Wednesday, 3 September 2014

CABARAN STAY AT HOME MOTHER A.K.A SURIRUMAH

Assalamualaikum...

Makin lama makin pemaleh nak menjenguk ke sini.Mana taknya,aku busy bercucuk tanam.Belum lagi nak kutip susu lembu,telur ayam ngan bulu bebiri.Mana nak manage nak bina kilang dan cari material lagi...super busy hokey...

Bercakap pasal busy,aku duk dengar jer suara suara sumbang yg ditujukan kepada golongan cam aku ni yakni "stay at home mother" iaitu... " Ai,duk umah ajer pun busy? Bukan ada buat apa pun,".Whoaaaa...ikutkan kebaranan aku ni,mau aku lipat lipat dia.Yelah,tak busy katakan,dah abih lipat kain,meh aku lipat dia plak.

Aku tak mau membandingkan kehidupan aku dengan ibu ibu bekerjaya.Aku respect mereka sebab aku pun pernah di tempat mereka.Aku tahu mereka lagi super busy..mana nak imbang antara kerja kat opis dgn kerja rumah.Aku tahu...aku dah lalui.Aku takde masalah pun dgn mereka.

Yang masalahnya ialah yg mulut tak reti beli insurans ni.Sekali dua aku boleh sabarkan lagi.Aku diam ajer sebab malas nak sentap sentap.Penat tau asyik sentap ajer,nanti org pun malas nak layan.

Bila aku berhenti kerja,aku tak warwarkan sangat apa aktiviti aku kat rumah sebab aku yakin mereka faham.Mereka juga isteri dan ibu,so takkan aku nak cerita satu persatu apa jadual aku sehari hari.Lagipun,ko ingat ko Angelina Jolie semua org nak amik tau kisah hidup kau...so aku teruskan kehidupan mcm biasa lah.

Tapi,still ada yg masih berminat nak ambik tahu.Aku banyak tekan like kat FB,dikatanya aku ni 24jam online.Bila aku masak lauk biasa dikatanya aku byk masa lapang kenapa tak masak extra luar biasa sket....aku surirumah lah bkn chef ....pfffttttt.Penat tau nak explain...

Biasanya aku tak ambik pot sangat.Lantak ko lah,apa aku peduli.Tapi,tak peduli aku ada batasnya jugak.Kalo sampai berulangkali duk berdendang kat telinga aku..." Nak pakai xxxx buat apa,surirumah ajer kut," memang kau nak sangat makan nasi pakai tiub.

Zaman sekarang ialah mungkin zaman bilamana seorang wanita itu tak kerja dan tidak juga bekerja dari rumah,kau adalah loser,penambah beban suami...agaknya itu yg dia pikir.Kesian....siap bagi cadangan suruh aku berniaga online lah,suruh aku jadi pengasuh lah.Katanya,dari TAK BUAT APA APA kat rumah.

Eh,korang ni dah naper? 

Aku boleh beza mana yg bertanya  sebab berminat nak tahu camne life aku skang dgn yg sengaja nak merendah rendahkan org.Aku pun malas nak explain pun sbb tujuan aku resign pun adalah untuk bagi tumpuan pada anak-anak.Takde reason lain.Bkn sebab laki aku kaya raya,bkn sebab aku nak start business sdr etc.Dan aku rasa tak perlu pun nak jelaskan kat sapa sapa.Who cares? Tapi nampaknya ada jugak yg prihatin.

Aku tak marah pun pada org yg bertanya.Tanyalah...tapi jgn sampai keluar ayat..." tak buat apa-apa".Jgn tanya kenapa aku tak kerja dari rumah hanya sbb ko tgk ramai jer surirumah yg buat kerja sampingan mcm buat kek ke,ambik upah katering ke,business online ker.In fact,wanita yg ada kerja tetap pun still ada yg buat kerja sampingan.Jgn banding bandingkan aku dgn sesiapa pun.Jgn cakap depan muka aku,kalau diorg boleh buat,kenapa kau tak boleh buat.Bende bende mcm tu buat aku down,rasa mcm tak berguna.Rasa mcm hidup aku semata mata nak bebankan laki.Paham tak? 

Bila laki aku jadi sole breadwinner,pandai pandai aku lah nak idup.Time aku beli satu satunya bag ada jenama ( itupun bkn designer bag pun),ada jugak yg berbunyi,wah,surirumah pun pakai bag mcm ni? Time aku pakai tudung lilit sikit,siap ada yg berbunyi....kemain dressing mcm org keje opis.So,aku kene pakai t shirt ngan kain batik pergi bank? Gitu? Time aku beli kasut RM10 sepasang,takde plak nak offer aku tolong belikan kasut baru? 

Aku appreciate pada yg memahami.In fact yg memahami dan ingin jadi mcm aku lebih ramai dari yg suka merendahkan org ni.Bila ada yg puji kata ini tindakan mulia,berkorban melepaskan karier demi keluarga,aku appreciate tapi aku takut dgn pujian tu.Aku bukan sempurna pun.Tak semestinya kau 24 jam dgn anak,kau adalah ibu yg terbaik di dunia.Kdg2 aku tak sempat pun nak tolong Amani buat homework.Dahlah garang mcm singa.Singa kalo tgk aku pun mesti surrender.Mcm tu jugak bila aku berjaya bagi exclusive breastfeed pada Rafhanah dan Fatih,aku lebih kagum kepada working mom yg manage simpan stok EBM utk baby mereka.Mereka itu lagi byk berkorban.

