Haritu kawan aku ada share satu resepi kat FB.Cheezy ball namanya.Mcm senang jer...mcm mudah jer...resepinya simple ajer.
Maka..memandangkan sumer bahan dah sedia ada kat umah ni maka gigihlah aku nak try.Tapi,maklumlah..bakat memasak tak berapa nak ada jadi...rupa cheezyball tu agak kelakar.Bila makan plak..rasanya okeylah.Takdelah ko rasa hampa,kecewa sampai tahap ko nak hempas cheezyball itteww ke lantai.Bolehlah makan cuma takde lah anak anak cakap "Wow!!Sedap nak mampus!"
Lagipun aku mmg selalu masak tak ikut sukatan yg betul.Aku masak "ikut suka ati aku laaa".Jadi,utk mendapat hasil yg memuaskan,sila ikut resepi yaaa...
Ni resepinya:-
Cheezy ball
Bahan-bahan :
350 gram ubi kentang @ 2-3 bj (di rebus dgn sdkt garam & gula secukup rasa)...
250 gram tpg gandum (guna sehingga adunan sebati je)
Serbuk lada aji-sho
250 gram keju cheddar (intan guna chesdale slice je..sekpg d potong dpt 4)
1-2 biji telur
Serbuk roti secukupnya
Cara2:
1. Ubi kentang yg direbus tadi dilenyek sehingga hancur
2. Tabur lada, tpg gandum sehingga sebati
3. Ambil adunan jdkn bebola, leperkn & masukkn keju & bulatkn
4. Golekkn dlm serbuk roti,kemudian dlm telur yg tlh di pukul pula.
5. Golekkn sekali lg dlm serbuk roti sehingga semua bsalut rata
6. Gorengkn dlm minyak yg panas sehingga warna mnjadi keperang2an dgn api yg sederhana sbb serbuk roti cepat hangus nnt..angkat & boleh di mkn bsama sos cili tp mkn camtu pun dh sedap..
P/S: Aku tak tau nak kredit kat sapa resepi ni sbb dah dishare dr yg share dan seterusnya.Tapi ada nama Intan kat resepi tu..jadi kredit to Intan lah....
Adunan cheezyball.Tak semenggah sgt sbb still ada kentang yg blm hancur |
Dah siap.. |
Bekal utk Amani |
Itu sahajalah entry masak memasak saya...sekian terima kasih.
Macam senang pulak masak cheezyball tu...nanti kalau aku tak malas boleh cuba resepi ni.....tapi tak tahu bila masanya aku tak malas tu...hehehe
ReplyDeleteHahahaha..xper..nanti dtglah masa rajin tuh.Dia kene decide tetiba tau...kalo plan ni payah sket nk jalan..
Deleteumi.. aku buat cheezyball cheese dia pecah r.. huhuhu
ReplyDeletebakpe aw, ke nipis ngat aw..
rezab la tp seb baik ada gok hok jadi molek...
heheheh
Yeke?aku buat plop tebal terlajok.Rasa gandum tu lagi kuat dari cheese.Dok berapa nok cheezy jawabnya..
Delete