Tuesday, 16 December 2014

HK TRIP -DAY 1 KOWLOON MOSQUE

Assalamualaikum...

Sambung cerita trip ke HK.

Utk persiapan ke HK mmg aku tak sempat sgt nak buat.Kerja melambak2 tambah lagi hujung tahun dgn anak nak cuti sekolah lah apa.

Bkn apa..kalau melancong dlm negara,apa yg kurang boleh gak terjah mana2.Ni kenalah bersedia sket.Laki aku plak mmg manja walaupun nampak macho.Spender selit kat mana dlm luggage pun dia tak tau.Mmg bulat2 dia serah kat aku.Nak pedajal laki senang jer time dia outstation tak ajak...bubuh jer stokin lain sebelah...mesti menggelabah ayam...hahhahaa.Tapi mak tak buat tau..mak bini mithali.Tak ajak pun xper...mak redhoooooo...

Maka aku mengugel info apa yg patut.Maklumat di hujung jari beb...byk gak info berguna yg aku dpt espc dr blog ni.Blog femes ni...blog Fatin Liyana.Sebab baca tips dia lah banyak membantu aku kat sana.

TIPS KE HK

Study cuaca kat sana so senang bajet baju apa nak bwk,beli makanan dlm tin byk2 dan periuk nasi kecik memandangkan laki aku keja so lunch mmg kena sendiri.Mana plak aku nak terpa cari makan dgn dua org anak kecil kan.Lagi pun...rega makanan halal kat sana,kuss semangat.Nak pitam mak nengoknya..hahahaha.Selain tu beli stroller ringan utk dibawa ke sana.Cari punya cari,jumpa kat Giant rega RM58 sahaja.Jadiklah...

Pastu tukar duit siap siap ke HKD.Last minute plak,laki aku bgtau yg diorg juga akan ke Shenzhen.Dapat approval dr office sana saat2 akhir.Satu hal nak gi amik gambar utk visa ke China.Nasib baik urusan visa disettlekan oleh management.Bila dh camtu,gelabah juga sbb sumer duit dh ditukar ke HKD.Akhirnya...tambahlah sikit duit poket utk tukar ke Yuan... (nangis sambil korek tabung)

Syukurlah masa tgh kalut ni,abah aku dtg stay kat rumah seminggu.Jadi,dia lah yg byk tolong aku settlekan byk bende.Love u abah...

Satu beg ni cuma berisi periuk nasi kecil dan brg makanan sahaja...hahahaha.Anehnya,bila blk...ianya tetap gemuk seperti ini walaupun makanan dh habis...hihihi


Flight ticket dan hotel diuruskan sepenuhnya oleh agent dan boss laki aku.Syukur lah..settle bab tu.Itenary pun ofis bagi so ikut jer.

Pastu tanya2 tips dari kwn dan sedara mara yg pernah pergi...thanks seme yer.

Masa kat HK sama dgn waktu Malaysia takyah ejas jam cuma waktu siang dia masa ni singkat.Suhu pun belum sejuk sgt dlm 22°c ke 26°c tapi sepanjang kat sana just pakai jaket nipis pun dh okey.Tak sejuk tapi agak selesa bila keluar jalan sebab windy.

So...bila dh check in kat hotel,aku tidur sekejap sbb migrain.Pastu laki aku keluar kejap jumpa geng2 dia kat bwh.Dia naik jer terus kejut aku.Katanya depa sume nak ronda pukul 5pm.

Laki aku ckp..kalau aku tanak ikut pun takpelah.Dia nak pergi tapi tak bwk lah anak2.Dia suh aku tidurkan jer budak2 sekali.

Haih...dengar nak ronda jer,terus aku bingkas.Dah dtg jauh2,takkan lah nak bantai membuta.Haruslah nak ikut walaupun kepala rasa tingtong.Tak kira,nak merayap jugak.

Kami turun agak lewat.Maklumlah nak siapkan budak berdua tu lagi.Laki aku suh geng2 dia jalan dulu.Lagipun masing2 ngan family,elok jalan sendiri2 jer sbb taknak ganggu jadual org lain.

Memula kami dapatkan peta dan info brochure dr hotel.Lepas tu tanya staff hotel mcmmana nak ke Kowloon mosque.Sebenarnya hotel yg kami duduk ni attached dgn station MTR Mongkok East.Tapi train yg kami nak naik ni adalah kat station Mongkok.Kena jalan kaki.Ingatkan dekat...rupanya kat 15 minit berjalan..huhuhuhu.Kurus kaki mak...

