Wednesday, 28 November 2012

CERITA AKU DAN KAK UJI...

Assalamualaikum...
Hari ni mak jemah nak bercerita plak..takleh nak tido makanya mari membebel...hehehehhee.
Baru baru ni kan kecoh ngan isu Gaza kan?
Dan yg paling panas,mestilah isu boikot barang Israel...kat FB,kat blog,kat forum..dan kat mana-mana..
Okeylah,first of all..pasal isu boikot ni kan,secara dasarnya aku setuju lah.Kata org,inilah yg semampu mungkin kita buat demi untuk saudara kita di Gaza,tanda keprihatinan kita.Sekurang-kurangnya kita ambik satu langkah permulaan utk melumpuhkan Israel.Nampak kecik tapi kesan jangka panjang...InsyaAllah.
Tapi....
Makin lama aku ikuti isu ni kat internet,aku rasa sedih pun ya.Okeylah,yg mana boikot tapi buat senyap-senyap,ataupun yg boikot dan mengajak org lain turut sama boikot,itu bagus.Tapi,tak semua org tahu beza antara mengajak org berbuat kebaikan dengan mengutuk org yg enggan membuat kebaikan.
Aku bagi satu contoh...
Ada admin satu page ni,dia post satu gambar...beza McDonalds Malaysia dgn luar negara.Buh pi tepek dua gambar...satu menunjukkan gambar seorg protester kat luar negara depan McDonalds yg lengang dan satu gambar lagi sedang menunjukkan rakyat Malaysia sedang beratur panjang nak ambik burger free tempoh hari.
Maka,berduyun duyunlah komen yg masuk.....
Okey,aku mungkin setuju dgn satu komen yg mengatakan bahawa ini bukti bahawa senangnya umat Islam kita diperdaya dgn hanya sebiji burger free,terus lupakan boikot.Nak kata tak tahu isu boikot...mcm..errr...di zaman IT yg mana kebanyakkan org dpt akses ke internet,bagi aku..takkan tak tahu kan? Lupakan suratkhabar..takde byk pun report pasal isu Gaza ni..byk perang politik ajer.
Tapi.....
Mengutuk org yg beratur tu juga adalah perbuatan yg tak kena jugak bagi aku.Bagi aku,admin page tu dah silap strategi.Dia mungkin berniat baik nak sedarkan umat Islam bahawasanya org kafir kat luar negara pun bersungguh nak boikot tapi kita sendiri tak prihatin pun.Bila saja dia post gambar tu,maka byk komen yg condem org2 yg amik burger free tu dgn perkataan tak sepatutnya seperti...
" Bodoh punya bangsa!!"
"Kebulur sgt rakyat Malaysia ni mcm tak cukup makan!"
"Melayu ni memang lembu tak prihatin langsung dgn org Palestin!Bangang!!"
"Eloklah tu..makan darah rakyat Palestin"
Harsh!!! Terkedu aku...
Kita nak buat baik,itu bagus.Kita juga nak ajak org buat baik...lakukan.Tapi,buatlah dgn cara berhemah.Adakah dgn menghina org lain akan menambahkan darjat keimanan kita lagi setingkat? Kita rasa kita sgt baik dan memandang rendah kepada org lain yg tak buat baik,terus menghukum mereka seolah olah confirm kat neraka tempat mereka nanti.
Bayangkan kita di situasi ini...kita tgh tunggu bas,pastu azan berkumandang dr masjid kat belakang bus stop tu.Kita pun masa tu fikir...owh,jap lagi bas aku dh nak sampai,aku semayang kat umah ajerlah...baju pun kotor ni.Tetiba keluar pak imam dtg kat kita.Terus dia pekik kat kita..." Woii!!! Bangang!! ko tak dengar org azan ke? Pekak ke apa? Tak reti reti nak berjemaah?!! Celaka punya budak!!!"
