Monday, 5 October 2015

PESANAN UNTUK ANAK MUDA

Assalamualaikum...

Lama nya tak membebel kat sini.Skang ni byk guna FB jer...tu pun nak kata aktif sgt update status tak jugak.Banyak post gambar anak anak jer...

Disebabkan lama tak bebel...gua nak membebel semahu mahunya hari ni.Muahahahaaa...

Bkn apa...nak membagi pesanan khidmat masyarakat sket khususnya utk anak anak muda yg baru nak belajar erti kehidupan.Aku bkn lah banyak sgt makan garam...belum tahap darah tinggi lagi tapi aku suka perati keadaan sekeliling aku.Perhati dan ambik iktibar.Bkn takat perati jer ye anak anak.

Banyak benda berlaku kat keliling aku.Bkn takat dlm life aku jer,dlm keluarga,kwn kwn dan org2 sekeliling.Mcm mcm cerita ada.Kalau subscribe mcm Astro mahu ada 2000 channel...itulah kehidupan.

Pertama sekali....
Bila kita keluar Uni dan baru dpt kerja.Aku peratikan....fokus anak anak muda ni,bila dh ada kerja benda pertama dia nak beli ialah kereta.Tak salah nak beli kereta sbb ianya keperluan.Kena akui public transport kita masih belum begitu effisien.Teksi pun mahal.Baik naik kereta jer.Tapi,sblm nak beli kereta,jgn duk pikir ttg bayar bulanan jer yer.Tolong include sekali kos minyak,servis,insurance dan roadtax yer.Itu basic,blm lagi kalau ko fanatik suka modified kereta.Aku bercakap ni sbb experience ngadap org mcm ni.Sibuk nak pakai kereta tapi tang nak buat roadtax tak pernah nak buat peruntukan.Pastu pinjam duit org...dh pinjam buat bodo jer.True story beb.Jadi,ukur kemampuan.Tak perlu beli kereta fancy sgt,kereta idaman kalau ujung bln sesak.Beli yg affordable,asalkan boleh bwk kita ke mana mana sudah.Pedulilah kalau org nak mengata...eh ko keje engineer tapi kereta Viva jer? Kalau ada org ngata gitu...balas jer balik...ko nak byr bulan bulan? Sure senyap.

Kalau boleh,benda yg paling penting ko nak invest ialah rumah.Aku tau ramai yg tak invest dekat rumah dulu sbb tak mampu nak byr muka.Dont worry sebenarnya.Kalau rajin shop around,boleh jer jumpa rumah yg 0% downpayment.Biasanya rumah baru lah.Cari rumah kecik kecik dulu pun takpe.Gaji dh besor sket..beli lagi besor.Harga rumah skang mmg tak masuk akal.Masa depan lagi lah kut...so kalau termampu,beli sekarang.Tak rugi.Melainkan kalau berhajat nak sewakan,itu kena belajar sikit lah tentang market,location etc.Hari tu aku ada baca saranan sapa ntah kat FB..sorry lupa nama.Kut tak ku kreditkan kat dia.Tips dia,kalau bujang,beli rumah,pakai satu bilik jer.Yg lain sewakan.Kalau pun xde untung,at least ringan sket beban byr bulanan.Dah kahwin sok,ko boleh halau semua penyewa..hahahahaha.Ini selalu aku pesan kat adik2...ipar duai etc.Sbb tiapkali aku belek harga hartanah (aku mmg suka survey tp takat ni mampu telan airliur la nak beli rumah lagi) tiapkali tu la my blood goes upstairs...hahahahaa.Jadi rajin rajin lah gi survey cari hartanah ni.