Kita sama sama ada kelebihan dan kekurangan.Tolong jgn hidup dlm pengaruh drama sgt.Face the reality okey...takde manusia yg perfect kat dunia ni.Byk benda yg aku kena buat utk ringankan beban laki aku walaupun bukan secara material.Disebabkan taknak ganggu dia kerja dan terpaksa ambik cuti,aku byk selesaikan urusan rumah mcm hantar kereta ke bengkel.Berangkut 4 beranak melangut kat bengkel kereta sementara tunggu kereta siap.Kalo lambat,terpaksa ambik teksi,balik dulu.Shopping brg dapur...masa aku kerja dulu,weekend jer wajib laki bini gi sesama.Skang aku pergi ngan anak2 jer during weekdays.Weekend adalah time rehat dia.Urusan pergi bank,settlekan urusan kat MBSA,panggil plumber,settle umah sewa,semua aku buat sendiri.Sampaikan masa pregnant si Fatih,aku pergi check up sendiri dari awal sampai ke saat2 nak bersalin.Sebab check up tu time siang ajer so takkan aku nak suruh dia ambik cuti plak.Dia dtg teman time aku memang dah kene masuk labour room.Jgn tanya jugak naper tak ambik upah jaga budak since aku mmg jaga anak-anak pun kat rumah.Utk pengetahuan korg yg bertanya lebih dua kali pasal hal ni...ialah, aku bkn semedang duk umah.Aku juga adalah supir bwk anak /amik anak kat sekolah.Aku jugak byk keluar settlekan urusan rumah.Takkan aku nak angkut sampai 5-6 org pergi bank etc.Anak anak sendiri lain lah,pandailah aku handle.Kang jadi apa-apa,viral kat FB plak muka aku nan lawa ni...muahhahahahaaaa.....

So, jelas kan? Pandai pandailah manage hidup sendiri takyah susah susah nak pikir urusan hidup aku.Aku cuba tanak ambik pot,tanak sentap dan sensitif tapi aku ni manusia.Garang plak tu..
Jadi harapnya lepas meluah perasaan ni,lega sket idup aku.Malas dah nak ambik pusing sebenarnya.Byk lagi benda aku nak pikir.Ingat aku takde pikir psl future ke? ingat aku takde pikir idea apa nak tambah pendapatan ker? Malam malam sebelum tido,waktu aku letak lengan atas dahi pikir pasal keluarga,korg ada peduli ke? 

Maaflah sebab terpaksa baca luahan perasaan aku.Dahlah panjang,tak ilmiah plak tu.Aku mintak maaf atas segala kekhilafan dan keceluparan mulut aku nih.Kut kut ada yg sentap.Aku tak kisah dgn org yg prihatin as in betul2 prihatin.Yg ikhlas,aku boleh tahu.Terima kasih sahabat2 yg memahami.Really appreciate it....

Okeylah, sebagai penutup...kut kut nak tahu apa pekerjaan yg aku buat bercucuk tanam apa bagai tu...ni lah dia.Hehehehhehehe...jgn marah haaaa dan jgn duk spekulasi sgt aku byk main game online....



Bkn saja saja main...ni latihan utk aku bukak perniagaan sdr.Kira mcm simulation game lah...

Org percaya laaa sgt kannnnn...hahhahahahaa....

9 comments:

  1. Sama lah kita...org asyik suggest jaga anak org...takkan nak hangkut anak org tu pg bank..pegi poslaju..pegi antar amik anak....ish...ish...tak syesyuyai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tak syesyuai...hahahahaha.Masalahnya kalo sekali tanya okey lagi...ini sampai berkali kali tanya...boleh mendatangkan marah ni...hahahahha

      Delete
  2. Setuju sgt2...lain org lain cara urus rumahtangga masing2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...takkan nk suruh semua org ikut cara kita..

      Delete
  3. Hahahaah. i loike this post. Anyway, im yr silent reader. I'm a working mother, in the midst of thinking to quit and focus on my baby. Dulu i pun a bit skeptical about a stay home mom, tapi lepas tengok my younger sister jaga 2 orang anak dia, i respect u olls. =)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sbb memahami...tapi gitulah,kdg2 telan sajalah apa org nk kata asalkan kita ok jer....
      Sy respect semua ibu ibu...kerja atau tak...masing masing ada pengorbanan dia kan?

      Delete
  4. saper kata dok umah tak busy...giler betoiii kalo dok umah bole relax..relax...ni ada doter pun perangai mengalahkan boy..panjat sana..panjat cni..lompat sana..lompat cni...tau nya mengemborrr...tu baru anak...belum kira bapak anak...belum kisahkan basuh baju, sidai baju, kemas baju, kemas bilik2 tidur..kemas dapur, kemas ruang tamu, kemas luar umah, tu tak kira lagi bab2 cuci bilik air, tandas..tak masuk list lagi nak masak sarapan, tghari..malam...hahhh...jahhh...kalo kata tak der kojo...mmg pelik kot...payah gak ada jiran ni..saya yang mmg xder jiran ni pun kena bgn 5 pagi sbb takut tak sempat nak buat sume tu...nnt kem salam je la kat jiran keypohh tu...hahaha...sis, jemput singgah blog setahun jagung manis saya..mohon sapot dan jadi follower yer...www.ihhi.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa..gitulah lumrah hidup.Pikirkan nak buat semua mmg tak sempat...tapi gagahkan jua.
      Thanks sudi singgah..InsyaAllah ntt saya singgah yer;)

      Delete
  5. Lux Lair is the #1 authentic luxury designer online outlet.
    Where you can find genuine Designer Handbags at discounted prices.

    ReplyDelete