Perjalanan dari Royal Plaza Hotel ke Station Mongkok tu kena lalu laluan jejantas gitu.Pastu aku pelik tgk tetiba ramai gila Indonesian worker berkumpul kat situ.Siap bentang tikar segala dan makan2 plak.Riuh rendah suara diorg bersembang.Tetiba rasa mcm kat Jakarta pulak..hahahaha.Memang sepanjang laluan mereka berkumpul sampailah ke station Mongkok.

Dari station Mongkok,baru terhegeh2 nk beli Octopus card.Tak sempat nk beli kat airport.Terkial kial gak mulanya laki aku nak study peta.Mak rilek ajer...hohoho.Sekali dia pergi tanya kat org Indonesia yg ramai sekali kat station tu.Senang...settle masalah.

Octopus card.Mcm touch n go la lebih kurang.
Bila beli kad ni kena bayar deposit HKD50 per card dan nilainya HKD100.Total HKD150 lah per card.Yg kanak2 punya aku tak ingat.Bila dh habis guna,boleh return card,ntt dia refund balik deposit dan balance,cuma ntt kena caj HKD9.

Kami ambil train dr Mongkok ke Tsim Sha Tsui station.Keluar station jer,sebelah kiri dr pintu keluar station..tu lah masjid Kowloon.Kat situ pun ramai juga warga Indonesia berkumpul.Sempat sembang ngan diorg kejap.Belum sempat nak tanya pasal apa diorg berkumpul ramai ramai,laki aku ajak masuk masjid sbb dh maghrib.Masa ni waktu maghrib kat HK dlm pukul 5.30pm.

Depan station Tsim Sha Tsui.


Aku" cuti" so lepak jer kat luar sambil kejar si Fatih yg mcm takleh dicontrol lagi.Takleh tgk tanah lapang,gatal tapak kaki dia nak berlari.

Kowloon Mosque

Buat drama ayaq mata sebab kene duduk dlm stroller.Tak larat dah aku nak kejar dia naik turun tangga.

Lepas laki aku solat,masa utk makan.Yeaayyy...perut dh bergelora ni.Last makan kat dlm flight.Tu pun berpanjangan jugak kenyang aku sebab sebat makanan anak jugak.Kahkahkah.Yelah,byk mana sgt Rafhanah ngan Fatih makan...last2 tanak membazir ku sental jua.Dasar kuat makan...kahkahkah.

Dalam terkulat kulat mana nak tuju,terjumpa jugak depan masjid tu banner restoran tapi di mana ya..tanya gak kat Indonesian kat situ,katanya kat Chungkin Mansion...tapi di mana yaaa?

Kami redah ke sebelah kanan dari pintu keluar station Tsim Sha Tsui,elok lepas melintas jalan,ada sorg mamat Arab tgh distribute flyers restoran nya.Kami terus tanya lah...terus di bawanya kami ke restoran.Patut ler tak jumpa,dlm bangunan apartment,naik lif pulak.Tingkat 2...

Tapi rasa aku,kalau pandai cari maybe boleh jumpa restoran halal yg lain.Tapi sebab dh susah payah dia bwk kitorg,makan ajerlah.

Ha..tu alamatnya kalau nak pergi

Makanan boleh tahan lah tapi rega mak ai.Laki aku order nasi Mandy..HKD75.Air mineral dibagi free.Terus tak order air sbb harga segelas air pun dh dalam HKD40 -HKD45 gitu.Aku order Nasi Briyani HKD70.Dan potion nasi tak sama mcm kat Restoran Nasi Arab kat sini yg agak besar boleh share.Kecik jer potion nya sbb tu aku kata mahal.

Selesai makan laki aku terus ajak balik hotel terus.Keluar dari Mongkok station lalu jejantas tu tgk2 Indonesian yg berkumpul ramai ramai tadi dah berkemas2 nk blk.Baru teringat hari ni hari Ahad.Barangkali hari tu day off diorg so pakat2 buat gathering.Gamaknya lah kan.

Dalam perjalanan,lalu jugak kawasan street market tapi tak pergi lah.Nak blk rehat,esok laki aku kerja.Aku takpe...boleh membuta ajer..hihihihi.

Sampai jer kat hotel,mandi pastu terus kroih kroih kroih....baru sedar migrain tak baik lagi.Masa jalan elok la plak kan..hihihi.Okey..settle hari pertama di HK....


Belakang tu street market..ambik gambar jer dulu.Esok lusa datang lagi..









1 comment:

  1. Quantum Binary Signals

    Get professional trading signals sent to your cell phone daily.

    Follow our signals today & earn up to 270% per day.

    ReplyDelete