Thursday, 27 February 2014

CAR SEAT BABY

Assalamualaikum...

Since dua minggu lepas aku memulakan misi mencari carseat utk Fatih.Carseat yg diguna skang sebenarnya dihadiahkan dek kawan aku masa lahirkan Amani...ha,imagine lah dh baper lama tuh? Memang carseat tu sgt berjasa dan tahan lama sampai 4 org pakai.Terima kasih banyak banyak Pia..

Lagipun,carseat tu sesuai utk bayi kecil jer.So,bila Fatih dah cecah 10 bln ni,dia dh takmo baring baring lagi dah.Berlagak tu nak duduk ajer sampaikan tido pun cenggini haa..

Jenuh nak betulkan badan dia suh baring...dia tetap blk duduk camni

 Tapi..ada sad story...hukhukhuk.Aku ni tak pernah lagi survey carseat tp pernahlah baca psl harga dan lain lain psl carseat ni.Aware lah jugak yg harga carseat ni boleh cecah ribu jugak kalo yg berjenama dan berkualiti tinggi.Tapi xderlah expert sumer bende pun aku tau pasal brg baby ni.

Aku memang xde lah nak target yg mahal mahal sebab sedor diri kan..hohohoho.Nak yg murah sgt pun kenalah tgk dia punya ciri ciri keselamatan dan keselesaan jugak.Nak beli utk anak takmolah berkira sgt and at the same time tgk kemampuan poket jua...
And to be honest..mmg tak reti lah nak pilih yg mcmmana.

Jadi dgn confidentnya gua terjah satu butik bayi.Dan,aku dgn gaya selebet dukung Fatih dan mengheret dua lagi anak.Sampai kat muka pintu,ada dua org kat kaunter.Sorg langsung tak pandang...lagi sorg tgh menulis sesuatu kat meja.Angkat muka tanpa senyum pun..aku jer yg cam kerang busuk tersengih lalu bertanya.. "Boleh tak nak tgk carseat?"

Masa tu takde customer pun.Aku jer satu satunya.Lalu dibawaklah kat tempat carseat.Seminit kendian,aku rasa serupa org bodo...

Aku belek dari hujung.Semua nampak serupa bagi aku tapi napa harga lain lain?Lalu aku tanyalah kat budak tu..apa apa yg patutlah mcm..sesuai sampai umur berapa?Baper kg boleh tampung? Dan mcm mcm lagi...

Respon salesgirl itu ialah....
Sepatah ditanya,sepatah dijawab.Muka langsung takde senyum.Masa aku belek,dia tercegat jer kat blkg aku siap buat muka bosan.Krik krik krik krik....Takde langsung inisiatif nak tolong cadangkan ker atau tanya aku nak yg mcmmana ke?Dia menyandar kat baby cot sambil belek kuku.

Serius aku mati akal time tu.Sedih pun ada.Macam hina sgt aku ni tak layak nak masuk butik bayi tu.Aku tahu lah harga carseat kat situ plg murah pun RM399.Cecah RM1K pun ada..bkn taraf aku lah kut.Dah nama pun survey,mestilah aku masuk butik bayi.Takkan aku nak cari kat butik tudung Fareeda pulak.

Lepas 10 minit,aku rasa sangat tak selesa dia buat reaksi mcm tu so lets berambus lah.Seret anak anak turun dan berjanji takkan jejak situ lagi.

Last weekend,husband aku kena gi kursus kat A Famosa Melaka.So,on the way balik,kami nak singgah ke Rembau ambik mak mentua aku sebab dia ada appointment kat HUKM isnin tu.Masa nak balik aku sound kat laki aku jomlah sama sama gi cari carseat.Cari sorg2 ni payahlah sbb aku nak gak tau apa opinion dia.So laki aku kata jom singgah pekan Tampin jer sebab dh dekat ngan kampung.

Rayau punya rayau..akhirnya kami jumpa butik bayi Anakku.Cecah jer kaki masuk,sorg chinese lady terus sapa aku.."Ya puan,cari apa ya?"

Bila aku ckp nak cari carseat,terus bwk pergi kat tempat carseat dan tanpa ditanya,explain setiap jenis yg ada kat situ siap bagi option kalo tanak yg mahal,yg affordable pun ada.Bila aku dh berkenan satu,dia terus ajar aku mcmana nak adjust belt,nak adjust kedudukan seat etc.

Kat kedai tu mmg tak banyak pilihan dan mulanya aku ingat nak pergi survey lagi.Iya lah,alang alang cari biarlah berkenan betul betul.Mana tahu tempat lain ada yg lagi okey.