Agak-agak apa tindakan ko? Ko rasa dia alim ke gila?
Ko akan ikut dia masuk ke masjid?
Kalo aku...mencicit tak cukup tanah aku lari!!!
Gilo ke apo???
Ni aku ckp ni bukanlah sbb aku baik sgt..nak nasihatkan org yg buat baik.Jgn plak salah paham.Maksud aku,nak boikot,silakan.Ia sesuatu yg baik,tanda kita sayangkan saudara seagama kita.Nak ajak org boikot,silakan.Tapi jgn plak condemn org yg belum buat.Kdg2 kita tak tahu reason behind their action.
Kita nak bersatu sebagai umat Islam utk menentang kejahatan Zionis,tapi,kat tanahair sendiri,kita tak bersatu.
Palestin sewenang-wenangnya diserang,diceroboh...sebab negara Arab lain yg berjiran tak bersatu.Zaman Hosni Mobarak kat Mesir dulu,siap tutup sempadan.
Tapi,baru baru ni,tak lama pun Zionis mengganas.Ini kerana,selain dari semangat juang yg tinggi dr pejuang Palestin,diorg sendiri samada Hamas mahupun Fatah bersatu.Dan,yg paling best,Mesir dan Turki sama sama bersatu memberi tekanan kepada Zionis...see,kalau kita bersatu,InsyaAllah.
Ajak org lain buat kebaikan sama-sama...bukan kutuk dia.
Aku bg contoh diri aku lah senang..takmo tuding jari sgt kat org lain.
Kisah ni masa aku matrik kat USM dulu.Masa tu orientasi matrik dikendalikan oleh senior degree.Ada satu session perkenalkan diri lah lebih kurang.Masa tu,akak akak ni akan bagi nasihat dan panduan kat kitorg.Tetiba,ada satu akak ni...gaya alim lah.Muka pun lembut...sekali ayat dia..
" Korg kat sini jgn nak berlagak sgt tahu.Matrik ni belum ada jaminan yg korg akan selama-lamanya kat sini.Not even sebelah kaki pon!"
Semua org terkesima.....
Terus aku hilang respect kat dia....
Aku ni kan kepala angin...kalau org nasihat kasar-kasar,makin aku menyampah adalah.Cuba kalau org tu main slow talk ngan aku,ckp lembut lembut...tangkap nangis ohhh.
Pastu,masa matrik jugaklah.Masa tu kat cafe.Tgh nak ambik makanan,kitorg ternampak sorg akak senior.Gojes kemain.Zaman aku dulu,jarang ada student bermekap bagai gi kelas.Akak ni...pergh,cam artis.Free hair plak tu...Yg plg best...ada pakwe mat salleh tu.Exchange student lah tu.
Masa kitorg tgk dia,apalagi,berbakul bakul aku dan kwn2 aku kutuk dia...satu sbb appearance dia,satu lagi sbb dia couple ngan mat salleh.Mcm2 aku kata,berlagak gojes lah,tak sedar diri tu melayu lah,mcm dh takde jantan melayu kat kampus lah....
Walhal,aku tak kenal dia pun...
Dan dia tak kacau aku pun....
Hanya kerana aku rasa diri aku lebih baik dari dia...
Aku tutup aurat...dia tak...
Aku tak gedik...aku rasa dia gedik...
Pastu,masa masuk first year.Aku dah kena pindah desasiswa lain.Masa aku masuk ke bilik,ada sorg senior.Dia sambut aku dgn baik.Ramah dan meriah....
Pastu aku terperasan sesuatu...
Dialah senior yg aku kutuk dulu!!!!!
Betul kata pepatah..."Don't judge a book by its cover"
Sepanjang setahun aku duk kat bilik tu...dialah org paling baik pernah aku kenal.Dia seorg yg happy go lucky.Dia jarang marah marah..ketawa ajer kerjanya.Dan,dia suka ajak aku involve dgn apa-apa aktiviti dia.Kalau dia tgk CD,dia mesti tunggu aku balik dulu nak ajak tgk sekali.
