Thursday, 23 April 2015

PEPERANGAN KAUM IBU

Assalamualaikum...

Pagi ni fatih demam pulak.Dah bagi ubat,muntah.Maybe sbb kahak...siannya anak ibu.

Memikirkan fasal anak ni,aku baru terbaca catatan seseorang kat FB.Fasal dia tegur ada anak anak yg hantar anak diorg kepada mak bapak utk dijaga.Katanya,seeloknya kita jaga sendiri,kalau takut nak hantar kat nursery atau pengasuh,adalah lebih baik ibu itu sendiri berhenti kerja utk jaga anak anak..etc.

Bila baca kat bahagian komen,tu dia....perang pun bermula.

Ustaz tu pun cakap secara general,dia belum kupas pun dari segi masalah masing masing,punca mengapa berlaku situasi ini dan sebagainya.Dia pun cakap...seeloknya.Bkn cakap...heyyyy...mesti buat apa yg aku cakap ni kalau tak masuk neraka.Faham??

Tapi pengkomen menghambur mcm mcm...
Ibu yg bekerja marah marah kat ustaz tu tanpa memahami teguran ustaz yg utama iaitu tidak menghantar anak masing2 kepada nenek diorg utk diasuh,bknnya tak bagi pompuan kerja,yang tak kerja pula penuh bangga cakap puas ati diorg dpt jaga anak sendiri sehingga mengguris hati ibu bekerja yg hantar anak ke nursery atau pengasuh.

Aku geleng kepala jer baca semua komen.Campak telefon...cebok yakk fatih lagi bagus...muahahahhahaa.

Working mom vs Stay at home mom

Breastfeeding vs Formula milk

Ceaserian vs Normal delivery

Tak abih abih nak berdebat....

Inilah yg jadi bila masing masing rasa mereka melakukan sesuatu yg lebih baik dari org lain.

Bukankah lebih bagus kalau kita beranggapan bahawa semua ibu melakukan yg terbaik?

Cuma method kita yang berbeza.

Tapi percayalah,walau dari kategori manapun kita berada,sebagai ibu kita tetap mahu buat yang terbaik untuk family masing masing.

Kalau pun kita gagal dalam mencapai matlamat...setidak tidaknya effort tu ada.

Kalau kita bekerja,itu adalah sebab kita mahu ekonomi family stabil.Mmg betul duit bkn segala galanya tapi segala galanya memerlukan duit + GST...eh?
Sebab jalan hidup,gaya hidup kita berbeza.Ada ibu yg masih mahu bekerja walaupun suami mampu tapi tak boleh lah nak judge dia sebagai ibu yg kurang baik.

Aku ambil contoh satu situasi si polan ni.Masa tu aku baca forum pasal aurat semasa bersalin.

Ada sorg mamat ni,ewah...ayat mcm good good saja condenm ibu bekerja ni sebagai seorg yg selfish,gila duit sampai anak anak terabai.Cakap ibu ni lebih sanggup lepaskan tanggungjawab menjaga anak kat org lain bla bla bla.Lepas tu dgn lantang demand nakkan nurse dan doktor perempuan sahaja attend isteri dia bersalin...

Ironi bukan?

Celah mana datangnya doktor yg menepati kriteria yg ko nak tu kalau bukan dari ibu yg ko anggap selfish dan gila duit sgt tu? Paham ke tak bahawa besarnya tanggungjawab dia kepada masyarakat sehingga dia sanggup membahagikan masa dan tggjwb dia kpd org awam dan keluarga sendiri.Tapi biasanya golongan ni takde nak bising bising...end up anak anak diorg pun elok jer.

Maaf kalau bunyinya kasar tapi ini saja ayat terbaik utk org yg suka judge org.

Mcm tu jugak bila datang sindiran dr org sekeliling tentang stay at home mother.Lagi lagi yg tak buat kerja sampingan kat rumah.
"Duduk rumah bkn buat apa pun...seronoklah,takyah susah kerja,hujung bulan duit masuk"

" Surirumah....apa buat pun,layan drama lah kan?"

Kdg2 rasa juga nak cilikan mulut mulut mcm ni tapi bkn ada pekdah pun.

Memang duit bulan bulan masuk tapi tau tak mcmmana strugglenya nak susun perbelanjaan supaya mencukupi? Tau tak berapa lama baju sendiri tak berganti sbb dahulukan keperluan anak? Tau tak kasut sendiri harga RM20 jer sepasang pakai sampai tanggal tapak baru ganti?

Layan drama? Sorry aku xde masa nak duk ngadap TV.

Breastfeeding vs Formula milk

Dua dua situasi aku dah rasa.Dua yg atas mampu BF sekejap jer,dua yg last ni Alhamdulillah dapat exclusive BF.

Mana mommies yg dpt bagi BF...please jgn condemn ibu yg bagi FM sebagai ibu yg malas,taknak usaha utk pump.Bkn aku tak pernah baca kritikan yg mcm ni.Katanya,kalau usaha boleh jer.Fikirkan juga,aku pernah lalui situasi ni.Ada org boleh ada kelonggaran time kerja utk pump susu badan,ada org tak.Maybe kat ofis dia takde fasiliti utk simpan EBM.Atau mcm2 kekangan lagi.Ada nursery pulak tau mcmmana nak handle EBM,ada plak pengasuh yg tak...jd mommies ni xde choice melainkan bg FM.

Yang bg FM pulak,jgn cepat sentap tuduh BF mom ni sebagai riak bila dia cerita dia berjaya bg exclusive BF.Mungkin dia cuma nak bg motivasi dan tip saja.

