Friday, 17 May 2013

BERPANTANG CARA AKU...

Assalamualaikum...

Nak merepek apa ntah hari nih.Nak membebel,takde bahan..ngeeeee...

Dah dalam pantang,bebel pasal berpantang ajerlah...

Sejak dari first baby sampailah yg keempat nih,aku memang tak betul2 berpantang.Bukanlah tak buat langsung tapi taklah strict sangat.Lagi plak,mak aku pun tak berapa tau sangat pasal pantang -pantang org bersalin nih.Sikit-sikit dia tahulah.Taklehlah salahkan dia,dia mak zaman moden...hehehehe

Tiapkali aku tanya.." Ma,yang ni bulih makan tak?"
Nanti dia jawab.." Ntahlah,bedal ajerlah.Kalo dah tumpah darah,bisa la tuh.." ganas tak jawapan dia? Hehehehehehehehe....ibuku mmg selamba...

Kalau pasal makanan,aku memang tak limitkan sangat.Boleh kata,menu aku tak semestinya ikan panggang semata,semua pun belasah,kecuali seafood.Ayam,ikan dan daging semua belasah.Tak hati-hati punya pasal, aku makan ikan tongkol,amik ko,sejam lepas tuh,darah nifas yg hampir kering,tetiba membuak buak keluar sampai aku ingat nak gi hospital dah.Aku pun tak tau,ada kaitan ke tak ikan tongkol ngan tumpah darah tapi sebab hari tu aku memang makan ikan tongkol jer semata,so suka hati aku lah nak buat hipotesis mcm tu kan...ngaaaaaa.

Doktor...kalau salah tolong betulkan hipotesis saya yer...

Tapi,hari tu aku google " Menu dalam pantang",ikan tongkol tu ada dlm senarai makanan yg tak sepatutnya di ambil masa berpantang.

Cuma,masa berpantang,nafsu aku pada sup sayur tetiba meningkat.Kan ke bagus tu....kalau hari biasa,jgn  harap aku nak sentuh sayur,tapi dalam pantang,aku rasa sup sayurlah yg plg sedap.Hari-hari request kat Ma buat sup sayur...nyummm.Habih jer pantang,terus rasa tanak sayur dah...Hormon sayur tu datang masa tgh pantang aje.

Tapi,tak bermakna aku tak pantang langsung.Sebab mak aku pun kata,makanan ni ikut kesesuaian tubuh seseorg,ada org badan dia takleh terima certain makanan,ada org boleh.Sebab tu,dia tak sekat sangat makanan dlm pantang aku.Biasanya,kalau ada nurse dtg melawat kat rumah,aku tanya lah nurse tu makanan apa yg bagus diambil,apa yg tak.Terutamanya kalau makanan tu boleh effect kat baby misalnya berangin ke apa ke.Yang penting,seimbang dan badan rasa segar bugar.

Mengurut ,bengkung dan mandi air rebusan daun tu buatlah jugak sebab memang best kan.Segar jer badan,lagi-lagi lepas mandi air rebusan tu.Tapi,jgn harap aku nak pakai stokin dan baju dua tiga lapis.Memula mak aku bising suh pakai stokin,tapi,kejap-kejap aku bukak sebab panas,dia tak kuasa dah nak tegur.Degil kan...
 
Jamu memang aku tak pernah ambil.Mak aku pernah belikan masa aku bersalin anak first tapi kene berhenti ambik sebab anak aku jaundis.Bila baby dah baik,aku tak continue pun.Sampailah skang aku mmg tak ambil jamu sebab empat-empat anak aku kene jaundis.Bila dah stop,jgn harap nak sambung balik.
 
Paling penting,dengarlah cakap org tua...sebab aku akui jugak,pantang cara Melayu ni mmg strict dan merimaskan,tapi kesannya utk jangkamasa panjang.La ni mmglah rasa takde apa,tapi bila dah berumur,barulah rasa badan lemau.Silap gerak sket,sakit urat,sakit pinggang etc.
 
