Sunday, 12 April 2015

HK TRIP: LAST DAY & BALIK MALAYSIA



Assalamualaikum...

Salam 1 gst...

Tak main dah hai 1 malaysia...skang 1 malaysia ckp psl gst okeh...hikhikhik.

Masa ambil anak kat sekolah hari tu,aku melintas depan sekumpulan kanak2 sekolah ni....diorg duk borak..

"Hari ni dh start gst..korg tau?"

Terkesima aku kejap.Zaman IT ni,budak sekolah rendah pun dh pandai membicarakan pasal isu semasa...hahahahaha.

Belum lagi anak aku blk nyanyi lagu...
"ABCD GST...gaji tak naik lagi...semua makan maggi...lalalalaa"
Aku hentam jelah lirik tu tak ikut susunan tapi lebih kurang mcm gitu ajerlah.
"Ni apa nyanyi lagu merepek ni?" kataku buat buat serius tapi sebenarnya nak gelak juge...
"Semua org kat sekolah nyanyi lagu tu ibu" dia jawab sambil sambung nyanyi.

Begitu lah impak gst ni sampai budak sekolah pun bercakap.Bkn tak ada isu hangat lain pun dlm Malaysia ni tapi isu ni betul betul hangat tak agak agak.

Apa apa pun...hidup mesti diteruskan jua.Makan minum nak kena beli juga.Cuma gitulah...impaknya sgt dirasai.Ada brg tak kena gst pun tapi tetiba naik harga.Sama jer.Tapi gitulah,kena pandai merancang perbelanjaan dan kena lebih byk menabung demi masa depan.Kalau ada rezeki lebih,dpt lah anak anak mewarisi.

Takpelah...tutup buku dulu pasal gst.Nak masuk episod hampir terakhir trip ke HK.

Last day,pagi pagi dah bersiap.We are leaving ...kataku kpd HongKong...hukhukhuk.

Hanah dah siap..

Muka budak baru mandi...baru nak panaskan enjin

Lepas urusan check out hotel,kami terus ambil taxi.Dari hotel Luxe Manor ni bersusun taxi,staff hotel tolong panggilkan taxi,angkut bag siap tutupkan pintu.Bye bye Luxe Manor...very good service,thumbs up.

Selfie dalam taxi..Fatih tersepit

Pemandangan sepanjang perjalanan ke airport

Aku duk leka jer tgk pemandangan kat luar.Nampak cuaca mcm mendung tapi tak hujan.Laki aku borak ngan staff powerstation Shenzhen,katanya sbb nak beralih musim.Oh...kisahnya.

Pastu aku dgr laki aku duk sembang ngan driver taxi.Masa trip ke HK ni,masa ni kan tgh kecoh org HK tgh berdemo dan buat protes.Masa kitorg kat Shenzhen pulak,bila tgk news,ada rusuhan dekat area Mongkok.Tapi bila kitorg balik ke HK balik,tgk mcm takde apa yg berlaku pulak since hotel yg kitorg duduk tu tak jauh pun dari Mongkok.

Driver tu ckp,protester ni berkhemah kat area Mongkok,siang hari diorg gi kerja atau gi kampus.Lagipun jalan sekitar tempat diorg demo tu polis dah tutup dan kawal.Ooo.....kisahnya.Tapi lepas tu aku sambung tgk pemandangan sekitar HK tu jer.

Sampai dah airport...jeng jeng...Fatih start nak bermaharajalela.

HongKong International Airport

Eiiii...bajet comel lah tu terlentang atas lantai??? 

Kami memang sengaja keluar pagi pagi walaupun flight petang.Memandangkan awal sgt lagi dan kaunter check in pun belum bukak lagi,moh kita sarapan dulu.

Kami pergi makan kat Popeye sbb makanan kat sini halal.

Ada logo Halal



Bab makan memang gigih



Tgh isi minyak...tadi dh takuk E bergelimpangan atas lantai

Dah abih makan,settlekan check in luggage apa bagai...jalan jalan jer lah sekitar airport tu.Tgk duit HKD ada lagi belen...so bolehlah cari tambah souvenir sket utk Ma dan Mak.Try juga singgah kat kedai jual brg2 Disneyland tapi a bit pricey compared kalau beli kat Disneyland.Lagipun dh belikan utk semua cuma aku geram tgk brg yg comel comel.

Beli beg comel ni jer...

Lepas dh merayau tak ketentuan hala...terus masuk ke departure hall.Silap sebenarnya masuk awal sbb flight kitorg dlm pukul 3pm lebih kurang.Zohor dh masuk masa kitorg masuk ke departure hall then baru lah terpikir tempat solat.

Actually kat HKIA ada disediakan prayer room tapi kat check in hall.Jd,jgn rushing sgt mcm kitorg.Huhuhuhuhu.Bila tanya kat staff airport,mmg kat check in hall jer yg ada prayer room.

Info prayer room : prayer room at HKIA

Dah mcm tu,nak tak nak solat lah kat celah celah tiang asalkan selesa.Nasib baik mmg bwk sejadah.Nak amik wudhu' pun pandai pandailah sbb makcik cleaner garang...hahahahhaa.Setitik air pun xleh tumpah atas lantai,kut tak dibebelnya...hahahahaha.Mcm kat airport Vietnam dulu pun camtu.

Dah settle semua,Alhamdulillah.Tunggu ajelah.Sekali ada announcement flight delayed...hukhukhuk.

Maka,layanlah Fatih membuas kat sini.

Memula elok layan kartun

Dia start kacau akak Hanah tapi mata masih tgk tv

Nyah kau dari sini.....hiyaaaakkkkk

Cubaan ngorat amoi comel

Last sekali tertido....
Akak Hanah  posing 

Bosan xde apa nk buat,snap gambar ntah hapa hapa


Elok si kecik ni tido,dah boleh naik flight.Cenggini haaaa...


Memang huru hara sket lah sbb laki aku kena beratur tempat lain,aku ikut barisan lain.Huhuhuhu...tapi Kak Wan dan Baby byk tolong aku.Terima kasih yer Kak.

Akhirnya kami selamat sampai ke Malaysia dlm pukul 7pm lebih kurang.Alhamdulillah.Tak sabar dah nak jumpa anak anak....rindunya.

Sebelum balik rumah,singgah makan dulu.Budak bertuah ni layan youtube dan makan.....like a boss!




1 comment:

  1. Ever wanted to get free Twitter Re-tweets?
    Did you know that you can get them ON AUTO-PILOT & ABSOLUTELY FOR FREE by registering on Like 4 Like?

    ReplyDelete