Tuesday, 16 September 2014

DE BARON RESORT LANGKAWI



Assalamualaikum....

Hari tu,minggu sebelum cuti sekolah,laki aku tetiba cakap dia kena keje kat Langkawi.....dia tanya,nak ikut tak? Gila tak mau? Hehehehee...

Memang dari awal tahun dulu kami ada plan nak ke Langkawi tapi tabung melancong tak penuh penuh.Asyik guna cover belanja sana sini...tapi dah rezeki,Alhamdulillah.

Kami stay dekat De Baron Resort,Langkawi.Lokasi kat Pekan Kuah,dekat jer dgn jeti Langkawi .Naik teksi dlm 10 minit jer kut.Laki aku lah yg pilih.Sebabnya,resort ni ada offer bilik yg ada triple single dgn harga RM150 jer.Okeylah kan sbb dgn anak anak 4 org,takyah nak request katil tambahan.Tapi bila check in,aku plak rasa cam tak best.Bkn tak okey,biliknya ok tapi disebabkan utk few days aku dan anak2 akan memerap sahaja tak ke mana mana,bilik tu boleh membosankan aku sbb takde view.Tapi,kalo dtg melancong dan byk berjalan,bilik tu sgt okey.Lagi lagi kalo dtg dlm group...sesuai sgt.

So,next day laki aku request tukar bilik,upgrade ke Deluxe.Walau tak dpt sea view,parking lot view pun okeylah...cerah sket bilik.Dan,kebanyakan bilik dh penuh walaupun blm peak season.Maybe sbb dia offer bilik deluxe dgn 2 katil queen dgn harga RM220 (seaview) & RM210 ( parking lot view..ehehhehe).Memang berbaloi sgt lah bwk satu family.Itu harga time aku pergi...lain masa lain caj yer.Peak season mahal sket lah kut.

Bilik Deluxe...si kecik belum apa apa terkam telefon dulu.


Pool Area
Resort ni ada dua building.Masa kami dpt bilik standard,building dia menghadap main building dan parking lot tapi ada cafe sendiri utk breakfast.Jadi,tak lah crowded sgt time breakfast.Belakang building tu ada satu dutyfree shop,restoran dan kedai runcit.Pendekkata sesuai sgt utk aku yg memang tak ke mana mana ( laki kan kerja).Rasa nak makan,jalan sket ada food court dekat dlm bangunan LHDN.Kat situ pun ada kedai coklat,kedai runcit dan kedai jual minyak gamat.Pendek kata,perfect place to stay lah.Takde lah byk pilihan sgt brg2nya tapi kira okeylah.At least aku takyah sewa kereta.Tapi...kalo utk kaki shopping,maybe boleh stay area Bayview Langkawi sbb dekat dgn kedai Haji Ismail Group dan mcm mcm kedai dutyfree tuh.

Kami sampai Sabtu petang..sbb dah nak malam so takde lah ambik kereta sewa.Hari Ahad,baru sewa kereta.Laki aku deal cari plg murah,bila kereta dihantar,bantai gelak laki bini tgk condition kereta.Kata laki aku,mentang2lah mintak yg murah,mmg takde kesian punya murah...padan muka.Tapi okeylah,takat nak jalan dlm Langkawi jer...tu pun tak ke mana sgt,pergi kedai Haji Ismail Group tu jer beli brg yg dikirim oleh mak mentua dan beli sket ole ole utk family aku.Pastu gi makan.

Hari Isnin dan Selasa...memerap sahaja lah.Cuaca kat Langkawi start kami sampai jer memang hujan.Jadi,bila hujan berhenti kejap aku bwk anak2 mandi kolam.Kesian jugak kat diorg.Hujan turun,bertempiaran naik...Tengahhari,merayau jap kat area hotel cari kedai runcit dan beli nasi kat food court.Gitu jerlah...

Budak kecik ni pun nak terjun kolam tapi sbb ujan dh turun renyai renyai,aku bwk dia naik ke bilik.Sampai bilik nangis guling guling...sedih sgt org tak ajak mandi kolam....keciannnn...
Belah malam barulah kedai makan tepi laut dibuka.Kami pergi kedai berbeza setiap malam...sajalah...nak try.


Baron bay bistro...kat belakang Tok Tijah cafe...kat pool area.Makanan sedap tapi portion kecik...mana cukup weh.Aku makan banyak.Tapi harga kira okeylah...cuma kalo sampai kene tambah...pitam gak laki aku.Nasiblah...dpt bini asyik nak mengketedarah jer...


Yang ni aku lupa plak nama restorannya tapi kat dlm bangunan jeti.Waitress recommend ikan masak asam jawa tu.Sedap...mcm masak tiga rasa jugak cuma rasa masam tu agak balance dan nyam nyam lah pendek kata.Tapi,nak ujung ujung...sikit lagi nak abih makan,tetiba dtg angin kuat.Anak anak aku bkn main gembira main konon kene tolak ngan angin,sekali....hujan lebat turun tanpa warning.Bertempiaran lari masuk dlm bangunan jeti.Tinggal mcm tu jer makanan...nasib baik dh nak abih dah,tinggal dua tiga sudu jer.Kut tak,kempunan.Owner restoran ni peramah,siap dtg kat meja tanya ok tak makanan....tanya kat aku,semua sedap...


Nilah kedai duty free belakang resort tu..kat hujung sekali tu.Saja ambik gambar ni sbb awan kat gunung (ke bukit?) nampak cantik sgt.Maklum ler...lepas hujan.



Ni gambar gambar sekitar resort.Kat belakang pool area tu ada tempat berehat.Cantik sgt pemandangan matahari terbenam...Subhanallah..

Gitu ajelah coretan jalan jalan kat Langkawi.Walaupun tak gi mana mana...okeylah jugak sbb dpt berehat menikmati pemandangan...bersyukur sgt dah tu.Aku pun tak bershopping sgt sbb leceh kut nak bwk brg byk2 naik feri.Kesian laki aku nak angkut brg...lagipun,duit takde.Hahahhahaa...terus terang senang..

Okey...bye bye Langkawi...ada rezeki datang lagi...

Oh ya..sapa sapa nak menginap kat de baron boleh tgk kat website ni..

DE BARON RESORT

5 comments:

  1. ada pool eh baron?
    tak pernah duk lg situ, myhotel dh pernah time kursus ngan opis pertanian ritu..
    satu agi yg atas duty free dpn baron tu.. ape nama ntah
    tp merbahaya nkooo...
    toilet dia see through
    gilakkkk kalo gi ngan anak2..
    kalo animun oke what.. hahahha

    plan nk gi deepavali depan

    ohoiiii...
    tak sabaq niii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Weh..bestnya kalo bulih gi lagi...de baron ada pool siap ada slide.Alya musti happy kalu stay situ...

      Delete
  2. dulu kami honeymoon kt langkawi aje hehehe....arghhh tingin nk g melancong lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi jgn tak pegi...saya dulu honeymoon kat genting highland jer...feeling obersea sgt...hahahhahaa

      Delete