Dia tak pernah kutuk org...sepanjang aku kenal dia,tak pernah dia ajak aku ngumpat.Dia buat hal dia ajer.Dia kata,dia sedar...org selalu kutuk dia,tapi dia tak peduli ngan org lain.Lantak lah katanya.
Masa aku sedih...dia sentiasa pujuk...
Masa aku susah hati...dia akan ceriakan suasana...
Dia suka menyanyi dan menari...kadang-kadang dia ajak aku berdisko..hehehhe.Bukan kat disko,kitorg buat kat bilik dua ekor.Bukak radio kuat kuat...cam haram jer perangai...hahahahaha
Tapi...banyak sgt kenangan manis ngan dia...
Dia hanya menangis sekali depan aku...masa dia clash ngan pakwe mat salleh dia.Pakwe dia tak ready nak tukar agama.Sebabnya,masa memula pakwe dia nak tackle dia dulu,pakwe dia ingat,dia ni Indian.Tak tahu plak melayu,muslim.
Tapi,dia nangis kejap jer...esoknya dia gila mcm biasa...hahahahahha.Sgt sweet!!!
Bila time nak berpisah..aku sedih sgt.Dia roommate aku yg terbaik....dia sweet,dia tak judge org,dia tak pernah mengata org dan walaupun org pandang serong kat dia,dia tak pernah rasa nak balas dendam.Dia sgt pemaaf...aku pernah ckp ngan dia,aku pernah kutuk dia dulu.Dia gelak ajer...dia tak kisah katanya.
Skang,dah lost contact.Bila aku ingat dia,kadang-kadang aku nangis sebab rindukan dia...
Sebab,aku rasa sgt bersalah ngan dia..
Aku harap kat manapun dia berada,dia akan sentiasa bahagia..
By the way..nama dia Kak Uji...org Perak.Aku harap dapat jumpa Kak Uji balik...
Walaupun appearance dia mcm tu,suka pakai seksi,mekap tebal...tak layak aku nak judge dia.Dia jauh lebih baik dari akak senior masa orientasi tu.Bila dia nasihat,tangkap leleh woo...
Masa dia final year,lepas dia clash ngan pakwe mat salleh dia,pakaian dia pun beransur ansur sopan.Tak seksi mcm mula-mula aku kenal dia.
Bukan aku nak kata,org yg pakai seksi tu baik,org yg alim belum tentu masuk syurga etc...tidak.Maksud aku,dia boleh jadi boleh berubah ke arah kebaikan.Mungkin lebih baik dari kita.
Masa aku matrik,aku rasa pakaian aku boleh tahan lagi sopan.Pakai baju labuh,tudung tutup dada.
Bila dah masuk first year,aku dah mcm culture shock...start beli baju sendat sendat..habis segala lekuk nampak.Tudung dah start angkat.Bertudung sekadar bertudung,tapi tak sempurna tutup aurat.
Jadi...layak kah aku mengutuk dia.Judge dia..
Masa dlm kehidupan ni walaupun singkat,tapi mcm mcm boleh jadi...
Aku tak kata life aku,diri aku lebih baik skang...kadang-kadang masih rasa diri ini lebih bagus dr org lain.Jadi,inilah yg aku cuba perbaiki.
Jadi,doa-doakanlah semoga diri aku dan diri kita semua dapat menuju ke arah kebaikan..kalau ada yg tersasar,mohon ditegur.Jgn biarkan aku terus hanyut dan alpa...mengutuk tak akan bawa aku balik ke pangkal jalan,malah mungkin aku makin menjauh...
Eh...panjang plak bebelan mak jemah ni...chow uolllssss...jgn kecik hati naa...mak jemah insan yg lemah...ahaks
Daaaaaa.....


4 comments:

  1. memang panjang bebelan ko....pembawakan budak agaknya...hehe
    P/s : sama2 lah kita berdoa untuk kebaikan bersama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Membebel tu bakat semulajadi,hahahahah

      Delete