Tapi,melihat kesungguhan beliau mempromote kat aku,terus tak pikir panjang.Aku mmg camtu,senang aje nak buat aku terpengaruh pun.Tanya laki aku..okey tak yg ni?Laki aku mcm biasa lah.."suka ati ayang lah"..terus aku beli.

Kebetulan plak kawan laki aku baru sambut baby baru.Jadi alang alang dh kat kedai baby,beli terus hadiah baby dan stokin Fatih.

Mission accomplished...

Masa nak bayar,aku lupa plak bwk membership card.Terus dibaginya no fon dia suruh aku sms no card nanti dia key in kan dlm sistem so boleh collect point.Rugi katanya kalo aku tak ambik.Dan,dibaginya plak satu free gift worth RM20 walhal brg yg aku beli bukannya mahal pun.

Boleh guna utk rafhanah,xderlah penat aku melilau cari dia kat mana nanti..

Moral of the story...
Dalam berniaga,perlulah tahu camne nak tackle customer.Asalnya aku cuma nak survey,tak rushing lagi pun nak beli sebab hajatnya weekend ni nak try cari kat area Shah Alam or Sunway plak.Tapi,sbb layanan yg bagus,explanation yg lengkap buat aku tak pikir panjang lagi dah.Betul,aku bkn beli harga ribu riban pun,tapi aku boleh buat word of mouth marketing utk dia.Pakkal jauh jer,kalo tak aku mesti gi kedai dia ajer.

Aku takde niat nak kutuk salesgirl butik first yg aku pergi tu,maybe haritu dia gaduh ngan boipren ke apa ke kan..tapi kalo ikut logik,takkan dua dua pun gaduh ngan boipren sampai takde mood nak layan customer kut?

Apa apa jelah..yg penting..Fatih dh boleh bergaya ngan carseat baru.Takdelah ko tido menonggeng lagi nak...

I yem da boss!!





















12 comments:

  1. Paling tak suka kedai yang pilih bulu...bila nampak customer selekeh masuk kedai mulalah muka masam mencuka....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan?Belum tentu yg kaya kaya tu pun nak shopping kat situ.Kalau layan baik,walaupun cust tak beli..dia boleh promote kat org lain

      Delete
  2. agree with u..benci org yg melayan mcm kite ni tak mmpu tau.geramnye dgn sepisi gtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Even tak mampu pun takyah lah buat muka kut...sedih jer rasa...

      Delete
  3. Mesti dua pekerja tu orang kita kan..? Sorry la, bukan nak kutuk bangsa sendiri tapi orang kita ni selalunya makan gaji. Memandangkan kedai tu bukan mak bapak dia punya sebab tu dia layan customer cara malas mcm tu, yg penting bulan2 gaji masuk. Benda lain depa tak peduli. Yg tionghua tu, biasanya kedai tu dia punya. Jadi, dia tahu menghargai customer. Ala, saya byk kali mengalami kejadian mcm ni. Sikap malas dan sambil lewa ni dah sinonim dgn org kita. *rasa malu*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sadly...yes.Tapi sepatutnya walau makan gaji pun,kenalah buat kerja dgn ikhlas,baru berkat...ye dok? Harap ada improvement...
      Sbb sy pun pernah kerja dlm service industry,kalo cust tak cerewet,i'm so happy to serve them...kalo yg cerewet,walau x suka pun,kena jd plastik kejap...hihihi

      Delete
  4. yang pilih bulu satu hal..lagi satu hal bila husband yg masuk dia senyum2..bila kita masuk, haram nak senyum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..nasib baik tak jd camtu haritu.Tapi sedih betul...rasa terhina pun ada time tu.Kita pulak sengih2 cam kerang busuk...dia wat derk jer...huhuhu

      Delete
    2. Hahahaha..nasib baik tak jd camtu haritu.Tapi sedih betul...rasa terhina pun ada time tu.Kita pulak sengih2 cam kerang busuk...dia wat derk jer...huhuhu

      Delete
    3. Hahahaha..nasib baik tak jd camtu haritu.Tapi sedih betul...rasa terhina pun ada time tu.Kita pulak sengih2 cam kerang busuk...dia wat derk jer...huhuhu

      Delete
  5. maaf la tetiba menyampuk..sebenarnye saya pun nak cri car seat utk baby 4 bln..pas tu nmpk plak blog nie.. :)

    ReplyDelete
  6. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals delivered to your cell phone daily.

    Follow our signals NOW and make up to 270% per day.

    ReplyDelete