Kesan paling serta merta aku pernah rasa ialah masa aku pantang anak first,masa tu dah hampir lepas 40 hari,aku ingat dah boleh kut nak bedal air sejuk peti.Sekali...hambik ko,elok dah aku nak blk Shah Alam,tetiba aku kena demam urat.Nak bongkok ambik baby pun tak boleh,sengalnya Allah saja yg tahu.Last,mak aku tak bagi balik dulu,dia carikan tukang urut,stay lagi seminggu.Padah tak dengar cakap omak kan....
 
Aku bukanlah strict sgt bab ni...lagi-lagi bila dh masuk no 4 nih.Kejap-kejap rasa nak keluar rumah.Nasib baiklah mak aku ada kat sini (kali ni tak pantang kat kg sbb Amani sekolah),kalau tak dah merata agaknya aku keluar merayap...hehehehehee.Masalah aku nih,bila rasa sihat sket,nak bergerak ajerlah keje.Tak pikir langsung yg dalaman.Nasib baik mak aku selalu tegur dan ingatkan.Luaran mmglah nampak okey,tapi,dalaman tu yg kita tak tahu.Sebab tu kene rehat betul-
betul.Dengar cakap emak....
 
Ok,cukuplah merepek bab pantang nih.Yang penting,jgn tiru cara aku..nih pantang caca marba namanya.Bab makan tu aku rasa boleh tolerate kut sbb yg penting kita kena makan yg seimbang utk kembalikan tenaga.Terlampau pantang pun tak elok gak,nanti muka pucat lesi,kurang darah.Tapi,kalau org tua cakap tu,dengar...hehehehehe ( ni nasihat utk aku nih),rehat kena cukup,jgn gatal nak bedal air berais walaupun dah lepas 40 hari,extend sikit lagi takpe.
 
Yang penting,ibu dan baby sihat.....sekian....


7 comments:

  1. Salam kenal..
    Saya pun macam awak gak..asal time pantang jer pening dan tak tahu mana satu yg boleh makan or tak..waktu pantang anak 1st..boleh kata hari2 ikan panggang..ikan selar..ikan cencaru..

    tp bila pantang ngn anak kedua..baru tahu lak cencaru tu bisa..mak bidan cakap ikan yang isi hitam tu bahaya..siap tanya..dahtu makan je bahagian putih..hehe.. ;p

    tak pasal kena bebel..keke..
    apepun saya elakkan mana yg orang ckp xboleh..takut badan tak rasi..kita yg tanggung seksa..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah,dh masuk anak keempat barulah sy nk cari apa bende yg xleh makan,hehehehe.Tp berpantang ni bagus sebenarnya.Badan rasa segar dan bertenaga.Cuma tang yg berpantang makan tu jer xleh tahan,hihihi.
      Btw,salam kenal and thanks sudi jengah sini

      Delete
  2. Ingat lagi time saya berpantang..first time pula..x de pengalaman..tapi best sebab duk dgn mak..hehe..biasala herba.sure kna mkn.mula2 x lalu, lama2 amik jg sbb fikirkan badan nak guna lama kan..kena jg..hehe..skrg rasa nak bersalin lagi plak..hehe..doakan saya ye mengandung anak no 2..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sory lmbt plak reply.Kat kg xde internet..hihihi.Amin,saya doakan...beranak ni walaupun sakit tapi masih nak jugak kan?
      Berpantang ikut betul2 yer...jgn cam saya..dh 4 dah..dah terlambat..heheheh

      Delete
  3. Sy pantang sendiri sbb mak xblh jaga lama... Ada urusan lain... Anak 3 org sekolah... Mmg kne bgn jg buat kje umah... Sy tanam tawakal je dlm diri...klr dgj hubby pg beli lauk bagai...huhu...sebaik2 pelindung adalah DIA...now hr ke 12 pantang...smga slmt hngga hbs tempoh...amin...
    Bab mkn,mmg jaga jg lar...sbb tekak ngidam dh xde ble baby dh klr...so xde terliur ape2...cume sian hubby yg risau bini die yg lasak ni buat kje itu ini...heheh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu..mmg supermommy ni.Jaga diri tau..jgn lasak sgt.
      Tapi..sy pun lasak jugak time pantang sampaikan pernah kene sound dgn mak.Degil sgt...
      Selamat berpantang dan jaga diri yer...

      Delete
  4. mamanya si asyraaf13 January 2016 at 18:13

    Best baca bl0g ni hihihi Hi tq

    ReplyDelete