Wednesday, 4 July 2012

STRESS!!! SENTAP!!!

Sentap!!!
Hahahaha..eksen jer lebih.Bukan aku ada sentap ngan sapa-sapa pun,maksud aku..skang nilah.Cuma nak cerita perihal sentap menyentap jer.
Kalau nak cerita pasal sentap menyentap ni,bukan sekali dua jer berperasaan camtu.Dah beribu ribu lemon rasanya.Pasal apa? Pasal aku sensitif sangat kut.
Jenis aku,huh,takleh org tegur langsung,mulalah "headwind" a.k.a kepala hangin...hahahaha.Tak caya,tanya adik aku,laki aku dan mak aku..hahahahaha.Sentap yg bukan sebarangan,membawa kepada amukan Hang Jebat.
Tgk lah jenis camne reaksi aku bila sentap...samada aku balas balik ataupun aku diam ataupun nangis.Ada masa rasa marah,rasa tersinggung atau sedih.
Skang...bila duduk balik,renung renung kembali...agaknya dah baper kali aku buat org terluka dengan kesentapan aku ? Memanglah bila kita sentap,meaning org tu yg start dulu...tapi bila aku dah bertenang balik,fikir balik,renung balik...apa yg diorg tegur tu betul sebenarnya.Cuma cara penyampaian jer yg tak menyenangkan aku.Itu ajer.
Aku kerap diserang sakit kepala.Sakit kepala yg berdenyut denyut kat dahi depan.Eh,dahi memanglah kat depan,ada ke dahi kat belakang? Hehehehe.Orang kata tu tandanya stress.Ya,dan aku dah tahu napa aku stress.Sebab aku tak dapat nak kawal emosi.Ada lah benda yg buat aku stress tapi tulah..hmmm
Sejak dua hari lepas,aku sakit kepala lagi.Rasa mual pun ada.Nak kata sbb period,dah lepas dah.Pastu,aku teringat sejak seminggu ni aku asyik marah-marah.Kat sapa dan sebab apa...ada laaa...hihihi.Bajet cute pulak buat macam tu.
Makanya,semalam aku dating ngan ex officemate aku Kak Ina.Dia ni selalu jadi tempat aku mencurah perasaan.Sama lah ngan dia gak.Jadinya..semalam sesi kitorg mencurah perasaan.
Tiba-tiba,balik rumah ajer..sakit kepala tu hilang.Eh? Padahal sebelum aku jumpa dia,berat kepala aku.Rasa cam nak cancel jer tapi sebab dah janji,aku gagahkan diri jugak.
Moral of the story,kalau stress jgn pendam sorg-sorg.Aku ni dah lah byk memendam perasaan,pastu aku lepaskan dgn cara marah-marah tak tentu pasal.Not good for your health okay.Org pun boleh menyampah...
Jadi,menuju ke arah gaya hidup sihat...dan pesanan khidmat masyarakat demi kesihatan mental kita...Bila stress,pergi beriadah dan beribadah.Selain dari tu,beramas ramah mesra ngan family dan kawan2 juga dapat membantu.Mari kita lakukan...mulai skang...errr...start esok boleh tak...hehehehehe?
Ingat...pala hotak ni nak pakai lama...jauhi stressssss...

3 comments:

  1. hehehe..betul umi..ko kene cerita share the story yg burden..at least kita relieve..kekdg benda tu tak semestinya husband, but close fren..just nak let go..boleh pitam rasanya klo ko nak handle sorang2..so just name me if ko ada masalah...sharing is caring my dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nieyza!Aku tau ko selalu memahami..mekasih.

      Delete
  2. Looking for the Best Dating Site? Create an account to find your perfect date.

    ReplyDelete