aku takde cerita pasal ke"sweet"an laki aku utk ditulis atau dishare ngan kwn kwn.Tapi deep down,aku bersyukur.Mana yg dapat laki romantik..sila double bersyukur ye..

Ini bahagian masing masing.Sebagai manusia biasa,aku pun teringin jugak nak berada dlm situasi mereka yg bertuah itu.Tapi,membandingkan laki sendiri dgn org lain adalah tidak adil.Itu salah aku.Aku admit.

Takpelah,dia tak romantik tapi dia tak pernah abaikan tanggungjawab.Makan pakai cukup.Nak apa pun belikan.Nak makan apapun usahakan.

Mendidik dan menasihat...aku ni kategori pompuan degil.Kuat jerit kuat marah.Tapi dia sabar.Tak pernah seinci tangan dia naik kat tubuh badan aku ni walau dia marah hatta tak pernah tinggikan suara pun.Dia cuma nasihat ajer.

Itu tak bersyukur lagi?

Maybe ada bende sweet yg dia buat tapi bila dibuat setiap hari,aku tak notice.Ataupun itu adalah bende common yg semua org buat.Nothing extraordinary and yet...still sweet sebenarnya.

Hari tu,aku dengar satu ustaz cerita kat radio tentang kisah bagaimana pentingnya kemaafan suami kat isteri.Mcmmana pentingnya isteri kena mintak ampun kat suami setiap hari.

Aku seloroh kat dia..."Ayg byk dosa ngan abg.Asyik marah marah jer...mcmmana kalau tak sempat mintak maaf ngan abg?"

Dia jawab..."Takpe,ayg tak mintak maaf pun takpe.Hari hari abg mintak ngan Allah supaya ampunkan dosa ayang..."

Tak cukup bersyukur lagikah?

Dia tak gemar aku tagged dia kat FB sebab dia malu katanya.Jadi..biasanya aku tunjuk saja cerita cerita sweet tu kat dia.Tapi..tetap cenggitu jugak.

Kalau dia nak bagi hadiah,dia tak tunggu special occassion ataupun hadiah berbalut.Aku selalu tak puas ati bila dia belikan brg yg aku nak pastu claim itu hadiah besday yg tahun entah bila...tapi at least...itu hadiah juga.

Jadi,tak mengapa kalau dia tak romantik,bg hadiah pun suka ati dia,tak respon ngan madah madah romantik yg dihantar padanya atau candle light dinner dia adalah dgn makan roti telur kat dapur ngan anak anak...cuma yg special..dia yg goreng roti telur tu..heheheh.

Sebab di luar sana...ramai yg mahu jadi seperti kita.Ramai yg didera mental,emosi dan fizikal oleh suami masing masing.

Bukan kata tak boleh nak berangan nak dapat laki romantik cenggitu cuma jgnlah paksa dia.Terimalah diri dia sedanya.Dan aku harap..dia begini lah sepanjang hayat.Aku tak tahu apa akan jadi pada masa depan tapi aku harap dia kekal begini.InsyaAllah...

As for me...masih tak salah nak berangan.Seperti kata adik aku..berangan xyah bayar....:p

Jadi...akhir kata.Utk laki tercinta...

Thanks for being my husband:p


Cweet tak?cweet tak?



Aku dgr cam ada org muntah????














8 comments:

  1. Oloh oloh sweetnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......bersyukurlah.Jadi mcm aku,mencintai suami pada kekurangan yg dia ada : )

    Ingat tak panas hati ke orang kutuk fizikal suami kita,tp bila fikir balik,as long as mata aku nmpk sempurna cukup la sbb aku yg nak hidup dgn dia bukan org yg duk mengutuk tu.kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org hok ngutuk tu pun Miss world or hensem sgt ke?Hok penting..baik dan pemuroh..Aminnnn

      Delete
  2. Replies
    1. Hehehehehe...pjg sweetnya..hahahaah

      Delete
  3. kita sekapal umi...lebih kurang sama pe'el...pemalu...bila kita tag di kt pesbuk usah kata nk komen..like pun blm tentu..huhu...terima seadanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..gitu lah seadanya Sya...

      Delete
  4. kita sekapal umi...lebih kurang sama pe'el...pemalu...bila kita tag di kt pesbuk usah kata nk komen..like pun blm tentu..huhu...terima seadanya..

    ReplyDelete