Lagi satu...bab cari jodoh.Aku faham bila jiwa muda cinta bergelora ni,kita takkan mudah nak dengar cakap org.Pendek kata,lautan api sanggup ku renanglah.Tapi sesekali gunalah akal fikiran yg logik sket yer.Aku pun pernah muda...aku tak condemn tau tapi aku nasihat berdasarkan pengalaman sendiri.Dengarlah adik adik akak nak nasihat.Kalau ada org yg lebih tua waima rakan sebaya nasihatkan ko jgn bercinta dgn si polan....ko jgn ketegaq sgt.Mesti ada yg tak kena....
Sebab org org tua ni...asam garam dia dh banyak rasa.Lagi lagi makpak kita.Deme ada instinct tau.Sixth seven sense..ko apa tau?

Aku pernah yer kena tegur tapi aku buat bodoh.Nasib baik belum terlambat utk bangkit dr kesilapan.Masa tu aku rasa semua org nak menyibuk hal aku.Peduli apa aku janji aku bahagia.Tapi aku silap...
Tapi aku xde lah nak cakap sipolan tu tak baik.Dia baik cuma kami tak serasi.Tak ditakdirkan utk each other...chewah.Kalau bersama pun maybe lebam lebam muka dia aku kerjakan...kahkahkahkah.Aku kan garang.Mau masuk buletin utama nanti.

Dan aku baru jer berdepan dgn satu situasi.Org terdekat.Masa dia nak kahwin dulu,mak dia tak bagi.Naluri seorg mak.Rasa ada yg tak kena dgn lelaki pilihan dia.Tapi dia degil...nasihat taknak dengar.Membentak merajuk pulak.Emak takde pilihan,relakan juga sbb taknak panjang cerita.Katanya itu life dia,apa apa dia yg tanggung.

Itu cerita lama....lepas setahun,dtg mengadap family dgn muka lebam lebam kena pukul ngan suami.Bkn takat tu jer,habis duit ringgit kena kikis.Time time mcm ni siapa yg kau hadap? Family yg kau bentak bentakkan dulu....mana kata nak tanggung sendiri sgt tu?

Kena ingat yer...walau kita anak perempuan.Lepas kahwin jd tanggungjawab suami,family jgn dipinggir.Dpt suami bertanggungjawab,syukurlah.Dpt yg mcm syaitonnirrojim....hmmmm.

*Thanks abang sbb bertanggungjawab* tetiba.

Aku bkn nak memadankan muka tapi ambillah cerita ni sbg pengajaran.Jgn sesekali ko pandang remeh naluri org tua walau dia tak berpelajaran.

Tapi tulah...dah jodoh kan.Cuma tak payah lah ko nak membentak ke apa.Pujuk elok elok...InsyaAllah org tua tu bagi restu beserta doa yg baik baik.Dah ko bentakkan dia...ntah ntah dia izin tanpa restu.Ingat dik....doa ibu tiada hijabnya.Sayangi ibu anda.

Dah lah...sepatah dua kata dulu.Kang kalau rajin aku jd Sri Siantan lagi...muahahahaha.Aku cuma bg pandangan berdasarkan apa yg aku nampaklah.Bkn dr sudut pandangan seorg expert yer.

Sekian itu sahaja.Dah,semua boleh bersurai sekarang....Assalamualaikum.

4 comments:

  1. wahhh!! panjang celoteh nya tu ye.. tak pe.. sesekali dan harap ada yg mendengarnya..

    Hubby dulu masa memula keje, gaji takat RM1000.. even balik dari luar dan ada master.. tahun 90an lah tu.. zaman economy merudum.. tak mampu beli kereta.. naik je bas. duduk nyewa bertiga sampai dah kawin masih sewa sama kawan.. lelama baru member tu keluar.. setahun gak lah..

    dah kawin hanya mampu pakai kancil 660 tu je.. ALHAMDULILAH berkat sabar, akhirnya ok now.. bebudak sekarang ni maybe tau senang je kot..

    ReplyDelete
  2. Salam,

    My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

    Thanks :)

    ReplyDelete
  3. Great article. Smart truths and good insights.

    ReplyDelete