Ceaserian VS normal delivery

Aik..inipun jd isu gak ke?
Kalau boleh semua org nak normal delivery..takde yg sanggup nak opt for C sect saja saja der.Belah perut ko ingat senang? Tinggal parut lagi...tgk video org bedah C sect pun ngeri...

Tapi itulah pengorbanan ibu ibu.Walau bergadai nyawa sekalipun kami sanggup...apa sgt lah takat belah perut.Namun demi nyawa sikecil,sanggup apa saja.

Tapi ada pulak yg mengata yg memilih C sect tu kurang pahala sbb tak rasa sakit contraction.Sama jugak dia mengata kat org yg ambil epidural.

Lah...tak tau pulak pahala boleh diukur berdasarkan tahap kesakitan time contraction....apa ko ingat org yg c sect ni tak sakit ke?

Mcm mcm boleh jumpa kerenah manusia bila kita baca forum pasal parenting ni....kelakar tau dak.Pastu dgn yakin berdebat plak....

Apa method yg si ibu pilih sekalipun,tujuannya cuma satu.Supaya anak yg dikandung dpt dilahirkan dgn selamat.Tu jer...stop arguing psl method bersalin ni.Pasal epidural pun...dh kalau dh ada kaedah utk kurang kan sakit...napa taknak guna plak?

Sebenarnya senang jer...kita takyah pening pening kepala nak fikir kenapa si polan begitu begini....kalau kita tahu menghormati cara masing masing,tak wujud pun perdebatan yg mengguris hati setiap pihak.

Kalau ada teguran,kita terima dgn positif.At least cuba lah.Aku pun ada masa gelabah juga.Korg ingat aku tak hangen abah aku cakap aku masak kari rasa air sirap? Hahahahahahaa.....walaupun aku tarik muka,tapi lepas tu cubalah perbaiki resepi sampai jadi kari...akakakakaka.

Sebab tu kalau berlaku perdebatan mcm ni...aku prefer duk tengah.Cuba memahami situasi org yg tak berada dlm situasi kita sendiri.Bila org puji ckp Alhamdulillah,bila org kutuk aku cakap boleh blah...eh? Hahahahaa...

Sama jugak dgn teguran ustaz tu.Dia ckp secara general jer dan dia tak kutuk pun kata anak anak tu derhaka ke apa.Cuma penerimaan org tu berbeza.Dia pun faham kut bila kita ada masalah masing masing yg menyebabkan kita terpaksa hantar anak kpd emak /mentua utk dijaga.Bkn semua org sesuka hati atas alasan nak senang jer sampai nak menyusahkan org tua.Bkn tak ada tapi bkn semua.Jadi kalau kita bkn dlm kategori yg saja saja nak susahkan org tua...just diam saja lagi bagus kut.Bkn tak boleh pertahankan diri sendiri tp dalam dunia maya ni...kita takleh jangka penerimaan org terhadap pendapat kita.Org pun boleh jd sgt kejam kat media sosial...balun habis habisan.Kalau org mengata depan depan senang...aku hambur balik jer selalunya..kahkahkah.Mana boleh woih ngata aku sesuka ati...aku garang kut...hahahaha.

Kalau ikutkan,aku pun terasa.Mak mentua aku pernah duduk ngan kitorg 6 bln jaga Rafhanah kut sbb Rafhanah taknak menyusu kat nursery.Dan ada org memang tak boleh mengelak situasi mcm tu.Terpulang kpd niat masing masing.Asalkan emak kita redha atau mmg dia yg mintak nak jaga,takde isu pun.Cuma pandai pandailah nak handle later.Cara aku ialah berhenti kerja sbb aku rasa tak patut susahkan mak mentua yg dh bersusah payah besarkan 8 org anak.Walaupun dia tak bagi aku berhenti pd awalnya...dia kata dia mampu nak jaga tapi lepas aku explain,dia okey...tak kecik ati.Bkn sbb aku tak suka cara dia jaga tapi aku lebih suka jaga sendiri.Tapi lain org lain cara lah...jgn expect semua org boleh amik keputusan nak berhenti kerja ya...

Dalam membesarkan anak dan menjaga keluarga,buat lah apa cara yg kita rasa terbaik.Asalkan cara kita tak menggugat ketenteraman awam atau mengganggu org lain. ( Maybe aku kena tukar cara aku yg garang ni...heart attack jiran jiran dgr aku menjerit...hahahahahaha) La ni slow down dh sikit...dah kena tegur ngan laki,ngan mak abah aku...hahahhaaha.Plus faktor umur,dh kurang sket aku mengamuk.Sesekali tu masih lagi tarzan.

Hormat jer cara org lain...berbalah pun bkn settle masalah.Buruk baik yg tanggung pun family masing masing.Cuma bincang ngan suami dan family sudahlah.Takyah judge family org lain...kan senang.

Cerita pasal ni memang tak pernah abis pun.Just bear in mind....

SETIAP IBU DAN BAPA MAHUKAN YANG TERBAIK UNTUK KELUARGA MASING MASING...

Sekian terima kasih.Nak gi masak...








5 comments:

  1. Panjangnya perempuan ni mengarang.Hahaha

    ReplyDelete
  2. Get daily ideas and instructions for making $1,000s per day ONLINE for FREE.
    GET FREE ACCESS TODAY

    ReplyDelete
  3. Just received my payment for $500.

    Sometimes people don't believe me when I tell them about how much money you can make taking paid surveys online...

    So I took a video of myself getting paid over $500 for filling paid surveys to set the record straight once and for all.

    ReplyDelete